Δωρεάν quick test για τον ιό HIV στο δημοτικό ιατρείο Κυψέλης - Free Sunday
Δωρεάν quick test για τον ιό HIV στο δημοτικό ιατρείο Κυψέλης

Δωρεάν quick test για τον ιό HIV στο δημοτικό ιατρείο Κυψέλης

 

Συνάντηση εργασίας για την αντιμετώπιση του ιού HIV στην Ελλάδα

πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών, με την ευκαιρίατης ολοκλήρωσης του πενταετούς έργου του AIDS Healthcare Foundation (AHF)στην Ελλάδα, του μεγαλύτερου παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού, παγκοσμίως, παροχής δωρεάν υπηρεσιών πρόληψης, εξέτασης και θεραπείας για HIV / AIDS.

Το μοντέλο ταχείας εξέτασης για τον ιό HIV  εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2012, σε συνεργασία με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας, ενώ, όπως ανέφερε στην ομιλία της η Μαρία Στρατηγάκη Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, την 1η Μαρτίου εγκαινιάστηκε το νέο πρόγραμμα δωρεάν γρήγορης και ανώνυμης εξέτασης σε συνεργασία, για πρώτη φορά, με τον Δήμο Αθηναίων στο δημοτικό ιατρείο Κυψέλης.

Ας σημειωθεί ότι ο σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος "θετική φωνή", όπως τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Νίκος Δέδες, υπάρχει από το 2009 στην ζωή των οροθετικών και των νοσούντων από τον HIV.

Σ αυτό το χρονικό διάστημα έχουν γίνει τεράστια βήματα τόσο για να είναι κοντά στα άτομα που ζουν με AIDS στην Ελλάδα και σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο από τον ιό, όσο και για να " πολεμήσει" το κοινωνικό στίγμα που βιώνουν τα άτομα με HIV λοίμωξη.

Ωστόσο η έκρηξη της λοίμωξης το 2012 οδήγησε τον σύλλογο "θετική φωνή", σε συνεργασία με το AIDS Ηealthcare Foundation (AHF), στην δημιουργία του πρώτου κέντρου check-point για γρήγορη εξέταση ανίχνευσης του ιού. Στην διεξαγωγή 58.000 εξετάσεων για τον HIV 850 άτομα είναι θετικά εκ των οποίων, περίπου, το 50% είναι άνδρες γκέι.

Το AIDS Ηealthcare Foundation (AHF) παρέχει σήμερα ιατρική περίθαλψη και υπηρεσίες σε πάνω από 870.000 άτομα παγκοσμίως στις ΗΠΑ, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική / Καραϊβική, την Ευρώπη και την Ασία. Το 2017, ο οργανισμός παρείχε υπηρεσίες ελέγχου για τον ιό HIV σε περισσότερους από 4.200.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και διέθεσε συνολικά πάνω από 40.000.000 δωρεάν προφυλακτικά. Ιδρύθηκε στο Λος Άντζελες το 1987 με την ονομασία Hospice Foundation AIDS και εφαρμόζει σήμερα τα κλινικά και δοκιμαστικά προγράμματα σε 39 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, παρέχοντας φάρμακα αιχμής και υπεράσπιση ανεξάρτητα από την ικανότητα πληρωμής. Στην Ευρώπη, το AHF λειτουργεί από το 2009 έως και σήμερα. Σε συνεργασία με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς παρέχει δοκιμές, φροντίδα και θεραπεία στην Ολλανδία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Λιθουανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία ενώ, νέο πρόγραμμα ξεκινά και στο Λονδίνο UK.

Στην Ευρώπη, το AHF σε συνεργασία με κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις παρέχει φροντίδα και θεραπεία σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV. Από την ίδρυσή του στην Ευρώπη, το AHF και οι συνεργάτες του έχουν βοηθήσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους να μάθουν για την κατάσταση τους σχετικά με τον ιό του HIV χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας με εύκολες και δωρεάν δοκιμές ενός λεπτού.

Δουλεύοντας στην Ελλάδα από το 2012, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο της "Θετικής Φωνής" όπου δημιουργήθηκε το πρώτο κέντρο check-point για γρήγορη εξέταση ανίχνευσης του ιού, έχουμε επιτύχει πολλά: επενδύσεις άνω του € 1.000.000 ευρώ για την παροχή εναλλακτικών κοινοτικών δοκιμών του HIV με σκοπό τη βοήθεια και πληροφόρηση του κοινού για τον ιό. Τη  διεξαγωγή 58.000 εξετάσεων για τον HIV. 900 άνθρωποι βοηθήθηκαν μαθαίνοντας ότι είναι θετικοί στον ιό. Τα τρία τελευταία χρόνια, το 30% των νέων διαγνώσεων HIV στην Ελλάδα διεξήχθησαν στα Κέντρα Ελέγχου. Στο 95% εκείνων που αναγνωρίστηκαν ως θετικοί στον ιό HIV χορηγήθηκε άμεση περίθαλψη. 300.000 έντυπα με πληροφοριακό υλικό διανεμήθηκαν στο κοινό με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού. Διανεμήθηκαν 450.000 προφυλακτικά. Η διανομή προφυλακτικών αποτελεί μέρος του μοντέλου δοκιμών μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το AHF κατέχει το εμπορικό σήμα των προφυλακτικών με την ονομασία LOVE Condoms.

Το AHF υποστηρίζει σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο την πρόσβαση σε αυτές τις βασικές υπηρεσίες στις κοινότητες που επλήγησαν από την επιδημία. Στην Ευρώπη, προωθούμε ένα μοντέλο δοκιμών που περιλαμβάνει τη χρήση των rapid tests, τη συμμετοχή της κοινότητας και ιδιαίτερη προσοχή στην περίθαλψη.

Στόχος μας είναι ο εκδημοκρατισμός των δοκιμών. Η εύκολη πρόσβαση τους στους ανθρώπους. Πιστεύουμε στη δύναμη των τοπικών κοινοτήτων, πιστεύουμε στην φροντίδα που βασίζεται στον ασθενή και στις υπηρεσίες κοινής ώθησης που διεξάγονται από την κοινότητα για την υποστήριξη των βασικών πληττομένων πληθυσμών, αλλά και του γενικού πληθυσμού όπου απαιτείται. Μέσω ενός κοινοτικού προγράμματος, το AHF προσφέρει δωρεάν, ανώνυμα, HIV τεστ για όλους τους πολίτες στην δημοτική πολυκλινική στην Κυψέλη.