Τέλος για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία, αρχή μιας νέας ζωής! - Free Sunday
Τέλος για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία, αρχή μιας νέας ζωής!

Τέλος για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία, αρχή μιας νέας ζωής!

Ανεκτίμητη για τους «πρώην» ασθενείς και την πολιτεία είναι η δυνατότητα διακοπής της θεραπείας της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας, μετά την εκρίζωση της νόσου, η οποία επιτεύχθηκε με τη βοήθεια των αναστολέων της τυροσινικής κινάσης (imatinib, nilotinib και τους αναστολείς 3ης γενιάς).

Η λειτουργική ίαση από τη νόσο συνεπάγεται για τους ασθενείς πλήρη επανεκκίνηση της ζωής τους, με την Ιωάννα Χριστοπούλου, την πρώτη Ελληνίδα που εντάχθηκε στο ελληνικό παρακλάδι της μελέτης Euroski και διέκοψε τη θεραπεία της πριν από πεντέμισι χρόνια, να κρατά σήμερα στην αγκαλιά της τον Μάξιμο, το 3 μηνών μωρό της.

Όσο διαρκούσε η αγωγή της, ήταν αδύνατο να αποκτήσει παιδί. Χάρη όμως στη βαθιά μοριακή ύφεση που πέτυχε με τον αναστολέα της τυροσινικής κινάσης imatinib, η Ιωάννα έγινε μητέρα και απαλλάχθηκε από το βάσανο των τακτικών παρακεντήσεων, κάνοντας πλέον κάθε εξάμηνο την απαιτούμενη μοριακή εξέταση, μετά από μια απλή αιμοληψία.

«Η εν λόγω εξέταση είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε μήνα τον πρώτο χρόνο της διακοπής της θεραπείας, ενώ σταδιακά η συχνότητά της αραιώνει και φτάνει το εξάμηνο, με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) να καλύπτει το κόστος της για τους 42 ασθενείς που εντάχθηκαν στη μελέτη διακοπής του imatinib και τους άλλους 44 ασθενείς που εντάχθηκαν στο δεύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, διακοπής του nilotinib. Από την πρώτη ομάδα ασθενών, 25 άτομα δεν λαμβάνουν πλέον καμία αγωγή από το 2013, ενώ και από τη δεύτερη ομάδα 37 άνθρωποι δεν χρειάζεται να λαμβάνουν το καθημερινό τους χάπι, με τον ΕΟΠΥΥ να έχει εξοικονομήσει συνολικά 3.040.000 ευρώ» σημειώνει ο καθηγητής Αιματολογίας Παναγιώτης Παναγιωτίδης, πρόεδρος της ΕΑΕ.