Με «Μίλια Ζωής» οι νησιώτες με πολλαπλό μυέλωμα αποκτούν πρόσβαση στις θεραπείες - Free Sunday
Με «Μίλια Ζωής» οι νησιώτες με πολλαπλό μυέλωμα αποκτούν πρόσβαση στις θεραπείες

Με «Μίλια Ζωής» οι νησιώτες με πολλαπλό μυέλωμα αποκτούν πρόσβαση στις θεραπείες

Με 1.500 ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα να ζουν ανάμεσά μας και 400-600 νέα περιστατικά να καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα, ο δεύτερος σε συχνότητα αιματολογικός καρκίνος έχει να παρουσιάσει ένα απίθανο success story χάρη στα καινοτόμα φάρμακα που μπήκαν στη φαρέτρα τα τελευταία χρόνια.

Όπως εξηγούν από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία οι καθηγητές Αιματολογίας Παναγιώτης Παναγιωτίδης και Ευάγγελος Τέρπος, το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών, από ενάμιση χρόνο που ήταν παλιότερα, τώρα έχει εκτιναχθεί στην επταετία και το 10% των ασθενών επιτυγχάνει τη λεγόμενη λειτουργική ίαση. Χωρίς τα καινοτόμα φάρμακα, οι ασθενείς θα πέθαιναν κατά 16,8 χρόνια νωρίτερα και καθώς το πολλαπλό μυέλωμα εκδηλώνεται συνήθως κοντά στα 60 έτη, αυτή η παράταση ζωής είναι πολύ σημαντική.

Όμως τα καινοτόμα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται σε ειδικά «σχήματα» από εξειδικευμένους γιατρούς και να γίνονται εξειδικευμένοι μοριακοί έλεγχοι που απαιτούν τη μετάβαση των ασθενών σε Κέντρα Αριστείας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Για τους ασθενείς της νησιωτικής Ελλάδας, που συνιστούν το 5% των πασχόντων από πολλαπλό μυέλωμα, η πρόσβαση στις νέες θεραπείες είναι δύσκολη λόγω του γεωγραφικού τους αποκλεισμού. Αυτή την κοινωνική ανισότητα επιχειρεί να άρει το πρόγραμμα που υλοποιεί η Amgen Hellas σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, προσφέροντας 250 δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής στους κατοίκους 18 νησιών και γράφοντας για χάρη τους «Μίλια Ζωής» πάνω από το Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι ασθενείς-κάτοικοι των εξής νησιών: Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος, Λήμνος, Σκιάθος, Σκύρος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Λέρος, Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη, Κως, Ρόδος, Καστελόριζο, Λέσβος, Κέρκυρα.