«Φαρμάκι» για την καρδιά ο οβελίας, «φάρμακο» η σαλάτα - Free Sunday
«Φαρμάκι» για την καρδιά ο οβελίας, «φάρμακο» η σαλάτα
«Η ελληνική μελέτη “Κορινθία” έδειξε ότι όσοι τρώνε πρωινό έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα». Δημήτρης Τούσουλης, καθηγητής Καρδιολογίας

«Φαρμάκι» για την καρδιά ο οβελίας, «φάρμακο» η σαλάτα

Ανήμερα Πάσχα, οι επιστήμονες του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) μας υπενθυμίζουν ότι οι κραιπάλες στο πασχαλιάτικο τραπέζι βλάπτουν σοβαρά την καρδιά. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Τούσουλης, το πολύ φαγητό, σε συνδυασμό με το πολύ ποτό, μπορεί να οδηγήσει σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αμέσως μετά το γεύμα, ούτε καν την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην το παρακάνουμε με τον οβελία, το κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, να πίνουμε με μέτρο (ένα ποτηράκι κρασί δεν βλάπτει) και να γεμίζουμε το πιάτο μας με πράσινη σαλάτα, που είναι «φάρμακο» για την καρδιά. Εξίσου ωφέλιμο για την καρδιαγγειακή υγεία είναι το πρωινό, με τη μελέτη «Κορινθία» να αποδεικνύει ότι όσοι ξεκινούν την ημέρα τους με ένα θρεπτικό πρωινό έχουν μειωμένο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών, Δημήτρης Ρίχτερ, επισημαίνει πως ο Βρετανικός Οργανισμός Υγείας (NICE) εξέδωσε οδηγία στους καρδιολόγους να συστήνουν στους ασθενείς τους που δεν μπορούν να κόψουν το κάπνισμα να στραφούν σε εναλλακτικές μεθόδους καπνίσματος μειωμένης βλάβης, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο για το ήδη επιβαρυμένο καρδιαγγειακό τους σύστημα. «Στους συμμάχους της καλής υγείας της καρδιάς περιλαμβάνονται και όλα τα νέα τεχνολογικά gadgets, όπως τα βιομετρικά smart ρολόγια, που μπορούν να εντοπίσουν εγκαίρως, με ακρίβεια 84%, τις καρδιακές αρρυθμίες και ειδικότερα την κολπική μαρμαρυγή, της οποίας η θεραπεία θα γίνεται πλέον με νέες μεθόδους κατάλυσης (λέιζερ, μπαλόνια, νέες συσκευές κρυοκατάλυσης)» προσθέτει ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Γιώργος Ανδρικόπουλος.

Παράλληλα, ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Βλαχόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως ο συνδυασμός υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερόλης αυξάνει πολλαπλασιαστικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 4 φορές, γερνώντας πρόωρα τα αγγεία. Το εύρημα αυτό αφορά το 50% των δυσλιπιδαιμικών ασθενών (που έχουν ταυτόχρονα υπέρταση) και το 50% των υπερτασικών (που έχουν ταυτόχρονα τσιμπημένη χοληστερόλη). «Η υγεία της καρδιάς δεν εξαρτάται από τη βιολογική ηλικία του ατόμου, αλλά από την ηλικία των αγγείων του» εξηγεί ο κ. Βλαχόπουλος. Και καταλήγει πως μαζί με το τέλος των αντιβιοτικών έφτασε, καθώς φαίνεται, και το τέλος της ασπιρίνης, καθώς νέες έρευνες απέδειξαν πως η προληπτική λήψη ασπιρίνης από ανθρώπους χαμηλού κινδύνου για καρδιοπάθειες όχι μόνο δεν είναι ωφέλιμη αλλά, αντιθέτως, μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγικά επεισόδια.