Θωρακίστε τον οργανισμό σας απέναντι στη γρίπη! - Free Sunday
Θωρακίστε τον οργανισμό σας απέναντι στη γρίπη!
Ο Σεπτέμβριος θεωρείται ο πιο κατάλληλος μήνας για να κάνουμε το αντιγριπικό εμβόλιο.

Θωρακίστε τον οργανισμό σας απέναντι στη γρίπη!

Μπορεί ο καιρός και η θερμοκρασία να μας κρατούν σε καλοκαιρινή διάθεση, όμως αυτό δεν θα πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τον ερχομό των ψυχρών μηνών του έτους και κυρίως για τις ασθένειες που παρουσιάζουν έξαρση την περίοδο αυτήν. Βασική μέριμνα αποτελεί η θωράκιση του οργανισμού απέναντι στο ενδεχόμενο να νοσήσει από γρίπη. Μπορεί, λοιπόν, το ημερολόγιο να γράφει αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά οι γιατροί επισημαίνουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να εμβολιαστούμε, ώστε να μειώσουμε δραστικά το ενδεχόμενο να «κολλήσουμε» γρίπη το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, είναι επιτακτική η ανάγκη του αντιγριπικού εμβολιασμού, αλλά και της επαγρύπνησης για τη νόσο, δεδομένου ότι ξεκινά η περίοδος εμφάνισης του ιού και στη χώρα μας. Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις από τους γιατρούς και τα άπειρα μηνύματα, στην Ελλάδα η εμβολιαστική κάλυψη συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στους επαγγελματίες υγείας, αν και διαπιστώνεται μια σχετική βελτίωση τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά την περίοδο επιτήρησης της γρίπης 2018-2019 έχασαν τη ζωή τους 154 άνθρωποι από λοίμωξη που προήλθε από τον ιό της γρίπης. Παράλληλα, εξαιτίας της ίδιας λοίμωξης, 374 νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διασποράς της γρίπης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκδίδει ετήσια έκθεση, στην οποία αναφέρει ποιες είναι οι ομάδες υψηλής προτεραιότητας εμβολιασμού. Τα άτομα που συστήνεται να εμβολιαστούν για την εποχική γρίπη είναι οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών και άνω, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και οι επαγγελματίες υγείας.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους σε χώρους υγείας, η εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη παγκοσμίως αγγίζει το 66%, ενώ στη χώρα μας είναι κάτω από 30%.Ο στόχος, δε, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι να εμβολιάζεται τουλάχιστον το 75% και η σύσταση του Οργανισμού είναι ανοσοποίηση με μία δόση εμβολίου ετησίως.

Ταυτόχρονα στη χώρα μας διαπιστώνεται ότι η εμβολιαστική κάλυψη, με βάση τα διεθνή πρότυπα, ακόμη και στους ηλικιωμένους, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι ανεπαρκής. Χαρακτηριστικά να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ένας στους τέσσερις (26,3%) ηλικιωμένους άνω των 75 ετών δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ. Το ποσοστό αυτό δεν είναι καθόλου μικρό, καθώς όλοι οι άνθρωποι σε αυτή την ηλικία παρουσιάζουν σημαντική ευαισθησία στη νόσο και κυρίως στις επιπλοκές που μπορεί να επιφέρει (ακόμη και τον θάνατο).