Σημαντική διάκριση για Έλληνα ψυχολόγο - Free Sunday
Σημαντική διάκριση για Έλληνα ψυχολόγο

Σημαντική διάκριση για Έλληνα ψυχολόγο

Επιδιώκοντας να φέρει πιο κοντά γιατρούς και ασθενείς, ο ψυχολόγος δρ. Βασίλης Κιοσσές δημιούργησε το «Έλα στη θέση μου, Γιατρέ!» (Empathize with me, Doctor!), μια πρότυπη βιωματική εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στην ενσυναίσθηση, η οποία αναγνωρίστηκε σε διεθνές επίπεδο ως εξαιρετική πρακτική που προωθεί την προσωποκεντρική ιατρική και φροντίδα.

Η συγκεκριμένη πρακτική, που διέπεται από τις αρχές της προσωποκεντρικής (ή ασθενοκεντρικής) φροντίδας και δημιουργήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διακρίθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Καινοτομίας στην Προσωποκεντρική Φροντίδα Υγείας από τον διεθνή οργανισμό Planetree International. Η πρακτική ξεχώρισε μεταξύ των προτάσεων από κορυφαία νοσοκομεία και ιδρύματα απ’ όλο τον κόσμο, ενώ η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου στη Φλόριντα των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Προσωποκεντρική Φροντίδα Υγείας.

Όπως αναφέρει ο κ. Κιοσσές: «Ακρογωνιαίος λίθος της προσωποκεντρικής φροντίδας είναι η ενσυναίσθηση, η οποία αποτελεί έναν από τους επτά άξονες που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τα επόμενα χρόνια στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές μελέτες τη συνδέουν με ορθότερες διαγνώσεις, καλύτερες εκβάσεις στην υγεία των ασθενών, τήρηση των θεραπευτικών οδηγιών, περισσότερη ικανοποίηση, λιγότερες άσκοπες εργαστηριακές εξετάσεις. Το “Έλα στη θέση μου, Γιατρέ!” αποτελεί τη μοναδική στοχευμένη εκπαίδευση στην ενσυναίσθηση στην Ελλάδα».