Δραματική αύξηση στους θανάτους από ιλαρά καταγράφει ο ΠΟΥ - Free Sunday
Δραματική αύξηση στους θανάτους από ιλαρά καταγράφει ο ΠΟΥ

Δραματική αύξηση στους θανάτους από ιλαρά καταγράφει ο ΠΟΥ

Λόγω της μειωμένης εμβολιαστικής κάλυψης σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι από ιλαρά έχουν σταματήσει να μειώνονται την τελευταία δεκαετία και πέρυσι παρουσίασαν ανησυχητική αύξηση, δείχνουν στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η ανακοίνωση έρχεται ένα χρόνο αφότου η Ελλάδα, μαζί με τη Βρετανία, την Αλβανία και την Τσεχία, αφαιρέθηκε από τη λίστα των χωρών όπου δεν απαντά πλέον ο άκρως μεταδοτικός ιός.

Ο ΟΗΕ έχει θέσει ως μακροπρόθεσμο στόχο την παγκόσμια εξάλειψη της ιλαράς, όπως συνέβη την δεκαετία του 1970 με την ευλογιά, μια άλλη ιογενή νόσο.

Για να επιτευχθεί αυτό υπολογίζεται ότι απαιτείται ο εμβολιασμός του 95% των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο η εμβολιαστική κάλυψη εκτιμάται μόλις στο 86% για την πρώτη δόση του εμβολίου και το 69% για τη δεύτερη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ και των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το 2018 τα κρούσματα έφτασαν τα 9,8 εκατομμύρια και οι θάνατοι τους 142.000, συγκριτικά με 7,6 εκατ. κρούσματα και 124.000 θανάτους το 2017.

Τα νούμερα μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, δημιουργούν όμως ανησυχία για οπισθοδρόμηση στον πόλεμο κατά της ασθένειας, η οποία σκοτώνει κυρίως παιδιά κάτω των 5 ετών.

«Παρατηρούμε στασιμότητα όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων τα τελευταία επτά χρόνια, και αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι υπάρχει αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, και όπως φαίνεται γυρίσαμε προς τα πίσω» σχολίασε στο BBC ο Δρ Μάιναλ Πάτελ του ΠΟΥ, υπεύθυνος για τις εκτιμήσεις.

«Οποιοσδήποτε θάνατος παιδιού από ασθένεια που προλαμβάνεται με εμβόλια, όπως η ιλαρά, είναι πραγματικά εξοργιστικός και δείχνει τη συλλογική αποτυχίας μας να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα παιδιά» δήλωσε ο Τέδρος Γκεμπρέισους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Το 2018 επλήγησαν περισσότερο  η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, η Ουκρανία και η Σομαλία, χώρες που αντιμετωπίζουν συγκρούσεις και πολιτική αναταραχή. Η επιδημία Έμπολα στο Κογκό και τη Λιβερία και η επιδημία πανώλης στη Μαδαγασκάρη γονάτισαν τα συστήματα Υγείας των δύο χωρών και επιδείνωσαν την κατάσταση, αναφέρει η Χάιντι Λάρσον της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Το 2019 η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς οι ΗΠΑ ανέφεραν το πρώτο δεκάμηνο του έτους τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων εδώ και 25 χρόνια.

Δεδομένου ότι η καταγραφή κάθε κρούσματος είναι πρακτικά αδύνατη, η εκτίμηση του συνολικού αριθμού περιστατικών βασίζεται σε υπολογισμούς που λαμβάνουν υπόψη το μέγεθος κάθε χώρας, τη θνησιμότητα και το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.

Ο απόλυτος αριθμός των επιβεβαιωμένος κρουσμάτων το 2018 ήταν 353.000 σε όλο τον κόσμο, ενώ τα κρούσματα που είχαν αναφερθεί φέτος μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου εκτοξεύτηκε στα 413.000.