Κορονοϊός: Πλησιάζει ακόμη περισσότερο η ανακάλυψη εμβολίου - Free Sunday
Κορονοϊός: Πλησιάζει ακόμη περισσότερο η ανακάλυψη εμβολίου
Ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε σημαντικά, αλλά πρώιμα αποτελέσματα από τις τελευταίες της δοκιμές.

Κορονοϊός: Πλησιάζει ακόμη περισσότερο η ανακάλυψη εμβολίου

Πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στις πρώιμες δοκιμές του σε ανθρώπους έδειξε ένα εμβόλιο κορονοϊού από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την εταιρεία AstraZeneca Plc. Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα των προστατευτικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων και των ανοσοποιητικών Τ-κυττάρων που στοχεύουν στον ιό.

«Βλέπουμε πολύ καλές ανοσολογικές αντιδράσεις, όχι μόνο για την εξουδετέρωση αντισωμάτων αλλά και για τα Τ-κύτταρα» δήλωσε ο Adrian Hill, επικεφαλής του Ινστιτούτου Jenner της Οξφόρδης, σε συνέντευξή του. «Τονώνουμε και τους δύο βραχίονες του ανοσοποιητικού συστήματος» πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα θα εξεταστούν προσεκτικά, καθώς κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να τερματίσουν την πανδημία που έχει σκοτώσει περισσότερους από 600.000 ανθρώπους μέχρι σήμερα και έχει πυροδοτήσει οικονομική αναταραχή από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Παρόλο που η τόνωση της παραγωγής εξουδετερωτικών αντισωμάτων δεν αποδεικνύει ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό, θεωρείται σημαντικό πρώιμο βήμα στη δοκιμή.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμές τελικού σταδίου. Η AstraZeneca δήλωσε ότι ενδέχεται να αρχίσει να χορηγεί δόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Σεπτέμβριο.

«Όσο περισσότερα εμβόλια, τόσο το καλύτερο»

«Θέλουμε κι άλλες εταιρείες να έχουν εμβόλια που λειτουργούν, επειδή ο κόσμος θα πάρει περισσότερα εμβόλια νωρίτερα» δήλωσε ο Adrian Hill.

Σύμφωνα με τη συμφωνία των ΗΠΑ με την Astra, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αρχίσουν να λαμβάνουν προμήθειες από τον Οκτώβριο. Το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης έχει συνάψει συμφωνία εφοδιασμού, αλλά τη Δευτέρα εξασφάλισε πρόσβαση σε πειραματικά εμβόλια κι άλλων εταιρειών, ώστε να συγκεντρώσει αρκετές δόσεις για να καλύψει τον πληθυσμό των 66 εκατομμυρίων κατοίκων του.

Η ομάδα της Οξφόρδης έχει αναπτύξει μια τεχνολογία που μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας έναν αβλαβή ιό για να μεταφέρει μέρος του γενετικού υλικού του παθογόνου σε κύτταρα, ώστε να δημιουργήσει ανοσοαπόκριση.

Το προτεινόμενο εμβόλιο παράγεται από μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού κοινού κρυολογήματος που έχει γενετικά αλλάξει ώστε να μην μπορεί να αναπτυχθεί σε ανθρώπους.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι» είπε ο Hill.