Καλοκαιρινές οδηγίες δροσίας για λεμφοίδημα - Free Sunday
Καλοκαιρινές οδηγίες δροσίας για λεμφοίδημα

Καλοκαιρινές οδηγίες δροσίας για λεμφοίδημα

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα έφτασε, η θερμοκρασία έχει ανέβει και η ανάγκη για μία ανάσα δροσιάς έχει γίνει ζωτικής σημασίας. Ιδιαιτέρως όταν κάποιος/α πάσχει από λεμφοίδημα στο χέρι ή το πόδι και φοράει συμπιεστικό ένδυμα. Μερικές φορές ίσως να περιδένει το άκρο με ειδικούς ανελαστικούς επιδέσμους για τη διατήρηση του λεμφοιδήματος σε καλή κατάσταση! Στις παραπάνω περιπτώσεις η κατάσταση γίνεται κάπως δυσκολότερη.

 10 +1 «οδηγίες δροσιάς» που μπορείς να ακολουθήσεις εσύ που “παλεύεις” με τους επιδέσμους και το συμπιεστικό ένδυμα είναι οι παρακάτω:

1. Όταν είστε διακοπές σε νησί ή σε παραλιακό μέρος προσπαθήστε να βρίσκεστε συνέχεια μέσα στο νερό!!! Το θαλασσινό νερό και η ιδιότητα της άνωσης και της υδροστατικής πίεσης δρουν ως «συμπιεστικό ένδυμα» για το λεμφοιδηματικό άκρο. Το κολύμπι στη θάλασσα, ιδιαίτερα τις πρωινές ή / και τις απογευματινές ώρες μειώνει το λεμφοίδημα. Μέσα στο νερό μπορείτε να εφαρμόζετε τεχνικές λεμφικής αυτομάλαξης που σας έχει διδάξει ο ειδικός φυσικοθεραπευτής σας.

2. Όταν είμαστε στην πόλη, σπίτι ή στο γραφείο φρονίζουμε να υπάρχει δροσερή ατμόσφαιρα έτσι ώστε να μην ζεσταινόμαστε. Η θερμοκρασία του χώρου καλό είναι να κυμαίνεται μεταξύ 22 με 25 βαθμούς Κελσίου ειδικά τις μεσημεριανές ώρες (12:00 – 4:00 μμ.).

3. Κατά την μεσημεριανή μας ξεκούραση στο σπίτι, έχουμε κοντά μας ένα ψεκαστήρι με παγωμένο καθαρό νερό, ψεκάζουμε το ένδυμα και μπορούμε να τοποθετήσουμε σε μία απόσταση από το άκρο έναν ανεμιστήρα, έτσι νιώθουμε μία ευχάριστη δροσιά στο άκρο.

 4. Αφήνουμε το ένδυμα για 30-45 λεπτά στην κατάψυξη πριν την εφαρμογή του. Προσοχή όμως να μην τοποθετηθούν βρεγμένα ή με υγρασία, για να αποφευχθούν ερεθισμοί στο δέρμα ή βακτηριακές μολύνσεις.

5. Διατηρούμε την ενυδατική κρέμα που εφαρμόζουμε στο άκρο στο ψυγείο για αίσθηση δροσιάς στο δέρμα.

6. Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις έξω το μεσημέρι. Προτιμάμε να είμαστε κάτω από σκιερά μέρη, υπόστεγα, δέντρα κτλ. αν η μετακίνηση μας με τα πόδια στη γειτονιά είναι επείγουσα.

7. Φορέστε συμπιεστικά ενδύματα χωρίς δάκτυλα .

8. Στις διακοπές όταν είναι εφικτό να προτιμάτε μέρη με πράσινο και κρύα νερά!

9. Εάν η άδεια σας είναι τέλος του καλοκαιριού, μπορείτε έως τότε να γραφτείτε σε μία ανοιχτή ή κλειστή πισίνα και να απολαύσετε το μπάνιο σας εκεί !

 10. Εναλλακτικά, μπορείτε να βυθίζετε το άκρο με λεμφοίδημα σε μία λεκάνη με δροσερό προς κρύο νερό και να κάνετε ήπιες κυκλικές κινήσεις ή κινήσεις αρθρικής αντλίας.

11. Φροντίστε να ενυδατώνεστε συχνά μέσα στην ημέρα! Επιλέξτε νερό , δροσερούς χυμούς, smoothies, κρύα τσάι ,σύνολο 2-3 λίτρα υγρών μέσα στην ημέρα!

 Ό,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ , ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΧΑΡΑ!
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!

Επιμέλεια : Εβίτα Παπαργυροπούλου