Μόνο ένας στους δέκα ασθενείς με ηπατίτιδα C έχει πρόσβαση στη θεραπεία - Free Sunday
Μόνο ένας στους δέκα ασθενείς με ηπατίτιδα C έχει πρόσβαση στη θεραπεία

Μόνο ένας στους δέκα ασθενείς με ηπατίτιδα C έχει πρόσβαση στη θεραπεία

Έτσι, οι ασθενείς υφίστανται κίρρωση και καρκίνο του ήπατος, με συνέπεια να εκτοξεύεται το κόστος της θεραπείας τους, καθώς προ κίρρωσης η θεραπεία κοστίζει 13.300 ευρώ, ενώ σε προχωρημένη νόσο αγγίζει τα 48.150 ευρώ. 

Όπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας Κυριάκος Σουλιώτης: «Όσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν προχωρά σε διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τη μείωση (έως και 40%) των τιμών των φαρμάκων, που άλλα κράτη πέτυχαν, θα πληρώνουμε ακριβά τη θεραπεία ελάχιστων ασθενών (μέχρι στιγμής έχουν θεραπευτεί μόλις 1.100 άτομα), ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε 16.000 ασθενείς με ηπατίτιδα C σε θεραπεία, όπως η Πορτογαλία, μια χώρα με πληθυσμό και οικονομικά προβλήματα παρόμοια με της Ελλάδας». 

Από την πλευρά του, ο Άγγελος Χατζάκης, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, τονίζει πως ειδικά για το 15% των πασχόντων που βρίσκονται σε προκιρρωτικό στάδιο θα έπρεπε να υπάρχει πρόσβαση, την οποία τους στερεί ο ΕΟΠΥΥ, με συνέπεια υπουργοί και βουλευτές να παρακαλούν για δικούς τους ανθρώπους (ασθενείς με ηπατίτιδα C) στην Αριστοτέλους, προκειμένου να βρεθεί λύση για την περίπτωσή τους. «Ένα έτερο σημαντικό ποσοστό, που ξεπερνά το 20%, των ασθενών με ηπατίτιδα C είναι ανασφάλιστο» εξηγεί ο καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας Γιώργος Παπαθεοδωρίδης. 

Αυτοί, δυστυχώς, δεν έχουν καμία τύχη, αφού η υπουργική απόφαση για την ιατρική κάλυψη των ανασφάλιστων λειτουργεί μόνο στα χαρτιά. Στην πράξη, εκτός από το ΑΜΚΑ, ζητείται από τον ανασφάλιστο και το ταμείο, που φυσικά δεν υπάρχει. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», Γιώργος Καλαμίτσης, ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης και ο καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Χατζάκης επισημαίνουν πως η διατήρηση της παρούσας κατάστασης στην Ελλάδα επιφέρει μεγάλο κόστος, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για το σύστημα υγείας. 

Ειδικότερα, ο κ. Χατζάκης καταγγέλλει την κοντόφθαλμη πολιτική που ακολουθούν η Αριστοτέλους και ο ΕΟΠΥΥ, η οποία οδηγεί στον αποκλεισμό μιας μεγάλης μερίδας ασθενών με ηπατίτιδα C από το αναφαίρετο δικαίωμα στη θεραπεία. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία με τα μέτρα που υιοθετεί, ενώ το υπουργείο Υγείας σιωπά, καθώς προτιμά να κρύβεται πίσω από το υπερταμείο, αγνοώντας προκλητικά τις συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για το ποιοι ασθενείς πρέπει να έχουν κατά προτεραιότητα πρόσβαση στη θεραπεία. 

Μελέτες καταδεικνύουν ότι αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για να αλλάξει η παρούσα κατάσταση, οι θάνατοι από ηπατίτιδα C στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 123,5% μέχρι το 2030, ενώ στις υπόλοιπες δυτικές χώρες δρομολογείται ήδη το τέλος της χρόνιας λοίμωξης με τον ιό HVC.

Για την αλλαγή αυτής της κατάστασης και την αποσόβηση του κινδύνου συστήθηκε η ομάδα των προαναφερθέντων εμπειρογνωμόνων με την ονομασία HepaCtion και σύνθημά της «την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία για να μπουν περισσότεροι ασθενείς σε θεραπεία, αφού τα νέα φάρμακα εξασφαλίζουν πλήρη ίαση σε διάστημα δύο έως τριών μηνών».