Ανασφάλιστο το 35% των παιδιών που γεννιούνται με συγγενή καρδιοπάθεια - Free Sunday
 Ανασφάλιστο το 35% των παιδιών που γεννιούνται με συγγενή καρδιοπάθεια

Ανασφάλιστο το 35% των παιδιών που γεννιούνται με συγγενή καρδιοπάθεια

Για να μπορέσουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, τα παιδιά αυτά πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, το κόστος των οποίων στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 15.000-20.000 ευρώ ανά ασθενή, ενώ στο εξωτερικό το κόστος απογειώνεται στα 35.000 ευρώ ανά περιστατικό. 

«Το πιο ανησυχητικό εύρημα, ωστόσο, που προέρχεται από τη UNICEF, είναι πως το 35% του παιδικού πληθυσμού παραμένει ανασφάλιστο –λόγω της κρίσης, της εκτεταμένης ανεργίας και της απώλειας της κοινωνικής ασφάλισης της οικογένειας–, ενώ το ποσοστό των λιλιπούτειων ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια είναι ακόμα υψηλότερο» εξηγεί στην FS η δρ. Αφροδίτη Τζίφα, παιδοκαρδιολόγος, διευθύντρια της Κλινικής Παιδοκαρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ. 

Και η ειδικός συνεχίζει: «Τα παιδιά που γεννιούνται με συγγενή καρδιοπάθεια πρέπει να χειρουργηθούν πριν συμπληρώσουν το πρώτο έτος ζωής, καθώς όσο πιο μικρό το βάρος του μικρού ασθενή, τόσο καλύτερη η έκβαση της επέμβασης. Αν καθυστερήσει να γίνει το χειρουργείο, αυξάνονται πολύ οι πιθανότητες να χρειαστεί και δεύτερη και τρίτη διορθωτική επέμβαση».

Στην πατρίδα μας υπάρχουν πλέον εξειδικευμένα κέντρα γι’ αυτές τις επεμβάσεις και πραγματοποιούνται περισσότερα από 120 παιδοκαρδιολογικά χειρουργεία ετησίως. Με το κόστος μιας επέμβασης να κυμαίνεται εντός των συνόρων μεταξύ 15.000 και 20.000 ευρώ, εύλογα γεννάται το ερώτημα ποιος καλύπτει τη δαπάνη. 

Όπως εξηγεί η κ. Τζίφα, ο ΕΟΠΥΥ δίνει 7.000 ευρώ ανά περιστατικό, ποσό που αντιστοιχεί στα απαραίτητα υλικά για την επέμβαση. Για παράδειγμα, αν απαιτείται μόσχευμα για το μυοκάρδιο που πρόκειται να αναζητηθεί από την παγκόσμια τράπεζα μοσχευμάτων, το μόσχευμα κοστίζει 7.000 ευρώ για να έρθει στην Ελλάδα και τα χρήματα αυτά πρέπει να προκαταβληθούν. Το υπολειπόμενο ποσό του κόστους της επέμβασης (ήτοι άλλα 7.000 ευρώ τουλάχιστον) επιβαρύνουν την οικογένεια του πάσχοντος.

Στην περίπτωση που οι γονείς του παιδιού είναι άποροι ή ανασφάλιστοι, οπότε δεν μπορούν να καταβάλουν την απαιτούμενη δαπάνη, την επέμβαση πραγματοποιεί δωρεάν ο δρ. Αυξέντιος Καλαγκός μέσω του φιλανθρωπικού του ιδρύματος Coeurs pour Tous (Καρδιές για Όλους). Συγκεκριμένα, την κάλυψη των άπορων και ανασφάλιστων οικογενειών, σε ό,τι αφορά τα έξοδα της επέμβασης, αναλαμβάνει το θυγατρικό παράρτημα του ιδρύματος στην Ελλάδα, με την ονομασία Coeurs pour Tous Hellas. 

Ο δρ. Καλαγκός, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ και καθηγητής Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, έχει αναπτύξει μεγάλη κοινωνική δράση στον αναπτυσσόμενο κόσμο αλλά και στη χτυπημένη από την οικονομική κρίση πατρίδα μας, ενώ πρόσφατα εγχείρισε δωρεάν στην Αθήνα οκτώ παιδιά και τρεις ενήλικες που έπασχαν από συγγενή καρδιοπάθεια.