Ακριβό μου Αλτσχάιμερ, με κόστος 6 δισ. ευρώ ετησίως - Free Sunday
Ακριβό μου Αλτσχάιμερ, με κόστος 6 δισ. ευρώ ετησίως

Ακριβό μου Αλτσχάιμερ, με κόστος 6 δισ. ευρώ ετησίως

Στην πιο δαπανηρή επιδημία του αιώνα εξελίσσεται η νόσος Αλτσχάιμερ, με το ετήσιο κόστος της στην Ελλάδα να αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ, ενώ στο μέλλον επίκειται δραματική αύξηση των περιστατικών λόγω του δημογραφικού προβλήματος. 

Όπως αναφέρει η Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος-ψυχίατρος και πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer Αθηνών και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, το Αλτσχάιμερ συνοδεύεται από τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό φορτίο, το οποίο γιγαντώνεται –εντός των συνόρων– από την παντελή έλλειψη δομών τελικού σταδίου και νομοθετικού πλαισίου για τους ανοϊκούς ασθενείς. 

Ήδη στην πατρίδα μας ζουν 200.000 άτομα με άνοια, ενώ το 2050 θα ξεπερνούν τους 365.000, και ο ένας στους δύο ανοϊκούς είναι αποκλεισμένος από την κοινωνική ζωή, με τις πρόσφατες μελέτες να επιβεβαιώνουν ότι όσο πιο ενεργός παραμένει ο ηλικιωμένος, τόσο περισσότερο προστατεύεται από την άνοια και την καταλυτική εξέλιξή της. 

Για την άνοια τελικού σταδίου το ετήσιο κόστος φτάνει τα 18.946 ευρώ ανά ασθενή, χωρίς καμία ιδιαίτερη βοήθεια από την πολιτεία, ούτε για τους πάσχοντες ούτε για τους φροντιστές τους. Στην πατρίδα μας λειτουργούν 20 ιατρεία μνήμης, ελάχιστες ψυχογηριατρικές εταιρείες, 11 κέντρα ημέρας και τρεις ξενώνες για τους ανοϊκούς.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Νευρολογίας του ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, τονίζει πως τα διαθέσιμα φάρμακα (δηλαδή οι αναστολείς της ακετυλοχολινεστεράσης και η μεμαντίνη) αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής τα συμπτώματα της άνοιας, ενώ στο μέλλον η έρευνα στρέφεται σε μονοκλωνικά αντισώματα που δρουν τροποιητικά στη νόσο, προλαμβάνοντας ή σταματώντας την εξέλιξή της. Ήδη δοκιμάζονται σε έρευνες τέσσερα μονοκλωνικά αντισώματα, με το solanezumab να είναι το πιο ελπιδοφόρο. 

Η αντιμετώπιση, πάντως, της μάστιγας πρέπει να γίνεται σε πρώιμο στάδιο και όλα τα φάρμακα έχουν θέση στη φαρέτρα. «Θεαματικά είναι και τα ευρήματα μιας νέας ελληνικής μελέτης για τον ρόλο του κρόκου Κοζάνης στην πρόληψη της άνοιας» καταλήγει η κ. Τσολάκη.