3.000 αναφορές για παρενέργειες φαρμάκων τον χρόνο δέχεται ο ΕΟΦ - Free Sunday
 3.000 αναφορές για παρενέργειες φαρμάκων τον χρόνο δέχεται ο ΕΟΦ

3.000 αναφορές για παρενέργειες φαρμάκων τον χρόνο δέχεται ο ΕΟΦ

Ο μηχανισμός της φαρμακοεπαγρύπνησης, ο οποίος αφορά ακόμη και το πιο κοινό παυσίπονο, λειτουργεί μέσα από τις αναφορές των ασθενών ή των επαγγελματιών της υγείας στους αρμόδιους φορείς, δηλαδή τον ΕΟΦ, για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάζουν τα φάρμακα. 

Η πρόεδρος του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου επισημαίνει πως πρέπει να κάνουμε αναφορά για οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια παρατηρήσουμε και τονίζει πως ετησίως γίνονται περίπου 3.000 αναφορές στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 500 μέσω του εντύπου της κίτρινης κάρτας ή της ηλεκτρονικής της υποβολής στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, ενώ οι υπόλοιπες 2.500 γίνονται με φαξ στον αριθμό 210 6549585.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Λεωνίδας Κληρονόμος, από τη Διεύθυνση Φαρμακευτικών Μελετών και Έρευνας του Τμήματος Ανεπιθύμητων Ενεργειών, προκύπτει ότι αυτές οι αναφορές ακολουθούν αυξητική τάση πανευρωπαϊκά: το 2014 ανήλθαν σε 290.000, ενώ το 2012 ήταν 240.000. Το 2014 αυξήθηκαν κατά 50% οι αναφορές από τους ασθενείς, γεγονός ενθαρρυντικό, και έφτασαν τις 33.292, ενώ διερευνήθηκαν 200 ζητήματα ασφάλειας και το 50% των διερευνήσεων οδήγησε σε επικαιροποίηση των πληροφοριών των φαρμάκων.

Τις προηγούμενες ημέρες (7-11 Νοεμβρίου) ο ΕΟΦ πραγματοποίησε εκστρατεία ενημέρωσης για τη φαρμακοεπαγρύπνηση προωθώντας την αναφορά των πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων για κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα που λαμβάνουν οι πολίτες, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των φαρμάκων που μπαίνουν σε κάθε ελληνικό σπίτι. Η εκστρατεία αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος από κοινού δράσης με τίτλο «Strengthening Collaboration for Operating Pharmacovigilance in Europe» (SCOPE). Ένας από τους κύριους στόχους της εκστρατείας είναι να ενημερωθεί το κοινό σχετικά με τα εθνικά συστήματα αναφοράς των πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών και ειδικότερα στην Ελλάδα να ενημερωθούν οι πολίτες για την ύπαρξη της κίτρινης κάρτας.

Σε ό,τι αφορά το έτερο σημαντικό θέμα, της υποστελέχωσης του ΕΟΦ, η πρόεδρος του οργανισμού Κατερίνα Αντώνιου και η αντιπρόεδρός του Δέσποινα Μακριδάκη αναφέρουν ότι από τις 100 κενές θέσεις θα καλυφθούν οι πρώτες 40 από προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ και σταδιακά θα καλυφθούν και τα υπόλοιπα κενά.