Γέφυρα μετάβασης στο νοσοκομείο των ενηλίκων για τα παιδιά με νοσήματα του εντέρου - Free Sunday
Γέφυρα μετάβασης στο νοσοκομείο των ενηλίκων για τα παιδιά με νοσήματα του εντέρου

Γέφυρα μετάβασης στο νοσοκομείο των ενηλίκων για τα παιδιά με νοσήματα του εντέρου

Στόχος της παρέμβασης, να μη… χαθούν στη μετάβαση από το παιδιατρικό νοσοκομείο στο νοσοκομείο των ενηλίκων. 

Το πρόγραμμα που γεφυρώνει τις Γαστρεντερολογικές Κλινικές Παίδων και Ενηλίκων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με την Παιδογαστρεντερολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης έχει εμπνεύστρια την επίκουρη καθηγήτρια Γαστρεντερολογίας Όλγα Γιουλεμέ και μπορεί να στηρίξει έως 20 παιδιά με ΙΦΝΕ (ήτοι νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα), ετησίως.

Όπως εξηγεί στην FS ο γαστρεντερολόγος Χρήστος Ζεγλίνας: «Στόχος είναι για τα δύο χρόνια της μετάβασης τα παιδιά-ασθενείς ηλικίας 14-16 ετών να εξοικειωθούν με τον γαστρεντερολόγο που θα τους παρακολουθεί στην ενήλικη ζωή, παρουσία του οικείου παιδογαστρεντερολόγου και των γονιών τους (αρχικά), και να μάθουν να διαχειρίζονται τη νόσο τους με τη βοήθεια ενός έξυπνου video animation που μιλά απευθείας στις παιδικές ψυχούλες. 

Τα προγράμματα μετάβασης που τρέχουν στις χώρες του εξωτερικού δημιουργήθηκαν καθώς έρευνες έδειξαν ότι το 80% των λιλιπούτειων ασθενών με ΙΦΝΕ χάνει ιατρικά ραντεβού, με συνέπεια τελικά το 50% να μη λαμβάνει όπως θα έπρεπε τα φάρμακά του. Το αξιοσημείωτο για το πιλοτικό πρόγραμμα μετάβασης, που ελπίζει να βρει μιμητές και στην Αττική, είναι πως δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ».