Βαρύς ο πέλεκυς του ΕΝΦΙΑ για το «Χαμόγελο», παρά τις υποσχέσεις Τσίπρα - Free Sunday
Βαρύς ο πέλεκυς του ΕΝΦΙΑ για το «Χαμόγελο», παρά τις υποσχέσεις Τσίπρα

Βαρύς ο πέλεκυς του ΕΝΦΙΑ για το «Χαμόγελο», παρά τις υποσχέσεις Τσίπρα

Την ώρα που η δημόσια υγεία στη χώρα παρουσιάζει εικόνα πλήρους διάλυσης, με μεγάλα νοσοκομεία (εν προκειμένω το Σισμανόγλειο) να ξεμένουν από αξονικούς τομογράφους, σκοτεινιάζει και το «Χαμόγελο» των παιδιών, καθώς ο πέλεκυς του ΕΝΦΙΑ έπεσε βαρύς κι ασήκωτος στον οργανισμό φύλακα-άγγελο των λιλιπούτειων, καλώντας τον να πληρώσει το υπέρογκο ποσό των 57.313,31 ευρώ! 

«Έχουμε στηρίξει περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά στα χρόνια που λειτουργούμε και καλούμαστε να απολογηθούμε για το έργο μας. Τα παιδιά που μεγαλώνουν στα 14 Σπίτια του “Χαμόγελου” δείχνουν με το ήθος τους αν κάνουμε καλά ή όχι τη δουλειά μας. Μετά την επιβολή του άδικου χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις που είχαμε λάβει για την κατάργησή του, δύο δικά μας παιδιά, ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος, στέλνουν με αξιοπρέπεια και χωρίς να φωνάζουν δύο επιστολές στον πρωθυπουργό που αποτελούν την καλύτερη απόδειξη του σημαντικού έργου το οποίο γίνεται στο “Χαμόγελο”» λέει πικραμένος ο πρόεδρος του οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος. Ο ίδιος έχει ακούσει πολλές φορές ψεύτικα και μεγάλα λόγια για την ενδεχόμενη κατάργηση του άδικου χαρατσιού, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα.

Όπως τονίζει αποκλειστικά στην FS ο κ. Γιαννόπουλος, το φλέγον ζήτημα έφτασε και στη Βουλή με δύο επερωτήσεις, από τον κ. Χάρη Θεοχάρη και τον κ. Πάνο Καμμένο, ενώ σημειώνεται ότι το Χαμόγελο του Παιδιού δεν λαμβάνει ούτε ένα ευρώ κρατική χρηματοδότηση για την πληθώρα των αναντικατάστατων δομών που διαθέτει, οι οποίες συμπληρώνουν το έργο της πολιτείας, καλύπτοντας δυσαναπλήρωτα κενά στον τομέα της πρόνοιας, της υγείας και της παιδικής προστασίας. 

Το «Χαμόγελο» είναι ο μόνος οργανισμός στη χώρα με πανελλαδική δράση, διαθέσιμος 365 μέρες τον χρόνο, και ο μόνος με τόσο ευρύ φάσμα δράσεων. Οι πολυδιάστατοι τομείς που καλύπτονται στον τομέα της παιδικής προστασίας απαιτούν την ύπαρξη δομών και η πολιτεία αντί να σταθεί συμπαραστάτης σε αυτό το τιτάνιο εγχείρημα, απαλλάσσοντας από τα φορολογικά χαράτσια τις δομές, βάζει εμπόδια και μάλιστα σε μια εποχή που οι κρατικές δομές αποψιλώνονται από τη μνημονιακή υποχρηματοδότηση, ενώ οι ανάγκες των παιδιών εκτινάσσονται με γεωμετρικούς ρυθμούς.

Εκφράζοντας την πίκρα του, ο κ. Γιαννόπουλος υπενθυμίζει ότι και στο Άσυλο των Ανιάτων ο ΕΝΦΙΑ ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ (1.028.000,05 ευρώ το ακριβές ποσό), ενώ επιβεβαίωσε και από τη δική του την πλευρά την καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών πως η δημόσια υγεία και η ζωή των προσφύγων έχουν παραδοθεί από την Αριστοτέλους στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα κέντρα φιλοξενίας, οι οποίες έχουν αντικαταστήσει την πολιτεία. Το «Χαμόγελο» επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά, όπου μια ωρολογιακή υγειονομική βόμβα είναι έτοιμη να εκραγεί.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του «Χαμόγελου» επισημαίνει ότι οι δράσεις που υλοποιεί ο οργανισμός απευθύνονται στο σύνολο των παιδιών που διαβιούν στην Ελλάδα, παρέχοντάς τους προληπτικές υπηρεσίες και ενημέρωση, ενώ σε συγκεκριμένες ομάδες παρέχει υπηρεσίες αντιμετώπισης του προβλήματός τους. Έτσι, κάθε 1 ευρώ φορολογίας το στερούν ουσιαστικά από τα χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους που έχουν ανάγκη στήριξης ακόμη και σε καθημερινά ζητήματα διαβίωσης.