Θέατρο του Νέου Κόσμου: 16 + 1 παραστάσεις τη σεζόν 2017-2018 - Free Sunday
Θέατρο του Νέου Κόσμου: 16 + 1 παραστάσεις τη σεζόν 2017-2018

Θέατρο του Νέου Κόσμου: 16 + 1 παραστάσεις τη σεζόν 2017-2018

20 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το θέατρο του Νέου Κόσμου και υποδέχεται το κοινό με 14 νέες παραγωγές και τρεις επαναλήψεις.

Από το καλοκαίρι του 1997 που ανέβηκε ο «Κοινός Λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου στην αυλή της πρώτης ζυθαποθήκης του ΦΙΞ - οι εργασίες μετατροπής της σε θέατρο άρχισαν ένα χρόνο μετά, το θέατρο του Νέου Κόσμου αποτελεί πόλο έλξης όλων των θεατρόφιλων.

«Για μένα η στιγμή αυτή είναι έντονα φορτισμένη από συναισθήματα, μαζί και κάποια μελαγχολία. 20 χρόνια δεν είναι λίγα, ό, τι και να πεις » ανέφερε ο ιδρυτής του θεάτρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος για τη σεζόν 2017-2018.

Παράλληλα, ευχαρίστησε όσους περπάτησαν κι όσους περπατούν μαζί τους, θεατρικούς (και όχι μόνο) φίλους και συνεργάτες. «Ανάμεσά τους είμαι στο σπίτι μου» είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, προσθέτοντας ότι η παρουσία του Μίλτου Σωτηριάδη στο τιμόνι του θεάτρου του «επιτρέπει να σηκώνει και άλλα βάρη εκτός του θεάτρου».

«Και συνέχεια και ανανέωση»
Έτσι χαρακτήρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Μίλτος Σωτηριάδης το πρόγραμμα για τη σεζόν 2017-2018 αναφερόμενος στις νέες παραγωγές και σε κάποιες επαναλήψεις. Παράλληλα, οι συντελεστές των παραστάσεων μας έδωσαν μία πρώτη εικόνα για το τι ακριβώς θα παρακολουθήσουμε.

Σημειώνεται ότι και φέτος από τις 12 έως τις 22 Σεπτεμβρίου θα ισχύσει η προσφορά Early Bird με τα εισιτήρια όλων των παραστάσεων να πωλούνται στην τιμή των 7 ευρώ.

Οι παραστάσεις αναλυτικά:

«Ο γείτονάς μου Ναπολέων Λαπαθιώτης»

napoleon
Παράσταση βασισμένη σε κείμενα του Γιώργου Ιωάννου και του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη.
Το πρώτο εθνικό πορτραίτο της bijoux de kant, μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων της προηγούμενης χρονιάς και έχοντας κερδίσει το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στα Queer Theatre Awards 2017 (Αντώνης Γκρίτσης), επιστρέφει στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.
Η συνάντηση του καταραμένου ρομαντικού ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη με τον μοναχικό εκπρόσωπο της μεταπολεμικής αστικής ηθογραφίας Γιώργο Ιωάννου.
Κάτω Χώρος
Από 02.10.2017 μέχρι 28.11.2017
Σύνθεση κειμένων: Γιάννης Σκουρλέτης, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Παίζει ο ηθοποιός: Αντώνης Γκρίτσης

«Με δύναμη από την Κηφισιά» του Δημήτρη Κεχαΐδη και της Ελένης Χαβιαρά.
Ένα έργο σταθμός της σύγχρονης δραματουργίας μας, που έχει αφήσει το δικό του στίγμα, από το πρώτο του ανέβασμα στη νέα Σκηνή του Λευτέρη Βογιατζή κι από μακρά διαδρομή σε πολλά ανεβάσματα, έρχεται ξανά στο επίκεντρο, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Καραντζά.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Παίζουν οι ηθοποιοί: Λυδία Φωτοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη
Κεντρική Σκηνή, 5/10/17 έως 1/4/18, Τετάρτη με Κυριακή

Η Ωραία του Πέραν

peran
Η Ωραία του Πέραν, το ερωτικό ρομάντζο του Δημητρίου Παπαδοπούλου (Τυμφρηστός) γράφτηκε το 1920 και έγινε μπεστ σέλλερ της εποχής. Αποτέλεσε ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα των λαϊκών θιάσων. Πρόκειται για τον μοιραίο έρωτα της Ερμιόνης και του Αιμίλιου, που γίνεται αφορμή να έρθουν ηθοποιοί και θεατές αντιμέτωποι με την αγάπη, τη μοναξιά, τη ζήλια, την απογοήτευση, με την ίδια τη ζωή και την τυχαιότητά της.
Η παράσταση επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά στην Κεντρική Σκηνή, μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Σκηνοθεσία: Θεοδώρα Καπράλου, Γιώργος Παπαγεωργίου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Παπαγεωργίου, Αντιγόνη Φρυδά
Κεντρική Σκηνή, 9/10/17 έως 16/1/18, Δευτέρα-Τρίτη
Η παράσταση δεν θα παιχτεί την Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017.

«Τομή» της Πάμελα Κάρτερ
Το σημείο που ο στίχος κόβεται σε δύο ημιστίχια ονομάζεται τομή. Αν η ζωή του Πωλ Βερλαίν ήταν ένας στίχος και η ζωή του Αρτύρ Ρεμπώ ένας άλλος, το σημείο τομής του κάθε στίχου θα ήταν το ίδιο: το τέλος της ερωτικής σχέσης των δύο ποιητών.
Σκηνοθεσία - Μετάφραση: Μενέλαος Καραντζάς
Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Γιαλελής, Σελήνα Διαμαντοπούλου, Φοίβος Μαρκιανός
Δώμα, από 09.10.2017 μέχρι 12.12.2017
Δευτέρα 21:15-Τρίτη 21:15

«Το μικρό πόνυ» του Πάκο Μπεθέρα

pony
Ο συγγραφέας, εμπνευσμένος από αληθινά περιστατικά, εξερευνά τις ευθύνες και τα αίτια του εκφοβισμού, εστιάζει στο θέμα της διαφορετικότητας και της αποδοχής του εαυτού μας και των γύρω μας.
Το Μικρό Πόνι είναι αφιερωμένο από τον ίδιο στη μνήμη δύο παιδιών, του Μάικλ Μορόνες και του Γκρέισον Μπρους, τα οποία το 2014 υπήρξαν τραγικά θύματα κακοποίησης.
Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ρηνιώ Κυριαζή
Κάτω Χώρος, από 6/10/17 έως 7/1/18, Παρασκευή με Κυριακή

«Μόλλυ Σουίνυ» του Μπράιαν Φρίελ
Η νέα δουλειά της ομάδας ΠΥΡ αφηγείται την απλή ανθρώπινη ιστορία της Μόλλυ Σουήνη, μια αλληγορία για τον ιλιγγιώδη κίνδυνο της ουτοπικής προσδοκίας, για να μιλήσει για τον συγκινητικό αγώνα του ανθρώπου, του κάθε ένα από μας, να διατηρήσει κάτω από αντίξοες συνθήκες την ταυτότητά του.
Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Δέσποινα Κούρτη, Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Γεωργιάδης
Δώμα, από 18/10/17 έως 14/1/18, Τετάρτη με Κυριακή

«Heisenberg» του Σάιμον Στήβενς
Δε χρειάζονται πολλές γνώσεις φυσικής για να αναλύσει κανείς το έργο του Σάιμον Στήβενς Ηeisenberg. H αρχή της απροσδιοριστίας που διατυπώθηκε το 1927 από τον μεγάλο φυσικό, λέει ότι είναι αδύνατον να προσδιοριστεί ταυτόχρονα και με ακρίβεια η θέση και η ορμή ενός σωματίου.
Τι μπορεί να βγει από μια τέτοια συνάντηση; Πότε κλείνει ο ερωτικός κύκλος της ζωής των ανθρώπων; Κλείνει ποτέ οριστικά; Πώς το αναπόφευκτο τέλος φωτίζεται από λάμψεις εφηβικές;
Ένα έργο συγκινητικό, αισιόδοξο, με χιούμορ, που είναι ταγμένο στο θαύμα της ζωής, ακόμα και όταν στο βάθος βλέπει τον άγγελο του θανάτου. Ιδίως τότε.
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κόρα Καρβούνη, Περικλής Μουστάκης
Κεντρική Σκηνή, 3/11/17 έως 1/4/18, Τετάρτη με Κυριακή

«Ωκεανός» του Αλεσάντρο Μπαρίκο
Μια ακυβέρνητη σχεδία στη μέση του Ωκεανού. 147 άνθρωποι, τα μάτια τους, μια σκέψη, μια σχολαστική σφαγή, η νύχτα που έρχεται, η πείνα, τα φαντάσματα, η σάρκα, ένας άντρας που με κοιτάζει... Η Θάλασσα χορεύει, αργά όμως.
Στο έλεος της Θάλασσας, σε μία παράλογη μονομαχία, ανάμεσα σε όλους τους πιθανούς θανάτους, δύο άντρες συνεχίζουν να μισούν, ώσπου σηκώνουν τα μάτια και βλέπουν για πρώτη φορά τον Ωκεανό.
Μετάφραση: Λένα Ταχμαζίδου
Σκηνοθεσία - Σκηνικός χώρος: Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζει η ηθοποιός: Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη
Κάτω Χώρος, 4/12/17 έως 30/1/18, Δευτέρα-Τρίτη

«Ορφέας & Ευριδίκη»
Το απαρηγόρητο love story όλων των αιώνων ζωντανεύει σε μια σπαρακτική ποιητική αφήγηση για την ατόφια, οικουμενική, διαμπερή αγάπη που κάθε εμβληματικό ή καθημερινό ερωτευμένο ζευγάρι πεθαίνει να ζήσει.
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπογδάνος ανα-παριστά έναν άλλον «Άλλο Κόσμο», που διατηρεί με καθαρότητα και ευαισθησία το παραμυθένιο και συγκινησιακό φορτίο του μύθου των διαχρονικών εραστών, αλλά ταυτόχρονα στέκει ωμά στο σήμερα, λες και η ιστορία ξανασυνέβη προχθές, σε λίγο, τώρα ή αύριο.
Σκηνοθεσία - Δραματουργική επιμέλεια: Δημήτρης Μπογδάνος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Ευθαλία Παπακώστα
Δώμα, 18/12/17 έως 3/4/18, Δευτέρα-Τρίτη

«Μπολιβάρ» του Νίκου Εγγονόπουλου
Το δεύτερο εθνικό πορτραίτο της bijoux de kant (μετά τον Ναπολέοντα), ο Μπολιβάρ, εμπνέεται από το εμβληματικό ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου και παρουσιάζεται με τον Αντώνη Γκρίτση στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.
Ο Έλληνας υπερρεαλιστής ποιητής, με οδηγό τον εθνικό ήρωα της Κολομβίας επιθυμεί να υμνήσει την αρετή του ελεύθερου ανθρώπινου πνεύματος, με την ένταση και τη δύναμη που υμνεί κανείς το ερωτικό αντικείμενο. Ο Σιμόν Μπολιβάρ του Εγγονόπουλου είναι ένας «Ήρως Έρως» που του επιτρέπει να κοιτάξει τον κόσμο έξω από τα όρια της εθνικής ταυτότητας και να ζητήσει τη δημιουργία μιας γενιάς καθόλα ελεύθερων ανθρώπων.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Γκρίτσης, Γιάννης Κουκουράκης
Κάτω Χώρος, 12/1/18 έως 25/2/18, Τετάρτη με Κυριακή

«Η Βοσκοπούλα» Ανωνύμου
Ομάδα Elephas tiliensis
Η Βοσκοπούλα θεωρήθηκε αυθόρμητο δημιούργημα της λαϊκής ζωής της Κρήτης, ένα τραγούδι των βοσκών, σαν δημοτικό τραγούδι, ενώ αργότερα αναγνωρίστηκε ο έντεχνος χαρακτήρας της και η λογοτεχνική της αξία. Σύγχρονη της Ερωφίλης και του Κατζούρμπου, γραμμένη σε κρητική διάλεκτο, είναι το μοναδικό δείγμα του είδους της που έφτασε ως τις μέρες μας και το σημαντικότερο αντίστοιχο στην ελληνική γραμματεία και στην ευρωπαϊκή ποιμενική ποίηση της εποχής. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1627.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Χριστίνα Μαξούρη, Γιώργος Παπανδρέου
Δώμα, 19/1/18 έως 1/4/18, Τετάρτη με Κυριακή

«Σου φυλάξαμε μια θέση» της Ελένης Κοκκίδου και της Μάρθας Φριντζήλα

kokkidou
Μια περφόρμανς που αντιμετωπίζει το τραγούδι σαν λόγο θεατρικό. Σαν μια κατάσταση στην οποία μπαίνεις όταν οι λέξεις δεν αρκούν. Γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος τού αισθήματος, όταν αυτό υπερχειλίζει και χρειάζεται ένα άλλο σύμπαν να το αγκαλιάσει. Εκεί έρχεται και η μουσική και δημιουργείται μια καινούργια πραγματικότητα, που σε αποδεσμεύει από τη σύμβαση της ζωής και γίνεσαι ελεύθερος, εξομολογείσαι τα πάθη σου, τη χαρά σου, τον έρωτά σου...
Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα
Κεντρική Σκηνή, 29/1/18 έως 3/4/18, Δευτέρα-Τρίτη

«Αρίστος», παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου»

aristos
Το βραβευμένο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου», μεταφέρεται στη σκηνή, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Έλενη Ουζουνίδου, Γιώργος Μπινιάρης, Γιώργος Χριστοδούλου
Κάτω Χώρος, 5/2/17 έως 3/4/18, Δευτέρα-Τρίτη

«Το προξενιό της Αντιγόνης» του Βασίλη Ζιώγα

proxenio
Το Προξενιό της Αντιγόνης του Βασίλη Ζιώγα είναι ένα μονόπρακτο γραμμένο το 1958. Σε μια Ελλάδα που συνέρχεται ακόμα από τις πληγές του εμφυλίου, ο Ζιώγας προτείνει ένα υπερρεαλιστικό έργο, γραμμένο με το σύστημα της αυτόματης γραφής, που αντλεί το θέμα του κατευθείαν από τον ελληνικό κοινωνικό χώρο.
Σκηνοθεσία: Εύα Βλασσοπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Βηλαράς, Εύα Βλασσοπούλου, Γιώργος Κισσανδράκης, Νίκος Λεκάκης, Νικόλας Παπαδομιχελάκης
Κάτω Χώρος, 2/3/18 έως 1/4/18 Τετάρτη με Κυριακή

Θέατρο αλληλεγγύης για παιδιά
«Πινόκιο» παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Κάρλο Κολόντι
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Φουαγιέ, από 20/10/17
Καθημερινά παραστάσεις σε νοσοκομεία, ιδρύματα, δομές αλληλεγγύης και σχολεία.

Θέατρο για εφήβους
«Νεφέλες» του Αριστοφάνη
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Κεντρική Σκηνή, από 15/10/17
Οργανωμένες παραστάσεις τις καθημερινές σε σχολεία και στο θέατρο.

Θέατρο Κιβωτός: «Πέτρες στις Τσέπες του»
Ύστερα από πέντε μήνες καθημερινών sold out στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, η παράσταση Πέτρες στις τσέπες του, ένα απολαυστικό ρεσιτάλ εναλλαγής ρόλων με τον Μάκη Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Χρυσοστόμου, «μετακομίζει» στο Θέατρο Κιβωτός.
Σκηνοθεσία: Μάκης Παπαδημητρίου & Γιώργος Χρυσοστόμου
Από 6/10/17
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου
ΘΕΑΤΡΟ ΚΙΒΩΤΟΣ, Πειραιώς 115, Αθήνα

ΠΡΟΣΦΟΡΑ EARLY BIRD:
12 έως 22 Σεπτεμβρίου 2017
τιμή εισιτηρίου 7€
για όλες τις παραστάσεις για οποιαδήποτε ημερομηνία

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
210 9212900
viva.gr, 11876, SevenSpots, Reload Stores, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Αθηνόραμα