Είδαμε τον «Ναπολέων», στο Θέατρο του Νέου Κόσμου - Free Sunday
Είδαμε τον «Ναπολέων», στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Είδαμε τον «Ναπολέων», στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ο σπουδαίος ερμηνευτής Αντώνης Γκρίτσης, που κέρδισε το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στο Queer Theatre Awards για το 2017 και πάλι στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη και σύνθεση κειμένων από τον ίδιο, σε συνεργασία με την Ηλέκτρα Ελληνικιώτη.

Η παράσταση «Ναπολέων»,  χαρακτηρίζεται  ως το πρώτο εθνικό πορτραίτο της bijoux de kant , μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων της προηγούμενης χρονιάς.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σε μια απαλλαγμένη απ’ τον δογματισμό σκηνή, στήνεται η συνάντηση του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, ενός εκ των καταραμένων αυτοχείρων ποιητών, με τον Γιώργο Ιωάννου- Σορολόπη, ποιητή και συγγραφέα, που αποκαλείται ως ο μοναχικός εκπρόσωπος της μεταπολεμικής αστικής ηθογραφίας.

Αναγιγνώσκονται η βαθειά μοναξιά και ο κοινωνικός υπαρξιακά αποκλεισμός του Λαπαθιώτη, σε συγκερασμό με την επιβλητική φωνή του Γιώργου Ιωάννου, δια μέσω στόματος Αντώνη Γκρίτση.

Αξίζει να αναφέρουμε και το σχόλιο του σκηνοθέτη για την παράσταση:                                «Ο Σιμόν Μπολιβάρ και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος απαγγέλουν, μιλούν, θυμούνται στην ίδια γλώσσα –θα μπορούσαν να είναι και γείτονες με τον τρόπο των Λαπαθιώτη και Ιωάννου. Ο Αρβανίτης, ο Λατινοαμερικάνος, ο Αθηναίος κι ο Θεσσαλονικιός συναντιούνται στη χώρα της bijoux de kant με τις μισοσχισμένες σημαίες τους, τις νίκες, τις ήττες τους, τα σάβανά τους. Πεσόντες υπέρ ελευθερίας, άλλοι γενναίοι και δυνατοί, άλλοι λιγότερο γενναίοι και λιγότερο δυνατοί, όλοι όμως με τον ασβέστη των παθών τους μισόνε άσπρο, μισό γαλάζιο στο στόμα. Η bijoux de kant δια σώματος και στόματος Αντώνη Γκρίτση ενώνει τον κομμένο χάρτη του Λαπαθιώτη, του Ιωάννου και του Εγγονόπουλου. Η εθνική ταυτότητα, η εθνική μοναξιά, η εθνική απελπισία και το τραγούδι της άνευ συνόρων επιθυμίας για ελευθερία, σ’ ένα σώμα και πολλές φωνές»

ΚΡΙΤΙΚΗ

 

Σε μια άρτια ερμηνευτικά παράσταση, με έναν πάντα αξιόλογο Αντώνη Γκρίτση,  απαντώνται δυο φωνές σε μία, που μπλέκονται  και εναλλάσσονται για να μας οδηγήσουν        μέσω της ποιητικής έκφρασης και σύνθεσης του λόγου, στην εσωτερική απομόνωση,                 τους φόβους και την υπαρξιακή αγωνία.

Και ενώ ναι μεν μέσα απ’ την ακρότητα (και πόσο μάλιστα για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο), των πράξεων  ενός εκκεντρικού ποιητή οδηγήθηκε σε ένα τέλμα τέλους η ζωή του, εδώ, αποτραβηγμένοι από την ασυδοσία αυτή, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόσωπο διττό.

Ένα πρόσωπο που βασανίζεται από την σύγκρουση με την εποχή, τα πρέπει και τους άγραφους νόμους μιας επίπονης ηθικής.

Μια παράσταση που κινείται σε ένα λιτό σκηνικό ψυχής, με τους αργούς ρυθμούς μιας “αξεδιάλυτης”, σε κάποια σημεία συρραφής χαρακτήρων, προς το αδιαμφισβήτητο μονοπάτι του τέλους.

Συντελεστές:

Σύνθεση κειμένων: Γιάννης Σκουρλέτης, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Σκηνοθεσία - Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης
Artwork: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ
Παίζει ο ηθοποιός: Αντώνης Γκρίτσης

Χώρος

Κάτω Χώρος

Από 02.10.2017 μέχρι 28.11.2017

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Μέρες / Ώρες
Δευτέρα 21:15
Τρίτη 21:15

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό 12€
Φοιτητικό 10€
Ανέργων 8€