Γεράσιμος Ανδρεάτος: «Χρειάζεται παιδεία και ωριμότητα για να κρατήσει κανείς ισορροπία στις απαιτήσεις της εποχής» - Free Sunday
Γεράσιμος Ανδρεάτος: «Χρειάζεται παιδεία και ωριμότητα για να κρατήσει κανείς ισορροπία στις απαιτήσεις της εποχής»

Γεράσιμος Ανδρεάτος: «Χρειάζεται παιδεία και ωριμότητα για να κρατήσει κανείς ισορροπία στις απαιτήσεις της εποχής»

Για δύο Παρασκευές στις 13 και 20 Ιανουαρίου θα εμφανιστεί στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» ερμηνεύοντας τραγούδια από το προσωπικό του ρεπερτόριο καθώς και διαχρονικές λαϊκές επιτυχίες. Με αφορμή τις δύο βραδιές, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος μίλησε στο Free-Sunday.gr.

andreatos

Ετοιμάζεστε για δύο βραδιές στη μουσική σκηνή «Σφίγγα». Τι ακριβώς θα παρουσιάσετε;
Η μεγάλη αγάπη μου ήταν ανέκαθεν το λαϊκό τραγούδι. Ακούγοντάς το συγκινήθηκα τόσο που συνέδεσα τη ζωή μου μαζί του. Αφού μπορεί και προκαλεί τέτοια συγκίνηση σε αυθεντικούς ανθρώπους το θεωρώ «ιερό» και ξεχωρίζω το γνήσιο αληθινό τραγούδι από τα «φτηνά», «χυδαία» και άλλα κατασκευάσματα που υποκινούνται από το άμεσο κέρδος. Ως γνήσιος εκπρόσωπος, λοιπόν, του λαϊκού τραγουδιού, θα παρουσιάσω ένα λαϊκό πρόγραμμα με τραγούδια παλιά αλλά και σύγχρονα που θεωρώ αντάξιά τους όπως «Ο αετός πεθαίνει στον αέρα», «Άστην να λέει», «Τα  κλειδιά» και άλλα. Επίσης με χαρά και υπερηφάνεια θα παρουσιάσω μια νέα τραγουδίστρια που σέβεται το λαϊκό τραγούδι και την ιστορία του και που πιστεύω στο ταλέντο της, την Επιστήμη Καμπούρογλου.

Ως γνώστης του λαϊκού τραγουδιού μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η θέση του στην Ελλάδα του 2017;
Σήμερα το λαϊκό τραγούδι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως για παράδειγμα τον Νικολόπουλο και τον Κορακάκη δεν υποστηρίζεται επισήμως ούτε από δημιουργούς αλλά κυρίως ούτε και από τα Μ.Μ.Ε. Επειδή όμως είναι ριζωμένο στις ψυχές και στον τρόπο έκφρασής μας  δεν είναι λίγοι οι δημιουργοί που, ενώ ασχολούνται με άλλα είδη μουσικής, κατά καιρούς γράφουν και λαϊκά διαμάντια όπως το «Στα είπα όλα» ή «Τ΄ ανείπωτα».Θα έλεγα όμως, ότι εκεί που έχει σημασία, στις καρδιές των ανθρώπων δηλαδή, έχει την σημαντικότερη θέση. Αυτό μπορεί να το διακρίνει κανείς σε οποιαδήποτε δημόσια εκτέλεση τραγουδιών από παρέα μέχρι μουσικές σκηνές και συναυλίες.

Γενικότερα, πώς βλέπετε την κατάσταση στο σύγχρονο μουσικό τοπίο;
Ακολουθεί την εξέλιξη της κοινωνίας. Ελάχιστες παραγωγές, εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα όνειρα των νέων καλλιτεχνών εκδίδοντας cd που πληρώνει ο καλλιτέχνης για όλη την παραγωγή και την έκδοση και είσπραξη επιπλέον χρημάτων για την προώθηση του ηχογραφήματος στα ραδιόφωνα και λοιπά μέσα ενημέρωσης και που συνήθως δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, εκπομπές που αναδεικνύουν ταλέντα (νέο αίμα για εκμετάλλευση) κ.ο.κ. Κάποιες εταιρείες σε συνεργασία με επιχειρηματίες της νύχτας και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς  φροντίζουν ώστε  τα τραγούδια και οι καλλιτέχνες που εμπορεύονται να είναι πάντα στην επικαιρότητα. Ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι αγνοί δημιουργοί που προσπαθούν και μόλις μετά βίας καταφέρνουν και στηρίζουν το τραγούδι μας. Χρειάζεται παιδεία και ωριμότητα για να κρατήσει κανείς ισορροπία στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις της εποχής για νέους ήχους και ακούσματα.

Έχοντας συμπληρώσει τριάντα χρόνια στο τραγούδι αν σας ζητούσαν να κοιτάξετε πίσω σε ποιες στιγμές θα στεκόσασταν;
Ευγνωμονώ τον Βαγγέλη Κορακάκη, τον Πέτρο Ταμπούρη, τον Θοδωρή Γκόνη, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τη Δήμητρα Γαλάνη και όλους όσοι στάθηκαν αφορμή για το ξεκίνημά μου. Στέκομαι όμως ιδιαίτερα στις στιγμές που πέρασα με τον εαυτό μου για να βρω τη συνέχεια στον δρόμο μου. Αυτές είναι που με τροφοδοτούν με δύναμη, όνειρα και αισιοδοξία.

Ίσως ελάχιστοι γνωρίζουν ότι από τις πρώτες συνεργασίες σας ήταν αυτή με τον Πάνο και τον Χάρη Κατσιμίχα. Πώς είχε γίνει η γνωριμία σας και τι θυμάστε από εκείνη την περίοδο;
Η πρώτη μου δουλειά στο πάλκο ήταν στο «Ανώγειο» με τον Πάνο Κατσιμίχα. Από τότε συνεργαστήκαμε πολλές φορές  (και με τον Χάρη,)και ευτύχησα να τραγουδήσω το «Δως μου απ’ το κουράγιο σου» σε στίχους και μουσική του Πάνου. Θεωρώ τον καιρό της συνεργασίας μας ως σημαντική περίοδο μαθητείας στην τέχνη. Σε αυτούς  οφείλω το άνοιγμα των οριζόντων μου όσον αφορά στα ακούσματά μου.

Εκτός από το λαϊκό τραγούδι τι άλλα ακούσματα έχετε;
Το παραδοσιακό μας τραγούδι είναι μέσα σε αυτά. Συγκινούμαι όμως και θαυμάζω καλλιτέχνες και συγκροτήματα που ενώ δεν ταυτίζονται με το είδος που εγώ υπηρετώ αποτελούν για μένα όαση έως και πηγή έμπνευσης. (System of a Down, Cezaria Evora, Salif  Keita, Nat King Cole).

Μετά τις εμφανίσεις σας στη «Σφίγγα» τι θα ακολουθήσει;
Από την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου και κάθε Κυριακή μεσημέρι, θα τραγουδώ παρέα με την Σοφία Παπάζογλου στις «Γραμμές». Θα ακολουθήσει μια περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Αυστραλίας με την Γλυκερία τον Φεβρουάριο και τον Μάιο μια συναυλία στο Ισραήλ.

Μουσική σκηνή Σφίγγα
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής
(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845
Ώρα έναρξης: 22.30
Τιμή εισόδου στο μπαρ: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί