Μαριάννα Πολυχρονίδη: «Ένας καλλιτέχνης οφείλει να παρακολουθεί κι άλλες τέχνες εκτός από αυτήν που υπηρετεί». - Free Sunday
Μαριάννα Πολυχρονίδη: «Ένας καλλιτέχνης οφείλει να παρακολουθεί κι άλλες τέχνες εκτός από αυτήν που υπηρετεί».

Μαριάννα Πολυχρονίδη: «Ένας καλλιτέχνης οφείλει να παρακολουθεί κι άλλες τέχνες εκτός από αυτήν που υπηρετεί».

Βέβαια, δεν αρκεί μόνο η τύχη αν δεν υπάρχει το ταλέντο. Στον δίσκο με τίτλο στην «Ομίχλη των καιρών»,  ο Θάνος Μικρούτσικος μελοποιεί στίχους του Άλκη Αλκαίου, του Μάνου Ελευθερίου της Λίνας Νικολακοπούλου (27 χρόνια μετά τον δίσκο τους «Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια», με ερμηνεύτρια τη Χαρούλα Αλεξίου) και του Γιάννη Δούκα ενός νέου στιχουργού.

Η Μαριάννα Πολυχρονίδη την οποία γνωρίσαμε ως ηθοποιό, μίλησε στο Free-Sunday.gr για τον δίσκο, τη συνεργασία της με τον Θάνο Μικρούτσικο αλλά και τις παραστάσεις που ετοιμάζουν στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο παρέα με τον Χρήστο Θηβαίο.

Πώς έγινε η γνωριμία σας με τον Θάνο Μικρούτσικο; 

Γνωριστήκαμε πριν από περίπου έναν χρόνο, στις πρόβες της παράστασης «Ταξίδι στον Σταυρό του Νότου», που ανέβηκε στο θέατρο badminton. Ο Θάνος Μικρούτσικος πολύ νωρίς κάτι είδε σε μένα και μου πρότεινε να αρχίσουμε να βρισκόμαστε και να δουλεύουμε, χωρίς να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο. Κι έτσι άρχισε το ταξίδι...

Πώς προέκυψε η ιδέα για την «Ομίχλη των καιρών»; 

Ο δίσκος κατά κάποιο τρόπο γεννήθηκε κάπως μαγικά. Δεν έγινε για να γίνει. Καθώς δουλεύαμε και δοκιμάζαμε πράγματα, ο Θάνος μου έφερε μια μέρα κάποια τραγούδια που είχαν γράψει με την Λίνα Νικολακοπούλου για μια σκηνή πανηγυριού, της τελευταίας ταινίας της Φρίντας Λιάπα. Τα δύο αυτά τραγούδια μου ταίριαξαν πολύ (τα έχουμε συμπεριλάβει στον δίσκο), κι ο Θάνος σκέφτηκε μήπως προσεγγίζαμε ξανά την Λίνα. Έγινε λοιπόν αυτή η κρούση, κι εκείνη ανταποκρίθηκε σχεδόν σαν να περίμενε την συνάντησή τους μετά από χρόνια. Έστειλε συγκλονιστικούς στίχους, ο Θάνος τους μελοποίησε αμέσως και κάπως έτσι δημιουργήθηκε ο σκελετός του δίσκου. Η «Ομίχλη των καιρών» φτιάχτηκε εντελώς αβίαστα, με πολλή-πολλή αγάπη κι αυτό με κάνει να νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενη και τυχερή. 

Στον δίσκο όπως είπε και ο Θάνος Μικρούτσικος έχετε τρεις βαριές υπογραφές: του Άλκη Αλκαίου, του Μάνου Ελευθερίου και της Λίνας Νικολακοπούλου. Θα θέλατε να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας όταν μάθατε ότι θα ερμηνεύατε τραγούδια τους;

Είναι συναισθήματα που δεν περιγράφονται... Η συγκίνησή μου γι' αυτήν τη δουλειά είναι τεράστια...

Στον δίσκο συμμετέχει και ένας νέος στιχουργός ο Γιάννης Δούκας με τον οποίο είστε και κοντά ηλικιακά. Με εξαίρεση τον Θάνο Μικρούτσικο, πιστεύετε ότι στους νέους καλλιτέχνες δίνονται ευκαιρίες σήμερα;

Ο Γιάννης Δούκας είναι ένας εξαιρετικός όχι μόνο στιχουργός, αλλά και ποιητής, κι άλλα πολλά... Είναι ένα μεγάλο ταλέντο, κι αυτό δεν το λέω μόνο εγώ. Σίγουρα σ' εκείνον αλλά και σ' εμένα δόθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία από τον Θάνο Μικρούτσικο. (Εδώ θέλω να πω ότι ειλικρινά είναι ο πιο γενναιόδωρος άνθρωπος που έχω γνωρίσει).Σίγουρα δίνονται ευκαιρίες, μεγάλες ή μικρότερες, αλλά το θέμα είναι όταν έρθει η ευκαιρία να είσαι έτοιμος να ανταποκριθείς. Κι αυτό γίνεται μόνο μέσα από διαρκή εγρήγορση και μελέτη. Πιστεύω ότι οι νέοι καλλιτέχνες με πίστη και αφοσίωση σ' αυτό που κάνουν, βρίσκουν τον δρόμο τους και τον χώρο όπου θα δραστηριοποιηθούν. 

Έχετε ασχοληθεί με τον θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Πού συναντώνται όλα αυτά με τη μουσική;

Για μένα όλες οι τέχνες έχουν κοινά σημεία συνάντησης κι ένας καλλιτέχνης οφείλει να παρακολουθεί κι άλλες τέχνες εκτός από αυτήν που υπηρετεί. «Μόνο έτσι ανοίγει» το μυαλό και η ψυχή.

Το τραγούδι πότε μπήκε στη ζωή σας;

Το τραγούδι μπήκε στη ζωή μου πολύ νωρίτερα από το θέατρο, δηλαδή από τα σχολικά μου χρόνια ήμουν αυτό που λέμε παιδί του ωδείου. Έκανα κλασική κιθάρα, κλασικό κι αργότερα σύγχρονο τραγούδι και ανώτερα θεωρητικά της μουσικής. Επαγγελματικά πρωτοτραγούδησα το 2000 με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, όταν ακόμα ήμουν 20 χρονών και τριτοετής στη σχολή του Εθνικού.

Εκτός από τα τραγούδια του δίσκου, τι άλλο θα παρουσιάσετε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο;

Στο πρώτο μέρος θα παρουσιάσουμε τραγούδια από την «Ομίχλη των καιρών» κι ο Χρήστος Θηβαίος τραγούδια από τον εξαιρετικό καινούργιο του δίσκο «Το Σιδερένιο Νησί». Στο δεύτερο μέρος τα τραγούδια που θα παρουσιάσουμε είναι πολύ γνωστά και πολύ αγαπημένα, κι ευχόμαστε να τα τραγουδήσουμε όλοι μαζί, και οι πάνω και οι κάτω από τη σκηνή.