Απόλλων Κουσκουμβεκάκης: «Ο καλλιτέχνης πρέπει να βρει άλλους τρόπους βιοπορισμού» - Free Sunday
Απόλλων Κουσκουμβεκάκης: «Ο καλλιτέχνης πρέπει να βρει άλλους τρόπους βιοπορισμού»

Απόλλων Κουσκουμβεκάκης: «Ο καλλιτέχνης πρέπει να βρει άλλους τρόπους βιοπορισμού»

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχει κυκλοφορήσει τρεις προσωπικούς δίσκους: «Ο Νοέμβρης των ματιών της», «Μ’ ένα νεύμα του φιλιού» και «Music for Movies».

Η μουσική του και τα τραγούδια του θα παρουσιαστούν την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με την  Ορχήστρα Δωματίου Αθηνών (Athens Chamber Orchestra), την οποία θα διευθύνει. Με αφορμή αυτήν την παράσταση ο Απόλλων Κουσκουμβεκάκης μίλησε στο Free-Sunday.gr.
Kouskoumvekakis_afisa
Στις 16 Φεβρουαρίου θα εμφανιστείτε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Τι ακριβώς θα παρουσιάσετε;

Στις 16 Φεβρουαρίου, στο θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, θα παρουσιάσω ζωντανά τους 3 δίσκους – «Ο Νοέμβρης των ματιών της», «Μ’ ένα νεύμα του φιλιού», «Μusic for movies» - που έχουν κυκλοφορήσει τα δυόμιση τελευταία χρόνια, με δικές μου μουσικές και τραγούδια. Θα συμμετέχει η  Athens Chamber Orchestra, μια 12μελής κλασική ορχήστρα δωματίου και 3 γοητευτικές γυναικείες φωνές: η Ειρήνη Τουμπάκη, η Θέλμα Καραγιάννη και η Άννα Ματσούκα. Κατα τη διάρκεια της συναυλίας θα προβάλλονται σε video wall πίνακες της ζωγράφου Ζάννας Αρτέμη, που έχει επιμεληθεί τα εξώφυλλα των δίσκων μου.

Σολίστ κιθάρας, μαέστρος και ενορχηστρωτής. Τι εκφράζει για εσάς κάθε μία από αυτές τις ειδικότητες;

Διαφορετικοί σταθμοί στο ίδιο γοητευτικό ταξίδι. Ένα διαφορετικό παράθυρο που ανοίγω κάθε φορά και κοιτάζω τη μεγάλη αίθουσα της μουσικής. Μικρές νίκες και ήττες στην αέναη αναζήτηση μιας αλήθειας που ελπίζω να μην βρω ποτέ.

Πώς άρχισε το ταξίδι σας στη μουσική;

Σε πολύ νεαρή ηλικία με πήγαν στο ωδείο για να μάθω κιθάρα, όπου προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να με κάνουν να μισήσω τη μουσική. Στην εφηβεία μου ανακάλυψα, μέσα από το ροκ, τη λυτρωτική δύναμη της μουσικής και από τότε δεν σταμάτησα ποτέ να την διεκδικώ με οποιοδήποτε κόστος.

Kouskoumvekakis_2

Πώς αντιμετωπίζεται ένας σολίστ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αντίστοιχα;

Όπως αντιμετωπίζεται σ’ αυτή την χώρα οποιοσδήποτε πετυχαίνει, με μελέτη και ταλέντο στην επιστήμη ή την τέχνη του, ένα επίπεδο υψηλότερο από το μέσο όρο: σαν ανεπιθύμητος  ξένος, χωρίς άδεια παραμονής και εργασίας. Και στο εξωτερικό ο πολιτισμός επιχορηγείται και προστατεύεται λιγότερο από ό,τι παλαιότερα.

Στην Ελλάδα της κρίσης πώς επιβιώνει ένας καλλιτέχνης;

Δύσκολα. Ο καλλιτέχνης προσφέρει αγωγή ψυχής, αισθητική παιδεία. Στην Ελλάδα της κρίσης, όπου όλοι παλεύουμε για την καθημερινή μας επιβίωση, η σωτηρία της ψυχής είναι είδος πολυτελείας. Ο καλλιτέχνης πρέπει να βρει άλλους τρόπους βιοπορισμού, αν έχουν σχέση με την τέχνη του είναι τυχερός. Εγώ διδάσκω μουσική.

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια μετά τη συναυλία στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης;

Ελπίζω να καταφέρω να επαναλάβω την παράσταση σε άλλα θέατρα. Έχω νέα τραγούδια, θα τα παρουσιάσω στις 16 Φεβρουαρίου, που θέλω να δισκογραφήσω μέσα στο 2017. Και βέβαια συναυλιακές παρουσιάσεις της δουλειάς μου με μικρότερα μουσικά σύνολα.

Πληροφορίες:
Απόλλων Κουσκουμβεκάκης
«Η μουσική μου»
Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 15 & 12 ευρώ (φοιτητικό, μαθητικό)

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος

Προπώληση:
Στα ταμεία του Ιδρύματος, στα εκδοτήρια Ticket Services, σε όλα τα καταστήματα Forthnet και στα τηλέφωνα:210 3418550 & 579.