Γιώργος Ανδρέου: «Θεωρούμε ευθύνη μας να δίνουμε την ευκαιρία συνεργασίας σε νέους ταλαντούχους ανθρώπους». - Free Sunday
Γιώργος Ανδρέου: «Θεωρούμε ευθύνη μας να δίνουμε την ευκαιρία συνεργασίας σε νέους ταλαντούχους ανθρώπους».

Γιώργος Ανδρέου: «Θεωρούμε ευθύνη μας να δίνουμε την ευκαιρία συνεργασίας σε νέους ταλαντούχους ανθρώπους».

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεργασίες του καλοκαιριού είναι αυτή του Γιώργου Ανδρέου και του Γιώργου Καζαντζή.

Οι δύο συνθέτες και δημιουργοί έχοντας συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, περιοδεύουν στην Ελλάδα έχοντας στο πλευρό τους την ερμηνεύτρια Κορίνα Λεγάκη ενώ σε κάποιες παραστάσεις συμμετέχουν ο Βασίλης Λέκκας και ο Απόστολος Ρίζος.

Με αφορμή την περιοδεία τους, ο Γιώργος Ανδρέου μίλησε στο Free-Sunday.gr.

Andreou Kazantzis Legaki1

Το φετινό καλοκαίρι περιοδεύετε στην Ελλάδα με τον Γιώργο Καζαντζή και την Κορίνα Λεγάκη. Πείτε μας λίγα λόγια για τη συνεργασία αυτή.

Ο Γιώργος Καζαντζής είναι εξαίρετος συνάδελφος και καλός φίλος. Συνομιλούμε χρόνια πολλά με τα τραγούδια μας, αλλά μας συνδέουν κι άλλα καίρια: Στο φεστιβάλ Πολιτισμού του δήμου Καλαμαριάς “Παρα θιν Αλός” εκείνος πολλά χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής, στην Αστυπάλαια εγώ από το 2000 καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ της. Κοινό βλέμμα στην αγάπη προς την μελοποίηση σημαντικών ποιητών, αντίστοιχες αισθητικές αναζητήσεις στον ήχο, στην ενορχήστρωση, στην σχέση με την ζώσα παράδοση του Ελληνικού Τραγουδιού, στην συνομιλία με τα εκτός Ελλάδας ηχητικά τοπία. Η Κορίνα Λεγάκη είναι μια από τις σημαντικότερες φωνές της νεότερης γενιάς. Η συνέπεια στην καλλιτεχνική της πορεία και οι ποιοτικές της επιλογές επί σκηνής, μαζί με μια προσωπική δισκογραφία υψηλού επιπέδου, οδήγησαν στην επιλογή της από τον Καζαντζή κι εμένα ως κεντρικής ερμηνεύτριας στις καλοκαιρινές μας συναυλίες. Μας αρέσει έτσι κι αλλιώς- και το θεωρούμε και ευθύνη μας- να δίνουμε την ευκαιρία συνεργασίας σε νέους ταλαντούχους ανθρώπους. Είναι και για μας μια ανανεωτική συνθήκη, μια αίσθηση συνέχειας όσων αγαπούμε και στηρίζουμε με το έργο και την ζωή μας.

Μέχρι στιγμής και έχοντας πραγματοποιήσει ήδη κάποιες από τις συναυλίες σας, ποιο είναι το «feedback» που έχετε λάβει από το φετινό συναυλιακό καλοκαίρι;

Στις συναυλίες μας το κοινό είναι πάντα “εξειδικευμένο” - ξέρει πολύ καλά τι έρχεται να ακούσει: Δύο δημιουργούς και τα τραγούδια τους - τραγούδια που “αντέχουν” πολλά χρόνια, που δεν είναι εύκολα σουξέ του εξαμήνου αλλά αληθινά πνευματικά δημιουργήματα. Ξέρει επίσης πως ο ήχος των δυο πιάνων και των φωνών θα είναι τόσο ενεργός όσο αφαιρετικός και λιτός, ώστε να μην “παρεμποδίζει” το ουσιώδες: Την απόλαυση της μελωδίας και του στίχου. Η υποδοχή στις πρώτες συναυλίες υπήρξε συγκινητική - και πιστεύω πως σε αυτό το τοπίο θα συμβούν και οι επόμενες εμφανίσεις μας.

Σε σχέση με το παρελθόν τι έχει αλλάξει όσον αφορά τις περιοδείες;

Είναι αλήθεια πως το τοπίο έχει αλλάξει αισθητά. Οι ακροατές δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια της επιλογής παρακολούθησης πολλών συναυλιών, έτσι διαλέγουν πολύ αυστηρά σε ποιές εκδηλώσεις θα παρευρεθούν και έχουν -δικαιολογημένες- απαιτήσεις. Από την συνθήκη αυτή ευνοείται σίγουρα το ποιοτικό τραγούδι - που έχει κάτι ουσιαστικό να πει. Οι εποχές των παχιών αγελάδων έχουν περάσει και μαζί τους τελείωσε και η τάση επίδειξης και “φθηνής” διασκέδασης.

Στο παρελθόν είχατε συνεργαστεί ξανά με τον κ. Καζαντζή. Πώς προέκυψε η εκ νέου συνύπαρξή σας;

΄Ηταν τόσο καλή η εμπειρία, που αποφασίσαμε να την επαναλάβουμε και να την εμπλουτίσουμε. ΄Ετσι, εκτός από την Κορίνα Λεγάκη, σε κάποιες συναυλίες συμμετέχει ο πολύ καλός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Απόστολος Ρίζος και σε άλλες ο εξαίρετος ερμηνευτής Βασίλης Λέκκας.

Το τελευταίο διάστημα βρίσκεστε στο πλευρό νέων καλλιτεχνών που εκδίδουν τους πρώτους τους δίσκους. Μεταξύ άλλων η Κορίνα Λεγάκη, ο Ζαχαρίας Καρούνης και ο Σπύρος Παρασκευάκος. Τι έχετε «εισπράξει» από αυτές τις συνεργασίες;

Την βεβαιότητα ότι στην νεότερη γενιά του τραγουδιού μας υπάρχουν πολλοί εξαιρετικά ταλαντούχοι νέοι καλλιτέχνες και πως έχουμε εμείς οι μεγαλύτεροι την ευθύνη της στήριξης και της ανάδειξης τους.

Τον περασμένο χειμώνα κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική σας συλλογή με τίτλο «Ο απερίσκεπτος πλοηγός». Πότε μπήκε η ποίηση στη ζωή σας;

Η ποίηση ζει μέσα μου από τα εφηβικά μου χρόνια. Οι στίχοι στα μισά από τα πολλά τραγούδια που έχω γράψει είναι δικοί μου. Αποφάσισα να δημοσιοποιήσω και την καθαρόαιμη ποιητική μου εργασία - περίπου σαράντα ποιήματα, που είναι καρπός αναζήτησης και λογοτεχνικής βασάνου πολλών χρόνων.

Από αυτήν τη συνέντευξη δεν θα μπορούσε να λείπει η Αστυπάλαια καθώς το όνομά σας έχει συνδεθεί με το φεστιβάλ που φέτος συμπληρώνει 18 χρόνια. Θα μας κάνετε έναν απολογισμό όλων αυτών των χρόνων;

Βάλτε με το νου σας οποιονδήποτε σημαντικό συνθέτη, τραγουδοποιό, τραγουδιστή της τελευταίας εικοσαετίας. Με ελάχιστες (συμπτωματικές) εξαιρέσεις, έχουν όλοι εθελοντικά συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αστυπάλαιας και έχουν “αμοιφθεί” με πολυήμερη φιλοξενία στο νησί αλλά - κυρίως - με την αγάπη και την ευγνωμοσύνη των κατοίκων αυτού του πανέμορφου τόπου.

«Στο μεταξύ η Ελλάδα ταξιδεύει...» Πώς θα συνεχίζατε σήμερα αυτόν τον στίχο;

Αρκεί να διαβάσω την συνέχεια στο ποίημα του Σεφέρη, από το οποίο εμπνεύστηκα τον στίχο και την μουσική του τραγουδιού μου: «...Στο μεταξύ η Ελλάδα ταξιδεύει ολοένα ταξιδεύει κι αν «ορώμεν ανθούν πέλαγος Αιγαίον νεκροίς» είναι εκείνοι που θέλησαν να πιάσουν το μεγάλο καράβι με το κολύμπι εκείνοι που βαρέθηκαν να περιμένουν τα καράβια που δεν μπορούν να κινήσουν...».


«...Όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα με πληγώνει...»-Καλοκαίρι 2017
Γιώργος Ανδρέου- Γιώργος Καζαντζής
Ερμηνεύει η Κορίνα Λεγάκη
Συμπράττουν ο Βασίλης Λέκκας και ο Απόστολος Ρίζος

Οι συναυλίες των επόμενων ημερών:

  • Παρασκευή 4 Αυγούστου – Ελληνόπυργος, Καρδίτσα
  • Δευτέρα 7 Αυγούστου – Ανώγεια, Κρήτη (φιλοξενείται ο Βασίλης Λέκκας)
  • Παρασκευή 11 Αυγούστου – Αστυπάλαια (φιλοξενείται ο Απόστολος Ρίζος)
  • Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου – Εκκοκιστήριο Ιδεών, Βέροια
  • Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου – Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής, Αθήνα
  • Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου – Παλαιό Φάληρο (φιλοξενείται ο Βασίλης Λέκκας)

* θα προστεθούν και νέες ημερομηνίες συναυλιών