Κώστας Μακεδόνας: «Συνεχώς πρέπει να έχουμε στόχους» - Free Sunday
Κώστας Μακεδόνας: «Συνεχώς πρέπει να έχουμε στόχους»

Κώστας Μακεδόνας: «Συνεχώς πρέπει να έχουμε στόχους»

 

Ο Κώστας Μακεδόνας, που παρέα με την Περσεφόνη Μήλια και έξι μουσικούς θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο Passport Κεραμεικός, μας μιλάει για τον νέο του δίσκο, εξηγώντας γιατί το ταλέντο δεν φτάνει.

Τι θα ακούσουμε στο Passport;

Τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία («Μαργαριτάρια», «Μόνο μια φορά», «Το Ποδήλατο», «Μη μου λες αντίο», «Κάτσε Καλά», «Κόκκινα Γυαλιά», «Αντικριστά», «Έκανες το λάθος», «Η Λίζα και η κορνίζα», «Στο λευκό τον πύργο», «Ουσίες», «Δεν σου ανήκω», «Έπεσε έρωτας» και πολλά άλλα) αλλά και επιλογές από αγαπημένα κλασικά λαϊκά τραγούδια που όλοι μας αγαπάμε και τραγουδάμε. Σκοπός μας είναι να διασκεδάσουμε τον κόσμο με τραγούδια που έχουν αντέξει στον χρόνο, τραγούδια που μιλάνε στην καρδιά και στο μυαλό με τον στίχο και τη μουσική τους.

Τα αγαπημένα, λοιπόν. Τα κλασικά. Η αγωνία, ο δημιουργικός πυρετός για ένα πρόγραμμα, μια συναυλία, εξακολουθεί να είναι το ίδιο έντονη όλα αυτά τα χρόνια της καριέρας σας;

Ναι, φυσικά. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Ή, μάλλον, αν αλλάξουν, τότε θα έχει έρθει η ώρα να αποσυρθούμε.

Θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε τους μέχρι τώρα σημαντικότερους σταθμούς της πορείας σας;

Η αρχή λένε πως είναι το ήμισυ του παντός, οπότε η γνωριμία μου με τον Σταμάτη Κραουνάκη ήταν ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς. Από κει και πέρα, οι συνεργασίες μου με κορυφαίους δημιουργούς (Λίνα Νικολακοπούλου, Γιάννης Μαρκόπουλος, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Ζήκας, Γιώργος Θεοφάνους κ.ά.) και συναδέρφους μου (Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Δήμητρα Γαλάνη, Βίκυ Μοσχολιού, Γιώργος Νταλάρας, Μανώλης Μητσιάς, Τάνια Τσανακλίδου κ.ά.) αποτελούν εξίσου σημαντικούς σταθμούς της πορείας μου.

Υπήρξε στιγμή που σκεφτήκατε πως θέλετε ένα διάλειμμα ή ακόμη και να εγκαταλείψετε το τραγούδι;

Διαλείμματα γίνονται έτσι κι αλλιώς, κυρίως μικρά, απαραίτητα για αναπλήρωση δυνάμεων, ηρεμία και περισυλλογή για τα επόμενα βήματα. Η σκέψη να εγκαταλείψω το τραγούδι δεν έχει υπάρξει ούτε για μια στιγμή και δεν νομίζω πως θα υπάρξει.

Υπάρχει κάποιο μυστικό στην επιτυχία; Πώς δηλαδή ένας καλλιτέχνης καταφέρνει όχι να ξεχωρίσει αλλά να διαρκέσει. Υποθέτω πως το ταλέντο μόνο δεν φτάνει…

Το ταλέντο δεν φτάνει. Χρειάζεται, από μόνο του όμως μπορεί, ίσως, να σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις για λίγο διάστημα, αλλά η διάρκεια και το καλό αποτέλεσμα θέλουν ακόμη δουλειά, καλούς συνεργάτες, σωστές επιλογές, υγεία και τύχη.

Υπάρχουν πράγματα που δεν έχετε κάνει ακόμη στην καριέρα σας και εύχεστε να καταφέρετε να τα επιτύχετε;

Υπάρχουν νέες συνεργασίες που θα ήθελα να κάνω με δημιουργούς και τραγουδιστές, χώροι όπου θα ήθελα τραγουδήσω και δεν έχει προκύψει μέχρι τώρα και πολλά άλλα. Στη ζωή συνεχώς πρέπει να έχουμε στόχους και όνειρα για να προχωράμε και να βελτιωνόμαστε.

Μόλις κερδίσατε ένα φανταστικό μουσικό ταξίδι στον χρόνο, για να ακούσετε από κοντά και να επικοινωνήσετε με όποιον μουσικό θέλετε. Πού θα πηγαίνατε;

Θα ήθελα να συναντήσω τον Τσιτσάνη τις στιγμές που έγραφε τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» και την «Αχάριστη», τον Βαμβακάρη στη Σύρο να παίζει τα «Ματόκλαδα», τον Χατζιδάκι στη Νέα Υόρκη με τον Quincy Jones να ηχογραφούν το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» και τόσους άλλους δημιουργούς, που πραγματικά δεν μπορώ να περιοριστώ σε ένα «ταξίδι».

Στο σπίτι τι μουσική ακούτε;

Ελληνική μουσική από κλασικούς λαϊκούς μας συνθέτες έως και την πιο σύγχρονη εναλλακτική τραγουδοποιία, ιταλικά και γαλλικά τραγούδια, αρκετή κλασική τζαζ αλλά και πιο μοντέρνα ακούσματα που προέρχονται κυρίως από τα παιδιά μου.

Υπάρχει κάτι καινούργιο που ετοιμάζετε;

Πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα νέο CD από τη δισκογραφική εταιρεία Heaven. Θα περιέχει κάποια καινούργια τραγούδια αλλά και συμμετοχές μου από δίσκους άλλων συναδέλφων που τις συγκεντρώσαμε όλες μαζί. Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί και το τραγούδι-προάγγελος αυτής της δουλειάς με τίτλο «Τα πλοία της γραμμής» σε στίχους ενός από τους κορυφαίους της γενιάς του, του Νίκου Μωραΐτη, και μουσική του πρωτοεμφανιζόμενου και πολλά υποσχόμενου Νικόλα Μαυρέση.

 

INFO

Κώστας Μακεδόνας

3, 10, 17 Μαρτίου

Passport Κεραμεικός

Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος, Αθήνα