Το βρεφικό-παιδικό θέατρο ανθίζει στην Ελλάδα - Free Sunday
Το βρεφικό-παιδικό θέατρο ανθίζει στην Ελλάδα

Το βρεφικό-παιδικό θέατρο ανθίζει στην Ελλάδα

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την πρώτη επαφή με το θέατρο; Η απάντηση έρχεται από την ομάδα «Artika» (www.artika.co). Η «Artika» έφερε το θέατρο για τις πολύ μικρές ηλικίες στην Ελλάδα και συνεχίζει τις παραστάσεις αποκλειστικά για παιδιά βρεφικής-νηπιακής ηλικίας πιστεύοντας πως δεν είναι ποτέ νωρίς για να γίνεις θεατής.

Έτσι, για 5η χρονιά παρουσιάζει την παράσταση «Καληνύχτα μέρα» για παιδιά ηλικίας από 1 έως 4 ετών ενώ από φέτος προστίθεται και η καινούργια της παραγωγή με τίτλο: «Κάτι σαν κήπος» για παιδιά ηλικίας από 1 έως 5 ετών. Και οι δύο παραστάσεις έχουν διάρκεια 35 λεπτών.

«Το θέατρο για τις πολύ μικρές ηλικίες ταξιδεύει τα παιδιά στην όμορφη, ποιητική και παιχνιδιάρικη πλευρά της ζωής, όπου κυριαρχούν η φαντασία και η τρυφερότητα» εξηγεί στο Free-Sunday.gr η ηθοποιός Κλεονίκη Καραχάλιου αναφερόμενη στα οφέλη του θεάτρου για αυτές τις ηλικίες. «Αρκετές φορές οι γονείς στο τέλος της παράστασης μας μεταφέρουν την ηρεμία και την γαλήνη που ένοιωσαν τόσο οι ίδιοι όσο και οι μικροί μας φίλοι».

«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στις ηλικίες. Το θέατρο είναι ένα και η τέχνη μία», τονίζει η Μαριλένα Τριανταφυλλίδου η οποία σκηνοθετεί και τις δύο παραστάσεις.

theatro

Όσο για τις αντιδράσεις των παιδιών;

«Οι αντιδράσεις του κοινού μας ποικίλουν και είναι άκρως απρόβλεπτες», αναφέρει η κυρία Τριανταφυλλίδου. Άλλες φορές τα παιδιά μένουν καθηλωμένα, άλλες φορές γίνονται θορυβώδη από την επιθυμία τους να εκφραστούν. Μερικές από τις αντιδράσεις τους μπορεί να είναι γέλια, επιφωνήματα, φιλιά – συμβαίνει συχνά να γυρίσουν να φιλήσουν τους γονείς τους την ώρα που παρακολουθούν, ή τους ηθοποιούς μετά το τέλος της παράστασης –, λεκτικά σχόλια από τα μεγαλύτερα, αλλά και κλάματα που μπορεί να προέλθουν από χίλιους δυο λόγους όπως η συγκίνηση, ή η ανησυχία που μπορεί να προκαλέσει, για παράδειγμα, η σφοδρή επιθυμία να αγγίξουν τα σκηνικά αντικείμενα. Όλα είναι πιθανά! Όπως συμβαίνει σε όλους όταν ερχόμαστε σε επαφή με την τέχνη, οι αντιδράσεις μπορεί να αφορούν άμεσα αυτό το οποίο παρακολουθούν, ή να τους ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος, ή να εγείρουν μελλοντικές επιθυμίες και ιδέες».

Από την πλευρά της η κυρία Καραχάλιου θεωρεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανταπόκριση για το συγκεκριμένο είδος θεάτρου και θεωρεί τις νέες γενιές «πολύ τυχερές που από τόσο μικρή και τρυφερή ηλικία έχουν την ευκαιρία να έρχονται στο “δικό τους” θέατρο». «Η ανταπόκριση του κοινού στην Ελλάδα είναι ολοένα και αυξανόμενη», προσθέτει η σκηνοθέτιδα. «Οι γονείς που θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους ουσιαστικότερα ερεθίσματα συνεχώς ψάχνουν και ενημερώνονται. Αυτό συμβαδίζει και με τη γενικότερη συνειδητοποίηση ότι οι ηλικίες στις οποίες απευθυνόμαστε περικλείουν μία πολύ σημαντική περίοδο της ζωής του ανθρώπου».

Θέατρο από την αρχή

«Καληνύχτα μέρα»

 Kalinyxta mera edit 20

Δυο μικρά κορίτσια. «Σσσσςςςς, κοιμήσου» λέει το ένα στο άλλο και σκεπάζονται με ένα μεγάλο πάπλωμα, που είναι απλωμένο σε όλη την σκηνή. Αλλά δεν θέλουν να κοιμηθούν, θέλουν να παίξουν και να μοιραστούν τα όσα θαυμαστά συνάντησαν μέσα στη μέρα τους μέχρι να κουραστούν και να παραδοθούν στον ήχο ενός γλυκού νανουρίσματος.
Στοιχεία παράστασης:
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Αλεξάκη/Μαριλένα Τριανταφυλλίδου,
Σκηνικά – Κοστούμια: Μάρια Μπαχά, Νανούρισμα (σύνθεση): Βασίλης Καζής,
Ερμηνεία: Κλεονίκη Καραχάλιου, Νάνσυ Κλαμπάτσα.
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης.
Διάρκεια παράστασης: 35΄ + 10΄δραστηριότητα με τα παιδιά.
Τόπος: θέατρο Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134.
Τηλέφωνο: 210 6453330.
Παραστάσεις για το κοινό κάθε Κυριακή στις 5.30μμ, από την 1η Οκτωβρίου 2017 έως την Κυριακή των Βαΐων.

«Κάτι σαν κήπος»

 Kipos Vrohi

Η μέρα ξεκινάει μέσα σε έναν κήπο, ένα κήπο που δημιουργείται, γεννιέται, ζωντανεύει με τη δύναμη της φαντασίας!
Να πλυθώ! Άκου πώς κάνει ο ήχος του νερού όταν πέφτει πάνω μου! Κοίτα, ένα σύννεφο, άσπρο σα μαξιλάρι. Πόσο θα ‘θελα να το πιάσω!
Ένας κήπος γεμάτος μεταμορφώσεις, η βροχή που γίνεται ποτάμι, το ξύλο που γίνεται καράβι, το φύλλο που γίνεται πιάτο, το χώμα που γίνεται πύργος.
Ώρα για φαγητό! Και μετά;
Η παράσταση τελειώνει αλλά η ιστορία συνεχίζεται, από το θέατρο στη ζωή, όλοι μαζί γύρω από τη σκηνή κι έπειτα στη ζωή του καθενός.
Στοιχεία παράστασης:
Ιδέα - Σκηνοθεσία: Μαριλένα Τριανταφυλλίδου
Σκηνικά: Νατάσα Ευσταθιάδη
Κοστούμια: Όλγα Ευαγγελίδου,
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης,
Ερμηνεία: Καραχάλιου Κλεονίκη, Βασίλης Καζής.
Οργάνωση παραγωγής: Ράνια Ψημένου.
Διάρκεια παράστασης: 35΄+ 10’ μετά την παράσταση όπου το φανταστικό συναντάει την πραγματικότητα.
Τόπος: Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134.,
Τηλέφωνο: 210 6453330.
Παραστάσεις για το κοινό κάθε Σάββατο στις 5.30μμ, από τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 και για τα σχολεία καθημερινά στο θέατρο ή στο χώρο σας.
Οργάνωση παραστάσεων για σχολεία 6908881527