Είδαμε την πρεμιέρα της παράστασης “Duende-Το πνεύμα της Γης” - Free Sunday
Είδαμε την πρεμιέρα της παράστασης “Duende-Το πνεύμα της Γης”

Είδαμε την πρεμιέρα της παράστασης “Duende-Το πνεύμα της Γης”

 

Ένα μουσικο-θεατρικό ποίημα, βασισμένο σε κείμενο-διάλεξη του Λόρκα που δόθηκε το 1934 στο Μπουένος Άιρες, υπό την σύνθεση των τραγουδιών και τη διδασκαλία του σημαντικού  Σταμάτη Κραουνάκη, σε μετάφραση κειμένου  της Ολυμπίας Καράγιωργα και μετάφραση των ποιημάτων από τον Ανδρέα Αγγελάκη απολαύσαμε στο θέατρο  Καρόλος Κουν.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μια παράσταση δίχως συγκεκριμένη συνταγή ελευθερίας, που δεν πωλείται σε κανέναν θεατή        και δεν αγοράζεται… γιατί είναι ποίημα κατασκευασμένο για ταξίδια του νου και της ψυχής,               πίσω και πέρα από την ματαιότητα των σημασιών και της ορθής λογικής τάξης των πραγμάτων .

Σ’ ένα τραπέζι (οπουδήποτε ο καθένας επιθυμεί να το φανταστεί),ο ποιητής και οι δυο του ακόλουθοι στήνουν τη σημασία των λέξεων, υπό το πρίσμα της μουσικής, της ποίησης και μιας υπερκόσμιας ευγένειας, φιλικής, κατανοητής, μα και συνάμα τόσο ακατανόητα αληθινής.

Ταυτιζόμενος ο συνθέτης με τον ποιητή Λόρκα, εμπλέκει με την φωνή και την εκ της διαλέξεως απαγγελία των συντρόφων του, πότε τη μουσική με τον στίχο και πότε την μουσική με την απαγγελία, κραδαίνοντας τον κώδωνα της ποίησης … τον κώδωνα του DUENDE και ωθώντας νοήματα σπουδαία στον πυθμένα της νόησής μας.

Μοναδική στιγμή παύσης η στιγμή της σφαίρας που δέχεται ο ποιητής, το σημείο μηδέν που ενώνει το παρελθόν με το παρόν με το αδηφάγο μέλλον.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Πώς θα μπορούσε να μιλήσει κανείς με λόγια που δεν αρμόζουν στην περίσταση, για τη στιγμή εκείνη που ο Λόρκα συναντά τον Κραουνάκη σε μια νοηματική πανδαισία, όπου δεν ξεχωρίζουν οι εποχές, μήτε οι καλλιτέχνες, μα απλά, δανειζόμενος ο ένας τη φωνή και τα λόγια , ενώ ό άλλος την ποίηση και το κείμενο, μας πότισαν, μας μέθυσαν και με ένα φιλικά ισχυρό χτύπημα στην πλάτη, μας έστειλαν πίσω στο σπίτι μας … να διερωτηθούμε… για την έκβαση των σημασιών, της ζωής μας,  της ποίησης και του Κόσμου του ίδιου.

Βαστώντας το τιμόνι του αυτοκινήτου μου, αρνήθηκα να επιστρέψω στη ζωή μου και έστρεψα την διαδρομή μέσα μου… και τα μέσα μου, σε κατεύθυνση προς το Μπουένος Άιρες του 1934,  για να δω, να πειστώ, παρακολουθώντας ιδίοις όμμασι εκείνη την ομιλία, που όπως κάθε πιστή στην ουσία των πραγμάτων ποιητική ομιλία, σκοπό της έχει να ταρακουνήσει –να ξεκολλήσει από τη Γη τα καλά βιδωμένα ποδαράκια μας.

Μια απόλυτα οικεία όσον αφορά το κλίμα, που δημιουργεί η παρουσία του Σταμάτη Κραουνάκη και συνάμα μυσταγωγική παράσταση, που υπό το αμυδρό φως των κεριών, και της τραγουδιστικής ερμηνείας της ποίησης,  μας έδωσε το μπούσουλα να κατανοήσουμε όχι μόνο τη σημαντικότητα του ποιητή, μα και του συνθέτη, ο οποίος παίρνοντας το όραμα, το βάζει φτερά και το εξυψώνει πέρα από τα όρια της μικροαστικής χωροταξικής στενότητας.

Υπό την ερμηνευτική δεινότητα του Χρήστου Γεροντίδη και του Κώστα Μπουγιώτη η μουσική ποιητική έκφραση μεταπήδησε σε μια ερμηνευτική θρησκευτικότητα, που με ευλάβεια οι πιστοί αγκάλιασαν, όπως ακριβώς τη συγκεκριμένη στιγμή μια κάποιας  φώτισης.

Η μουσική αρτιότητα, που στο Πιάνο ο Βασίλης Ντρουμπογιάννης και στο Τσέλλο ο Γιώργος Ταμιωλάκης παρέδωσαν, έδεσε το σύνολο της βραδιάς σε μια ολότητα, ασύγκριτης ελευθερίας.

Τα σκηνικά λιτά μα ουσιαστικά και τα κοστούμια μαύρα και επιβλητικά, ενώ ο κόκκινος μανδύας του ποιητή ήταν η γέφυρα που ένωσε μυστικά τον θεατή, τον χρόνο και το αποτέλεσμα.

Δεν μας ενόχλησαν καθόλου οι στιγμές της απευθείας ανάγνωσης κειμένων από τον Κραουνάκη, μιας και το ζήτημα δεν ήταν καθαρά θεατρικό μα περισσότερο ποιητικό… και το τελικό αποτέλεσμα ήταν πέρα για πέρα αληθινό.

Μια βραδιά υπέροχη που θα συγκινήσει τους λάτρεις της καλής μουσικής και της ποίησης.

Μετάφραση κεμένου: Ολυμπία Καράγιωργα
Μετάφραση ποιημάτων: Ανδρέας Αγγελάκης

Σύνθεση τραγουδιών – διδασκαλία παράστασης- Ερμηνεία: Σταμάτης Κραουνακης
Βοηθός: Χρήστος Γεροντίδης
Μουσική επεξεργασία: Σταμάτης Κραουνάκης, Βασίλης Ντρουμπογιάννης, Βάιος Πράπας , Γιώργος Ταμιωλάκης
Σκηνογραφική επιμέλεια:  Χριστίνα Κάλμπαρη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Κοστούμια: Θοδωρής Καραγκούνης, L’A Pro atelier 

Συνομιλούν και ερμηνεύουν τα τραγούδια:
Χρήστος Γεροντίδης
Κώστας Μπουγιώτης

Και οι μουσικοί:
Πιάνο: Βασίλης Ντρουμπογιάννης
Τσέλλο: Γιώργος Ταμιωλάκης

Κάθε Τρίτη1 και Τετάρτη στις 9.30μμ

Τιμές Εισιτηρίων: 15€ γενική είσοδος,10€ μειωμένο, 8€ ανεργίας
Ανήλικοι και σπουδαστές Ωδείων και μουσικών σχολών 6€

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν- Φρυνίχου
Φρυνίχου 14, Πλάκα
τηλέφωνο ταμείου: 2103222464

Με την ευγενική χορηγία της Ισπανικής πρεσβείας