Κουφονήσι: «Η Χριστιάννα Οικονόμου έδωσε ζωή στο τρίτο της καΐκι» - Free Sunday
Κουφονήσι: «Η Χριστιάννα Οικονόμου έδωσε ζωή στο τρίτο της καΐκι»

Κουφονήσι: «Η Χριστιάννα Οικονόμου έδωσε ζωή στο τρίτο της καΐκι»

Ολοκληρώνοντας τον «Μικρό Ηλία» στην Σχοινούσα το 2016, επόμενο λιμάνι ήταν η Ηρακλειά με τον «Καπετάν Γιάννη» και στη συνέχεια το Κουφονήσι, όπου πριν από ένα μήνα ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το τρίτο καΐκι της εικαστικού, Χριστιάννας Οικονόμου, η «Κυρά Σοφία» του Καπετάν Κώστα Πράσινου. Την ίδια στιγμή που πολλοί ψαράδες σπάνε τα καΐκια τους, η νεαρή εικαστικός τους δίνει πάλι ζωή προσπαθώντας να περάσει το μήνυμα διάσωσης μια παράδοσης εκατοντάδων χρόνων της χώρας μας.

36253588 1798439560237563 6831763457067450368 n

Έτσι, εγκαινιάστηκε το τρίτο κατά σειρά καΐκι του προγράμματος «Καράβια που δεν φοβήθηκαν», το οποίο υλοποιεί και επιμελείται η Χριστιάννα Οικονόμου σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Άγονη Γραμμή Γόνιμη». Επόμενος σταθμός της Χριστιάννας θα είναι η Δονούσσα όπου το φθινόπωρο θα ξεκινήσει ακόμη μια προσπάθεια για να «δώσει ζωή» στο τέταρτο καΐκι του προγράμματος.

38513943 496184204157707 3705553532217196544 n

Όπως μας ανέφερε η Χριστιάννα, η συμβολή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κέρος» στην προσπάθεια της ήταν καθοριστική. Έτσι, παραδοσιακό γλέντι με βιολιά από την Αμοργό, ντόπια κεράσματα και πολύ κέφι οργανώθηκε στο λιμάνι του Κουφονησίου γύρω από το καΐκι για να γιορταστεί η αναβίωση του όπως του άρμοζε, καθώς φέτος έκλεισε τα 100 χρόνια ζωής. 

36137335 1798439370237582 8902018159951740928 n

Το πρόγραμμα «Καράβια που δεν φοβήθηκαν» λειτουργεί ως φόρος τιμής σε όλα τα παραδοσιακά μας σκαριά, τα οποία έχουν καταστραφεί τα τελευταία χρόνια με τις ευλογίες της Ε.Ε καθώς παράλληλα λειτουργεί και σαν φόρος τιμής σε όλους τους παλιούς ναυτικούς που τα αγάπησαν και τα πόνεσαν περισσότερο και από τα παιδιά τους, περνώντας μια ζωή μ’ αυτά μέσα στη θάλασσα. 

2

Μετά από την πενταετή παραμονή της στο Λονδίνο και τελειώνοντας τις σπουδές της στην Γλυπτική στο Central Saint Martins του Λονδίνου, η νεαρή εικαστικός Χριστιάννα Οικονόμου έβαλε πλώρη για την άγονη - γόνιμη - γραμμή του Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα τις Μικρές Κυκλάδες όπου τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα εκεί, έχοντας το ατελιέ της και παράλληλα με τα καΐκια κάνει και μαθήματα εικαστικών στα παιδιά των νησιών αυτών.

IMG 6959

Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο ιδιοκτήτης της λάντζας Καπετάν Κώστας Πράσινος, η Χριστιάννα είναι δυναμική και δραστήρια και χωρίς αυτή η λάντζα του δεν θα ξαναζωντάνευε. Πάντα στο τιμόνι της «Κυρά Σοφίας», χειμώνα - καλοκαίρι ο Καπετάν Κώστας με αφετηρία το Κουφονήσι μετέφερε για δεκαετίες χιλιάδες ανθρώπους.

Όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος της Κοινότητας Κουφονησίου, Αντώνης Κωβαίος, χάρη σε αυτή την ιστορική λάντζα και τον Καπετάνιο της έχουν σωθεί ζωές αποκλεισμένων από τον καιρό κατοίκων, οι οποίοι έπρεπε για λόγους υγείας να μεταφερθούν για νοσηλεία σε μεγαλύτερα νησιά.

Με πραγματική συγκίνηση, ο Καπετάν Κώστας βλέποντας την λάντζα του ετοιμοπόλεμη στο λιμάνι του Κουφονησίου, δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τον πρόεδρο της Κοινότητας και φυσικά την Χριστιάννα η οποία όπως μας είπε «κατάφερε αυτό που κανείς δεν μπορούσε», προσθέτοντας πως τώρα πια η «Κυρά Σοφία» είναι αξιόπλοη, ακόμα και για να ξαναταξιδέψει.

3

Η Στέλλα Ρούσσου, πρόεδρος του «Κέρος», μας είπε για την Χριστιάνα: «Ένα κορίτσι με λαμπρές σπουδές έφτασε στην άγονη γραμμή στα νησάκια μας για να μας ομορφύνει με το ταλέντο της εδώ σε εμάς έφτιαξε μια παλιά λάντζα που ήταν απ’ το πέρασμα του χρόνου παραμελημένη, έδωσε την αγάπη της και την τέχνη της και την ανέστησε, την έκανε ένα κόσμημα που στολίζει αυτή τη στιγμή το λιμάνι του νησιού μας και πάρα τις δυσκολίες κατάφερε και έδωσε ζωή ξανά σε ένα σκαρί ξεχασμένο. Εμείς απ’ τον σύλλογο με ότι μπορούσαμε τη βοηθήσαμε και μακάρι να μπορούσαμε και περισσότερα. Την ευχαριστούμε.»

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Κέρος» ιδρύθηκε το 1999, με πρώτο πρόεδρο τον Ηλία Φωστιέρη, με σκοπό την προώθηση της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού. Αρχικά, ο σύλλογος είχε το όνομα «Αστερίας» αλλά  μετέπειτα άλλαξε ονομασία και έγινε «Κέρος». Στο πλαίσιο αυτό, πλήθος εκδηλώσεων οργανώνονται κατά τη διάρκεια του έτους. Στο νησί διοργανώνοντα εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια όλου του έτους με τη «γιορτή του ψαρά» να αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση. Επίσης, το «Χριστουγεννιάτικο  χωριό», ανοίγει κάθε Σαββατοκύριακο τον εορτών, το οποίο μας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι «φτιαγμένο από τα χέρια τους». Ο Σύλλογος διοργανώνει χορευτικές εκδηλώσεις, με σκοπό τη συλλογή τροφίμων και ρούχων για την Κιβωτό του Κόσμου καθώς και αποκριάτικες εκδηλώσεις με το γνωστό καρναβάλι του Κουφονησίου, ενώ επίσης κατασκευάζονται πρωτομαγιάτικα στεφάνια τα οποία μοιράζονται δωρεάν σε όλο το νησί.

Η «Κυρά Σοφία»

IMG 0070

Το παρακάτω κείμενο διαβάστηκε στα εγκαίνια της «Κυρά Σοφίας»:

Τη λένε Σοφία. Κυρά Σοφία. Ήταν κάποτε κυρά της θάλασσας!
Δεν είναι γυναίκα . Είναι θρύλος .Γι’ αυτό λέμε την ηλικία της. Φέτος  μετράει 100 χρόνια ζωής και προσφοράς από «ένα καράβι που δεν φοβήθηκε»!
Ένα σκαρί από καλή γενιά!
Ένα σκαρί παντός καιρού....!

Άφοβη, άντεξε σε γερές φουρτούνες αλλά απόλαυσε και ήρεμες θάλασσες. 
Χάρισε τη ζωή  με τη γρηγοράδα της ,σε πολλούς ανθρώπους , σε χρόνια  πέτρινα!
Έγινε γέφυρα πολιτισμού , δράσης και προόδου για το μικρό της τόπο, το Κουφονήσι.
Έκανε την άγονη γραμμή  γόνιμη....

Την καπετάνεψε με τέχνη και αγάπη, καπετάνιος τολμηρός και ατρόμητος που έκανε τα δύσκολα να φαίνονται εύκολα...
Ο καπετάν Κώστας Πράσινος , τη φρόντισε και την ταξίδεψε χρόνια πολλά...  
Την ομόρφαινε κάθε χρόνο....

Μια βάρκα, ένα καΐκι, ένας καπετάνιος, μια ιστορία!
Ιστορία δεμένη με τούτο το νησί.

Κι είχε την τύχη , η Κυρά Σοφία ,να ζήσει μια δεύτερη ζωή.... όταν την αγκάλιασαν τα μάτια και  τα χέρια της εικαστικού Χριστιάννας Οικονόμου. 
Χέρια καλά , άξια, ταλαντούχα χέρια ,που την χάιδεψαν, την έβαψαν , την  καλλώπισαν , την ανάστησαν , με τέχνη , γνώση και μεράκι.
Έτσι όπως της έπρεπε!

Από σήμερα , ξαποσταίνει στη γη της, απέναντι στη θάλασσα που αγάπησε και ταξίδεψε , αγέρωχη ,επιβλητική και ζηλευτά όμορφη!
Έργο τέχνης , έργο έμπνευσης και βαθιάς αγάπης στην παράδοση!

Θα στέκει εκεί , στο λιμάνι , περήφανη και θα αγναντεύει το πέλαγος που αγάπησε η πολυταξιδεμένη ......
Θα υποδέχεται και θα κατευοδώνει ταξιδιώτες και επισκέπτες για να τους θυμίζει το χθες.... που πάντα πρέπει να κρυφοκοιτάμε για να προχωρούμε εμπρός!

Κατερίνα Κουφοπούλου

#all_we_see_is_the_sea
#KaraviaPouDenFovithikan
#agoni_grammi_gonimi