49 Έλληνες καλλιτέχνες από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου στη Δημοτική πινακοθήκη Ηρακλείου - Free Sunday
49 Έλληνες καλλιτέχνες από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου στη Δημοτική πινακοθήκη Ηρακλείου
Ο Χριστός και το κάστρο 2008, μικτή τεχνική σε μουσαμά 108x98 εκ., Βλαχάκη Μαριλίτσα

49 Έλληνες καλλιτέχνες από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου στη Δημοτική πινακοθήκη Ηρακλείου

Ο Δήμος Ηρακλείου και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Εθελοντισμού και Μνημείων διοργανώνει την εικαστική έκθεση με τίτλο «Η ματιά του Συλλέκτη. Συλλογή Σωτήρη Φέλιου», σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία».

Στο πλαίσιο της έκθεσης, επιλέχθηκαν ζωγραφικά και γλυπτά έργα της συλλογής με κοινή θεματική, τα οποία δημιουργήθηκαν την περίοδο 1988-2018. Εξαίρεση αποτελούν τα δύο παλαιότερα έργα της έκθεσης του Τάκη (1954) και του Εγγονόπουλου (1975). Μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό φάσμα, ο θεατής έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει γραφές Ελλήνων καλλιτεχνών τριών γενεών, εξερευνώντας την εικαστική δημιουργία και το προσωπικό ιδίωμα του κάθε καλλιτέχνη. Θα εκτεθούν 111 έργα 49 καλλιτεχνών.

Η Αριστέα Πλεύρη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Εθελοντισμού και Μνημείων του Δήμου Ηρακλείου σημειώνει στον κατάλογο: «Η σύγχρονη εικαστική δημιουργία της Ελλάδας βρήκε χώρο φιλοξενίας, αλλά και ανάδειξης, στο Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία», εμπνευστής και δημιουργός του οποίου υπήρξε ο Σωτήρης Φέλιος. Σημαντικοί Έλληνες εικαστικοί, ζωγράφοι και γλύπτες, περιλαμβάνονται στην αξιόλογη αυτή συλλογή. Με μεγάλη χαρά λοιπόν ο Δήμος Ηρακλείου υποδέχεται στον ιστορικό χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, σημαντικό μέρος της.

Επίσης η επιμελήτρια της έκθεσης Λουίζα Καραπιδάκη σημειώνει: «Για να αναδείξουμε τον αφηγηματικό ιστό της έκθεσης, χωρίσαμε τα έργα σε τρεις ενότητες (και αντίστοιχες υποενότητες), βάσει κοινών χαρακτηριστικών. Τα έργα της πρώτης ενότητας διαθέτουν χαρακτηριστικά εξωστρέφειας, η οποία προβάλλεται μέσα από αυτοπροσωπογραφικές αναφορές. Τα έργα της δεύτερης ενότητας αποκαλύπτουν, κατά κάποιο τρόπο, στοιχεία που αφορούν τον εσωτερικό κόσμο των καλλιτεχνών, τις πνευματικές τους αναζητήσεις, την καλλιέργεια και τις γνώσεις τους. Ζωγράφοι και γλύπτες εκφράζουν εικαστικά την έννοια της ιερότητας, του «sacré», αποτυπώνουν εικόνες από την ελληνική μυθολογία και προβάλλουν αγαπημένα τους πρόσωπα από το χώρο της λογοτεχνίας, της τέχνης ή του αθλητισμού. Τα έργα της τρίτης ενότητας περιγράφουν τον εξωτερικό κόσμο. Οι καλλιτέχνες απεικονίζουν την ανθρώπινη μορφή, το σώμα ή το πρόσωπο σε ποικίλες σωματογραφίες και προσωπογραφίες, σχολιάζουν έμμεσα ή άμεσα την ανθρώπινη παρουσία στη σύγχρονη πόλη, διαμορφώνοντας το δικό τους εικαστικό αστικό τοπίο.

Με αυτές τις επιλογές θελήσαμε να παρουσιάσουμε 111 έργα, 49 Ελλήνων καλλιτεχνών, και να προσεγγίσουμε ορισμένες ενδιαφέρουσες θεματικές της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, όπως αυτές συγκροτήθηκαν μέσα από τις προσωπικές επιλογές του συλλέκτη Σωτήρη Φέλιου». 

«Οι πίνακες που βλέπετε -ένα σημαντικό τμήμα της συλλογής- ήταν για μένα ένα πάτημα, μια αγκαλιά. Από την Αρκαδία, την πατρίδα μου, στο δρόμο για την αναζήτηση του νοήματος. Διέκρινα στο έργο των ζωγράφων τους αυτό το «κάτι» που είναι ικανό να σε ταξιδέψει σε μέρη που δεν μπορεί να σε πάει ο πλούτος ή άλλες φυσικές απολαύσεις. Είδα σε αυτούς τους πίνακες ότι οι ζωγράφοι τους και την ποιότητα αναζήτησαν και το καίριο. Μπήκαν στον κόπο να φτιάξουν «κάτι». Ο κόπος τους είναι αυτός που φανερώνει την ψυχή. Την ψυχή που συνομιλεί με ό,τι είναι αντίθετο από το εφήμερο.» Σ.Φ.

Αυτά είναι τα λόγια του ίδιου του συλλέκτη, όπως αποτυπώνονται στο εισαγωγικό σημείωμα της ηλεκτρονικής σελίδας της συλλογής. Με αυτά τα λόγια, παραθέτοντάς τα αυτούσια, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το παρόν πόνημα, για να γίνει περισσότερο κατανοητή η ταυτότητα της συλλογής, η φυσιογνωμία της, αλλά και η ματιά του συλλέκτη. 

Η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Λουίζα Καραπιδάκη επισημαίνει ότι «η επιλογή των έργων της πολυσήμαντης Συλλογής Σωτήρη Φέλιου  και η θεματική τους ταξινόμηση είναι ενδεικτική και ταυτόχρονα αντιπροσωπευτική ως προς τη φυσιογνωμία ενός σεβαστού μέρους του ελληνικού εικαστικού στερεώματος, και θα αποτελέσει έναν εποικοδομητικό δίαυλο επικοινωνίας με το κοινό». 

Για τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου έχουν δημοσιευθεί πολλά και πολλάκις. Εδώ, ας μας επιτραπεί να αναφέρουμε ενδεικτικά μόνο ορισμένες δημοσιεύσεις τις οποίες θεωρούμε καταλυτικές ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά της συλλογής. Όπως έγραψε η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα «…ανάμεσά στους συλλέκτες ξεχωρίζει ο Σωτήρης Φέλιος. Η συνέπεια της καλαισθησίας του και των επιλογών του χαρίζει μια σπάνια συνοχή στη συλλογή του· μια συλλογή που δεν έπαψε να εμπλουτίζει, να αξιοποιεί και να προβάλλει»,  ενώ η Ειρήνη Οράτη σημείωσε πως «η Συλλογή Φέλιου αποτελεί μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις ελληνικών ιδιωτικών συλλογών που περιχαρακώνονται αδιαπραγμάτευτα μέσα στο σαφές πλαίσιο επιλογών του συλλέκτη, με συγκεκριμένες προτιμήσεις όσον αφορά στους δημιουργούς και στη θεματολογία.»

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Ηώ Αγγελή / Δάφνη Αγγελίδου / Μανώλης Αναστασάκος / Καλλιόπη Ασαργιωτάκη / Γιώργος Αυγέρος / Μαριλίτσα Βλαχάκη / Μαρία Γιαννακάκη / Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου / Στέφανος Δασκαλάκης / +Νίκος Εγγονόπουλος / Ηλίας Καρράς / Θεόφιλος Κατσιπάνος / Λήδα Κοντογιαννοπούλου / Αλέξης Κυριτσόπουλος / Πένυ Κωνσταντίνου / Κώστας Λαλές / +Γιώργος Λάππας / Αλέκος Λεβίδης / Αφροδίτη Λίτη / Θανάσης Μακρής / Μιχάλης Μανουσάκης / Τάσος Μαντζαβίνος / Αλεξία Μαρούλη / Τάσος Μισούρας / +Γιάννης Μόραλης / Νίκος Μόσχος / Ξενοφών Μπήτσικας / Εμμανουήλ Μπιτσάκης / Χρήστος Μποκόρος / Χρόνης Μπότσογλου / Βάλλυ Νομίδου / Αχιλλέας Παπακώστας / Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος / Βασίλης Παπανικολάου /Κώστας Παπανικολάου / Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος / Φάνης Παρασκευουδάκης / Γιώργος Ρόρρης / Εδουάρδος Σακαγιάν / Αντώνης Στάβερης / Takis / Δημήτρης Τάταρης / Άννα Μαρία Τσακάλη / Μαρία Φιλοπούλου / Παντελής Χανδρής / Δημήτρης Χαντζόπουλος / Μαρία Χατζηανδρέου / Αντώνης Χουδαλάκης / Γιάννης Ψυχοπαίδης

Μέρος της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου έχει εκτεθεί στο Μουσείο Μπενάκη (2002, 2009, 2018 και 2019), στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας (Πύλη Αμμοχώστου 2003), στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη 2003), στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ερμούπολης (Σύρος 2008), στο Σισμανόγλειο Μέγαρο (Κωνσταντινούπολη 2010), στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας (Βενετία 2011), στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο (Βόλος 2012), στο Βιττοριάνο (Ρώμη 2012), στα Παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης (Ναύπλιο και στη Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης 2013), στο Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Re-Culture III (Σκαγιοπούλειο, Πάτρα 2014), στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (Χανιά 2014), στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου (Αγρίνιο 2016), ενώ μεμονωμένα έργα δανείζονται σε αναδρομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου

Βασιλική Αγίου Μάρκου
23 Μαρτίου – 20 Μαΐου 2019

Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00-21:00
Σάββατο και Κυριακή: 10:00-18:00

Συλλογή Σωτήρη Φέλιου
Φωκίωνος Νέγρη 16, 112 57 Αθήνα,
www.felioscollection.gr