Υπέρβαση αρμοδιοτήτων οι καταγγελίες υπαλλήλων του ΥΠΠΟ για το Joker, λέει η Μενδώνη - Free Sunday
Υπέρβαση αρμοδιοτήτων οι καταγγελίες υπαλλήλων του ΥΠΠΟ για το Joker, λέει η Μενδώνη

Υπέρβαση αρμοδιοτήτων οι καταγγελίες υπαλλήλων του ΥΠΠΟ για το Joker, λέει η Μενδώνη

Αποφασισμένη να κινήσει τις προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες, για τις υπάλληλους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού οι οποίες ενημέρωσαν την αστυνομία για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, εμφανίζεται σε δήλωση της, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία διέψευσε κατηγορηματικά ότι δόθηκε τέτοια εντολή.

«Καταδικάζω απερίφραστα την κίνησή τους, θα λάβουμε όλα τα μέτρα για τον πειθαρχικό έλεγχο των συγκεκριμένων», είπε η κυρία Μενδώνη, η οποία επιβεβαίβσε οτι «οι δύο κυρίες ανήκουν στο προσωπικό της γενικής διεύθυνσης σύγχρονου πολιτισμού και είναι μέλη επιτροπής που εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών.».

Σύμφωνα με την κυρία Μενδώνη η επιτροπή είναι γνωμοδοτική και αυτό που λέει το θεσμκό πλαίσιο είναι ότι έχουν δικαίωμα ελέγχου αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους δηλαδή στο γνωμοδοτικό τους ρόλο και ότι έλεγχος δεν σημαίνει καλώ την αστυνομία, έλεγχος σημαίνει ότι ο αιθουσάρχης έχει την α ή β παράβαση ή συμπεριφορά.

«Δεν ενημέρωσαν κανένα. Υπερέβησαν τις όποιες αρμοδιότητες είχαν και γι αυτό θα κινηθούν οι διαδικασίες του ποινικού κώδικα. Δεν είναι δυνατόν κανείς να δημιουργεί τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα επικαλούμενος υπαλληλική ιδιότητα. Δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής, δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να καλέσουν την αστυνομία. Όλη η συμπεριφορά τους ήταν υπερβάλλουσα των αρμοδιοτήτων τους. Λειτούργησαν αυθαιρέτως. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ήταν αυτό που τις οδήγησε να ανεργήσουν έτσι» πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη.

Νωρίτερα σε ανάρτηση του, στο facebook, το Υπουργείο Πολιτισμού είχε αναφέρει:

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν. Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες».

H ανακοίνωση έγινε μετά από δήλωση αξιωματικού της ΕΛΑΣ στο ΑΠΕ, σύμφωνα με τον οποίο, οι αστυνομικοί έλεγχοι έγιναν κατόπιν κλήσεων στην Άμεση Δράση και επώνυμων καταγγελιών από δύο γυναίκες που δήλωσαν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και είπαν ότι υπήρχαν ανήλικοι στους κινηματογράφους.

Ο ίδιος αξιωματικός τόνισε ότι οι αστυνομικοί που παρενέβησαν στους κινηματογράφους, έχουν κρατήσει τα πλήρη στοιχεία των γυναικών που προέβησαν στις καταγγελίες και τους υπέδειξαν τους ανηλίκους, τα οποία εφόσον ζητηθούν μπορούν να δοθούν στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να λυθεί οποιαδήποτε ζήτημα που έχει δημιουργηθεί.

Συγκεκριμένα αναφέρονται δύο περιπτώσεις αστυνομικών ελέγχων:

  • Το Σάββατο σε αίθουσα στο Mall στο Μαρούσι, όπου η αστυνομία μετά από εντολή εισαγγελέα που δέχτηκε καταγγελίες άλλων θεατών, εντόπισε επτά ανηλίκους. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον υπεύθυνο των σινεμά, ο οποίος μεταφέρθηκε στο ΑΤ Αμαρουσίου. Εκεί σχηματίστηκε δικογραφία και κλήθηκαν και οι γονείς των παιδιών για να τα παραλάβουν. Στη συνέχεια, με προφορική εντολή εισαγγελέα, ο υπεύθυνος των σινεμά στο Mall αφέθηκε ελεύθερος.
  • Την Κυριακή, μετά από καταγγελία μητέρας, η οποία δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή της, προκειμένου το παιδί να παρακολουθήσει με τον πατέρα τη συγκεκριμένη ταινία με τον πατέρα του.

Η υπάλληλος Β.Μ υποστηρίζει στην κατάθεση της ότι είχε λάβει εντολή να μπει ως θεατής στην κινηματογραφική αίθουσα προκειμένου να διαπιστώσει αν ευσταθούν καταγγελίες που ανέφεραν ότι την ταινία παρακολουθούν και ανήλικα παιδιά. 
Κατά πληροφορίες η υπάλληλος που διεξήγαγε τον έλεγχο αναζήτησε στο κινητό τηλέφωνο την προϊσταμένη του Τμήματος Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου. Επειδή, όμως, δεν την βρήκε, κάλεσε την αμέσως κατώτερη σε βαθμό η οποία και έδωσε την προφορική εντολή.