Ν. Φίλης: Θα ήταν λάθος η Εκκλησία να εισβάλει στην πολιτική όπως την εποχή του Χριστόδουλου - Free Sunday
Ν. Φίλης: Θα ήταν λάθος η Εκκλησία να εισβάλει στην πολιτική όπως την εποχή του Χριστόδουλου

Ν. Φίλης: Θα ήταν λάθος η Εκκλησία να εισβάλει στην πολιτική όπως την εποχή του Χριστόδουλου

Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Νίκος Φίλης υπεραμύνθηκε της αλλαγής του τρόπου διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία λέγοντας χαρακτηριστικά: «η σχολική αίθουσα δεν είναι άμβωνας. Το σχολείο προετοιμάζει πολίτες και όχι πιστούς».

Απαντώντας σε ερώτησε σχετικά με την επιστολή του αρχιεπισκόπου προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσω μια επιστολή που δεν εστάλη τον ίδιο ενώ παράλληλα εξέφρασε τον σεβασμό του προς τον αρχιεπίσκοπο.

«Περιμένω τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την άλλη βδομάδα. Περιμένω να αποδοκιμαστεί η αντιχριστιανική επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον μου ο θιασώτης της Χρυσής Αυγής μητροπολίτης Αμβρόσιος, ώστε να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι η εκκλησιαστική διοίκηση καλύπτει τέτοιες ολοκληρωτικές συμπεριφορές και μάλιστα με το επιχείρημα της δημοκρατίας», είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε:

«Γενικότερα, πάντως, πιστεύω ότι την περίοδο της κρίσης η Εκκλησία με το φιλανθρωπικό της έργο, που είναι άλλωστε και η πρώτη εντολή του Χριστού, έχει θετικό ρόλο. Θα ήταν λάθος η Εκκλησία να εισβάλει και πάλι στην πολιτική, όπως συνέβη την εποχή του Χριστόδουλου, χωρίς τότε να ωφεληθεί ούτε η ίδια ούτε η κοινωνία. Η εποχή της «δεξιάς του Κυρίου» έχει παρέλθει.»

Όπως ανέφερε ο κ. Φίλης, «Εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης μπορούμε να συζητήσουμε με όρους κοινωνικής ενότητας τη διευκρίνιση των ρόλων Εκκλησίας-Κράτους. Να σημειώσουμε ότι σε δημοσκοπήσεις το αίτημα για χωρισμό συναντά την αποδοχή του 70% των πολιτών». 

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του για τον ρόλο της Εκκλησίας στη χούντα και την κατοχή απαντά πως «προφανώς και δεν αφορά όλους τους ανθρώπους της Εκκλησίας». «Αναφέρθηκα σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, την Κατοχή και τη χούντα, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας. Προφανώς και δεν αφορά όλους τους ανθρώπους της Εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μεγάλο μέρος του λαϊκού κλήρου σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειονότητα των ιεραρχών, συμμετείχε στην Αντίσταση.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η εκκλησιαστική διοίκηση συνεργάστηκε με τη χούντα, πολλοί έμειναν σιωπηλοί και ελάχιστοι αντιτάχθηκαν. Στη Βουλή αναφέρθηκα σε δύο προσωπικές εμπειρίες, εκείνη του παπα-Γιώργη Πηρουνάκη, τον οποίο κατεδίωξε ο μετέπειτα μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, και του Τιμόθεου Λαγουδάκη, αγωνιστή του αντιδικτατορικού κινήματος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

Όλα αυτά είναι βεβαίως θέματα Ιστορίας που διαχρονικά συζητούνται. Όπως όμως είπα και στη Βουλή, δεν μπορώ ως πολίτης να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι επιχειρείται να ξαναγραφεί η Ιστορία και μάλιστα με τη δική μας σιωπή. Οι άνθρωποι που δεν «διάβαζαν» την περίοδο της χούντας είναι πολλοί και ευτυχώς ζουν ακόμη ανάμεσά μας.», σημειώνει.