ΗΠΑ προς Ελλάδα - Τουρκία: Λύστε μεταξύ σας τις διαφορές σας - Free Sunday
ΗΠΑ προς Ελλάδα - Τουρκία: Λύστε μεταξύ σας τις διαφορές σας

ΗΠΑ προς Ελλάδα - Τουρκία: Λύστε μεταξύ σας τις διαφορές σας

Απαντώντας σε ερώτηση του Έθνους για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρχικά παρέπεμψε στην τουρκική κυβέρνηση για περαιτέρω σχολιασμό των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν. 

Στη συνέχεια, όμως, πρόσθεσε ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν επί μακρόν εδραιωμένους διπλωματικούς διαύλους για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Αιγαίου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενθαρρύνει την Τουρκία και την Ελλάδα να εργαστούν από κοινού για να διατηρήσουν καλές γειτονικές σχέσεις και να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η σταθερότητα στο Αιγαίο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής». 

Ανεξάρτητες διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για μία μη παραδεκτή δήλωση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδιαίτερα σε μία δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα.

Τόνισαν ότι η στάση Ποντίου Πιλάτου από την πλευρά της Αμερικής ενθαρρύνει την επιθετικότητα του Ερντογάν, ενός απολυταρχικού και απρόβλεπτου ηγέτη, Σίγουρα, όπως τόνισαν, η «ανεξαρτητοποίηση» των ΗΠΑ σε αυτό το κρίσιμο θέμα στέλνει λάθος μηνύματα στην Άγκυρα.