Μητσοτάκης σε Γιλντιρίμ: Προϋπόθεση καλής γειτονίας η αποφυγή κάθε είδους περιττής πρόκλησης - Free Sunday
Μητσοτάκης σε Γιλντιρίμ: Προϋπόθεση καλής γειτονίας η αποφυγή κάθε είδους περιττής πρόκλησης

Μητσοτάκης σε Γιλντιρίμ: Προϋπόθεση καλής γειτονίας η αποφυγή κάθε είδους περιττής πρόκλησης

Την ανησυχία του για την αυξανόμενη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο π΄ρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε, ακόμα, ότι η Ελλάδα αποτελεί το παράθυρο της Τουρκίας στην Ευρώπη, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής προοπτικής της γείτονος, την οποίαν ως γνωστό η Ελλάδα υποστηρίζει. Ανέδειξε, επίσης, τη διεθνή διάσταση των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και στην ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Επιβεβαιώνοντας έτσι το διαρκές ελληνικό ενδιαφέρον για τα ζητήματα αυτά.

Αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε την παρακαταθήκη της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (1990 - 1993) σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας όλων των Θρακιωτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ενώ επεσήμανε πως η Θράκη αποτελεί ένα επιτυχημένο πρότυπο ειρηνικής κοινωνικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε τη στήριξή του στη Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας (18/3/2016), εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για τις αυξητικές τάσεις που παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες στις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές στο Αιγαίο. 

Στην πρώτη αυτή συνάντηση γνωριμίας, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, διαπιστώθηκε κοινή βούληση για βελτίωση των ελληνο - τουρκικών σχέσεων και για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών τόσο σε διμερές επίπεδο, σε τομείς όπως η οικονομία, οι επενδύσεις και ο τουρισμός όσο και στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης μειζόνων προκλήσεων, όπως η διαχείριση των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι η εμπέδωση ενός θετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα έχει σημαντική συμβολή και στην ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε την ανάγκη για ανάπτυξη ειλικρινών σχέσεων, που να βασίζονται στον σεβασμό και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, καθώς και στην αποφυγή ενεργειών που πυροδοτούν ένταση.

Τέλος, εξετάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ενόψει και της Διάσκεψης στην Ελβετία. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από το νησί και κατάργησης του ξεπερασμένου πλέον συστήματος εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.