Τσίπρας στο υπουργικό: Ικανοποιημένος, δικαιωμένος και... διακοπές τέλος - Free Sunday
Τσίπρας στο υπουργικό: Ικανοποιημένος, δικαιωμένος και... διακοπές τέλος

Τσίπρας στο υπουργικό: Ικανοποιημένος, δικαιωμένος και... διακοπές τέλος

Πάμε καλά, μπορούμε (και θα πάμε) και καλύτερα. Αυτό ήταν σε ελεύθερη μετάφραση το μήνυμα που μετέδωσε ο πρωθυπουργός μέσω της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup «η χώρα βρίσκεται σε μια νέα κατάσταση, σε ένα νέο περιβάλλον, γιατί η συμφωνία δίνει, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, καθαρό ορίζοντα εξόδου από τα μνημόνια, από την ύφεση και από την κρίση της οικονομίας».

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός όμως, «δεν χρειάζεται εφησυχασμός», καθώς η συμφωνία «δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης». Μια μάλλον ανούσια επισήμανση αφού φαντάζει απίθανο να υπήρξε κάποιος υπουργός που να θεώρησε πως μετά τη συμφωνία στο Eurogroup τα πάντα πήραν τον δρόμο τους και μπορεί να εφησυχάσει. Όπως και να έχει, φέτος το καλοκαίρι οι υπουργοί δεν θα κάνουν διακοπές, όπως τους ενημέρωσε ο πρωθυπουργός, εφόσον «τώρα που βλέπουμε την έξοδο χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να εκπληρώσουμε τον στόχο» της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία.  

Ο άλλος μεγάλος στόχος πλέον είναι, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Είναι ξεκάθαρο πως, στη φρασεολογία τουλάχιστον, η απόσταση που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ του Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2017 είναι χαώδης. 

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε και τους τέσσερις λόγους για τους οποίους θεωρεί πως η συμφωνία του Eurogroup ικανοποιεί και δικαιώνει την κυβέρνηση και τις προσπάθειές της. 

  1. Προσδιορίζει με σαφή και καθαρό τρόπο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος
  2. Έγινε δεκτή η γαλλική πρόταση για συμπερίληψη της ρήτρας ανάπτυξης, στοιχείο που αποτελούσε πάγια θέση της κυβέρνησης από το 2015. 
  3. Υπάρχει δέσμευση των εταίρων και πιστωτών για συγκεκριμένες δράσεις και αναπτυξιακά προγράμματα, καθώς και για ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας
  4. Υπάρχει δέσμευση των εταίρων για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος-μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 και για έμπρακτη στήριξη της χώρας στην προσπάθειά της για έξοδο στις αγορές μετά την ολοκλήρωσή του. 

 

«Ορθώς δηλώσαμε ότι ίσως είναι η πρώτη φορά μετά τον δύσκολο συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015 που αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Ό,τι και να λένε όσοι επιμένουν σε στείρα και αδιέξοδη αντιπολιτευτική κριτική, το αποτέλεσμα της συμφωνίας κρίνεται πέραν ημών από τους καθ' ύλην αρμόδιους, αυτούς που θα κληθούν να ξαναεμπιστευτούν την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. 

Υπογράμμισε δε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η έξοδος από την κρίση  αλλά και «η καταπολέμηση της διαφθοράς, η ανάδειξη των σκοτεινών υποθέσεων των προηγούμενων ετών και των σημαντικών ευθυνών του πολιτικού προσωπικού. Δεν θα υποχωρήσουμε στις δυνάμεις εκείνες που υπονόμευσαν το δημόσιο συμφέρον, δωροδόκησαν και δωροδοκήθηκαν, ξέπλυναν μαύρο χρήμα, είτε πρόκειται για την υπόθεση της Siemens, είτε πρόκειται για την υπόθεση της Novartis, είτε για τα εξοπλιστικά και το μεγάλο σκάνδαλο του Ερρίκος Ντυνάν που φέρνει στην επιφάνεια τις σκοτεινές πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος.Το ίδιο ισχύει και για εγκληματικές ενέργειες που ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής, όπως η άθλια υπόθεση του Noor1 με τους δύο τόνους ηρωίνης και τους θανάτους μαρτύρων της υπόθεσης».