Τσίπρας: Θα μείνετε για πολλά χρόνια ακόμα μακριά από την εξουσία - Μητσοτάκης: Δεν αξίζετε να είστε πρωθυπουργός - Free Sunday
Τσίπρας: Θα μείνετε για πολλά χρόνια ακόμα μακριά από την εξουσία - Μητσοτάκης: Δεν αξίζετε να είστε πρωθυπουργός

Τσίπρας: Θα μείνετε για πολλά χρόνια ακόμα μακριά από την εξουσία - Μητσοτάκης: Δεν αξίζετε να είστε πρωθυπουργός

Στις 15:15 ξεκίνησε στη Βουλή, η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για θέματα διαφθοράς και διαπλοκής, με την αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κορυφώνεται. Η συζήτηση πραγματοποιείται μετά από αίτημα που είχε καταθέσει ο πρωθυπουργός.

"Μην νομίζετε ότι θα αποδράσετε. Θα έρθετε να μιλήσετε εδώ με ονοματεπώνυμα και με διευθύνσεις, μπροστά στον ελληνικό λαό, ενώπιος ενωπίω. Μπροστά στον ελληνικό λαό", είχε πει ο πρωθυπουργός στη βουλή κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης για την παιδεία.

Από την πλευρά της, η ΝΔ χαρακτηρίζει τον Υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, σύμβολο της διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες ενώ καταγγέλλει τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. 

Αλ. Τσίπρας: Θα μείνετε για πολλά χρόνια ακόμα μακριά από τα κυβερνητικά έδρανα

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη: «θα μείνετε για πολλά χρόνια ακόμα μακριά από τα κυβερνητικά έδρανα. Εσείς και οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες φίλοι σας δεν το αντέχετε. Σήμερα θα απολογηθείτε και για τα ψεύδη και για τις συκοφαντίες, κυρίως όμως για τα πεπραγμένα σας, γιατί δεν εμφανιστήκατε χθες στην πολιτική ζωή του τόπου», προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ. συμμάχησε «αμέσως με το πιο παλιό και διεφθαρμένο σύστημα διαπλοκής της χώρας, με όσους είχαν μάθει να έχουν το κράτος πελάτη και να παίρνουν με τις ευλογίες των κυβερνήσεών σας θαλασσοδάνεια με εγγυήσεις - αέρα».

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το βασικό μήνυμα ήταν ότι «Το μήνυμα που εδόθη είναι ότι εδώ τηρείται ο νόμος» ενώ σε αναφερόμενος στις εξελίξεις στο χώρο της δικαιοσύνης κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «έχει επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα κλίμα bulling στους δικαστές» ενώ όσον αφορά την εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, απευθυνόμενος σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είπε χαρακτηριστικά: «Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με αλήθειες. Σκοπεύω να μιλήσω με ονόματα και διευθύνσεις», είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε αναφορά στις καταθέσεις των εκδοτών και ιδιοκτητών ΜΜΕ στην εξεταστική επιτροπή της βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων : 

«Ψυχάρη: Δάνεια με εγγυήσεις αέρα. Μπόμπολας: Το MEGA κλείνει γιατί οι μέτοχοι δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Βαρδινογιάννης: Μια γκρίζα πρακτική η δανειοδότηση. Αλαφούζος: Οι τράπεζες δάνειζαν πέραν πάσης λογικής».

«Ο υπόδικος κ. Κοντομηνάς, να εμφανίζεται ως υπερασπιστής της νομιμότητας και τιμητής της Δημοκρατίας  στον τόπο. Να απειλεί ότι όπως έριξε και άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν, θα ρίξει και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Δεν θα κάνω πίσω γιατί δεν έχω δεσμεύσεις σε κανέναν και δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν. Στο ΣΥΡΙΖΑ ούτε εξοπλιστικά θα βρείτε ούτε μίζες ούτε θαλασσοδάνεια», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Μιλάτε εσείς για σκάνδαλα και εξυπηρετήσεις; Η ΝΔ με δανεισμό 210 εκατομμύρια ευρώ και το ΠΑΣΟΚ με δανεισμό 189 εκατομμυρίων ευρώ; Σας ρωτώ ευθέως, κ. Μητσοτάκη, η εξυγίανση των οικονομικών της ΝΔ που επαγγέλλεστε, θα συμπεριλάβει και την αποπληρωμή των δανείων σας;» 

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Η κυβέρνηση θέλει να είναι με τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας. Προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη σε αυτόν τον τόπο. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι είμαστε η τελευταία ελπίδα για να καθαρίσει ο τόπος από την κόπρο της διαπλοκής» και αναφέρθηκε προσωπικά προς τον κ. Μητσοτάκη: «Τα δικά μου βιώματα είναι βιώματα διαρκούς μάχης για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης. Όταν ήμουν στις καταλήψεις, εσείς κ. Μητσοτάκη ξεκινάγατε τα δικά σας πολιτικά βήματα με την αρωγή του κ. Χριστοφοράκου και της Siemens. Αν εγώ είμαι παιδί των καταλήψεων εσείς είστε παιδί της Siemens και της διαπλοκής». 

Κ. Μητσοτάκης: Δεν αξίζετε να είστε πρωθυπουργός κ. Τσίπρα 

Απαντώντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν αξίζει στην χώρα μας να είσαστε εσείς ο πρωθυπουργός της» και ανέφερε μία ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «η Δημοκρατία κινδυνεύει από αυτούς που την επικαλούνται περισσότερο».
«Ο ελληνικός λαός δεν θα πιστέψει ξανά έναν αδίστακτο λαϊκιστή που τον εξαπάτησε για να παραμείνει με κάθε τρόπο στην εξουσία. Πρέπει να φύγετε μία ώρα αρχύτερα για να επανέλθη η κανονικότητα και όχι μόνο για να απαλλαγεί η χώρα από την πιο ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και συνέχισε:

«Μιλήσατε για τους καναλάρχες και τους εκδότες. Με τον κ. Ψυχάρη εσείς δεν συναντηθήκατε; Ο κ. Λαζόπουλος σε ποιο κανάλι εργάζεται; Γιατί δεν μας τα λέγατε αυτά προεκλογικά; Ο δικηγόρος του Κουτσόγιωργα βρήκε σε εσάς τον καινούργιο του εργοδότη: Κοσκωτάς Τσίπρας ένας Ματζουράνης δρόμος», είπε.
Για το θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι για άλλη μια φορά είπε ψέμματα και αναφέρθηκε στην πρώτη τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου: «Επειδή για άλλη μία φορά είπατε ψέματα, στην πρώτη μας συνάντηση σας πρότεινα να επαναφέρετε τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και θα προχωρήσουμε μαζί στον διορισμό των μελών του. Έβαλα μόνο μία προϋπόθεση, την τήρηση του Συντάγματος. Αν είχατε συμφωνήσει θα είχαμε προχωρήσει στην συγκρότησή του, αλλά θέλατε το ΕΣΡ να μην έχει κανέναν λόγο. Προχωρήσατε σε αυθαίρετο περιορισμό του αριθμού των καναλιών σε τέσσερις, δημιουργώντας ένα τεχνητό ολιγοπώλιο».

Για το θέμα της τράπεζας Αττικής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχείρησε να στήσει ένα νέο τρίγωνο διαπλοκής. «Να χρηματοδοτήσετε το ΣΥΡΙΖΑchannel με λεφτά της Τράπεζας Αττικής λες και ήταν η ΣΥΡΙΖΑBank», είπε και πρόσθεσε:

«Ποιες είναι ακριβώς οι σχέσεις του κ. Σπίρτζη με τον κ. Καλογρίτσα, πώς έσπασαν μεγάλα έργα για να πάνε στον κ. Καλογρίτσα και ποια ήταν η σχέση του κ. Σπίρτζη με την Τράπεζα Αττικής; Είδατε πώς δένουν όλα; Δεν αποκλείσατε εσείς κ. Τσίπρα τον κ. Καλογρίτσα, οι αποκαλύψεις και ο έλεγχος της αντιπολίτευσης οδήγησαν στον αποκλεισμό του. Ας μην υπήρχαν οι αποκαλύψεις και θα βλέπαμε αν θα αποχωρούσε ο κ. Καλογρίτσας».

Για το θέμα της Siemens ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Θα σας απευθύνω κι εγώ μερικά ερωτήματα: πώς σας φαίνεται ότι επί των ημερών σας κινδυνεύουν να παραγραφούν αδικήματα λόγω της καθυστέρησης; Γιατί δεν καταργήσατε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens που θεωρείτε παράνομο;»

Ο πρόεδρος της ΝΔ προκάλεσε τον πρωθυπουργό να αμφισβητήσει τον αγώνα του Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησης της ΝΔ κατά της διαπλοκής και κλείνοντας την ομιλία του τον κάλεσε μιας και ενίοτε κάνει δεκτά τα αιτήματα που δέχεται να προκηρύξει άμεσα εκλογές «Προκηρύξτε εκλογές κ. Τσίπρα. Ελάτε αν τολμάτε».