Η κυβέρνηση έκανε πίσω για το ΕΣΡ αλλά η ΝΔ επιμένει στην κατάργηση του νόμου Παππά - Free Sunday
Η κυβέρνηση έκανε πίσω για το ΕΣΡ αλλά η ΝΔ επιμένει στην κατάργηση του νόμου Παππά

Η κυβέρνηση έκανε πίσω για το ΕΣΡ αλλά η ΝΔ επιμένει στην κατάργηση του νόμου Παππά

«Η κυβέρνηση Τσίπρα - Παππά είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική και τις επιλογές της και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών», τονίζει η Νέα Δημοκρατία μετά την απόσυρση της τροπολογίας Παππά.

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ε.Σ.Ρ. πρέπει να ανακτήσει τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, γι' αυτό ο νόμος Παππά πρέπει να καταργηθεί.

«Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας.Κάθε σκέψη για “μαύρο” στα κανάλια πρέπει να εγκαταλειφθεί οριστικά από την κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ. 

Μαξίμου: Η ΝΔ οφείλει να μην εμπλέκει την συγκρότηση του ΕΣΡ στις πολιτικές της επιδιώξεις


Απαντώντας η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι θέλει να συνεχιστεί το καθεστώς της διαπλοκής που η ίδια καλλιέργησε τις τελευταίες δεκαετίες.

«Η ΝΔ δεν θέλει να δοθούν άδειες στα κανάλια για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφωνίες, οφείλει να ανταποκριθεί στο συνταγματικό της καθήκον και να συμβάλει ούτως ώστε να αποκτήσει η χώρα Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με νόμιμη συγκρότηση», σημειώνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. 


ΝΔ: Η λειτουργία του Ε.Σ.Ρ. περνά υποχρεωτικά από την ακύρωση του νόμου Παππά

Η Νέα Δημοκρατία επανήλθε στο θέμα με νέα ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι «δεν πρόκειται να γίνει συνένοχη στο “μαύρο” και στο λουκέτο στα κανάλια, στην ενημέρωση και στην ανεργία χιλιάδων εργαζόμενων».

«Η κυβέρνηση Τσίπρα - Παππά - Καμμένου, περιθωριοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) παραβιάζοντας το Σύνταγμα για να ελέγξει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 
Χθες, μάλιστα, ομολόγησε τη διαπλοκή με τα συμφέροντα με την πραξικοπηματική απόπειρα να πέσει “μαύρο” στα κανάλια.

Η λειτουργία του Ε.Σ.Ρ. περνά υποχρεωτικά από την ακύρωση του νόμου Παππά», καταλήγει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Απέσυρε την τροπολογία ο Παππάς για το μαύρο στα κανάλια χωρίς άδεια

Αργά χθες το βράδυ, με δήλωση του, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τόνιζε πως «είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων». 

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Επικρατείας έχει ως εξής:

«Είχα, πριν από λίγο, επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κύριο Νίκο Βούτση. Μου εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει  χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.  Αυτό και θα κάνουμε.

»Είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων. Τόσο για τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής, του ΕΣΡ, όσο και για τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο.

Ήρθε η ώρα, νομίζω, όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων συμφερόντων».

Νωρίτερα, είχε κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, για τη ρύθμιση θεμάτων του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. 

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την τροπολογία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, για τη θωράκιση του νέου τηλεοπτικού τοπίου αποβλέπει στην κατοχύρωση της επένδυσης των υπερθεματιστών καθώς και στην ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν τα έξι σημεία της τροπολογίας ως εξής:

1. Ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για μετάδοση μη αδειοδοτημένου σήματος. 

Ίσχυαν μόνο για τον πάροχο δικτύου. (Digea).  Τώρα επεκτείνονται και στον πάροχο περιεχομένου (κανάλι). Επίσης αυστηροποιούνται.

  • Ποινικές κυρώσεις: Φυλάκιση έως 12 μήνες. Χρηματική ποινή από 20.000 έως 1.5εκ. Κατάσχεση εξοπλισμού (για το κανάλι). 
  • Διοικητικές κυρώσεις: Σύσταση (με πρόστιμο 3 εκ εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση). Αναστολή ή ανάκληση της άδειας. (Αυτό προφανώς ισχύει για τον πάροχο αφού το κανάλι δεν θα έχει ούτως ή άλλως άδεια. Θα ισχύσει μελλοντικά, εφ όσον θα υπάρξει και δεύτερος πάροχος) 
Οι κυρώσεις θα ισχύσουν πέντε ημέρες μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει οριστικά τους αδειούχους. 

2. Η εκπομπή των αδειοδοτημένων σε σήμα υψηλής ευκρίνειας. 

Ο νόμος προβλέπει ότι οι αδειοδοτημένοι πρέπει να εκπέμψουν από την πρώτη στιγμή σε HD.Η τροπολογία δίνει μεταβατική περίοδο, ως εξής:

  • Οι αδειοδοτημένοι έχουν 6 μήνες προθεσμία να εκπέμψουν και σε σύστημα HD.
  • Κατόπιν έχoυν 2 χρόνια περιθώριο να εκπέμπουν και σε HD και σε SD. (Standard Definition)
  • Μετά την παρέλευση της διετίας, θα πρέπει να εκπέμπουν αποκλειστικά σε HD.
  • Παράλληλα δίνεται διετής προθεσμία, μέχρι το παραγόμενο πρόγραμμα να είναι εξ αρχής σε HD. 


3. Η διαφημιστική δαπάνη σε μη αδειοδοτημένο σταθμό δεν εκπίπτει. 

Εδώ υπάρχει ερώτημα για το τι θα γίνει αν ένας σταθμός εκπέμπει χωρίς άδεια (οπότε η δαπάνη δεν εκπίπτει), αλλά ταυτόχρονα εκπέμπει και νόμιμα σε ψηφιακή πλατφόρμα (nova, ote tv κλπ- οπότε η δαπάνη εκπίπτει). Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έχει φτιάξει έναν μηχανισμό ελέγχου, για το ποιο κομμάτι της δαπάνης αντιστοιχεί σε μη αδειοδοτημένη και ποιο σε αδειοδοτημένη εκπομπή.  

4. Βεβαίωση συμμόρφωσης των αδειδοτημένων με τις ρυθμίσεις του νόμου (κατανομή προσωπικού ανά κλάδο, αριθμός απασχολούμενων, εγκαταστάσεις κλπ).

Η αρμοδιότητα αυτή (του να βεβαιώνει ποιος είναι σύννομος) ανήκει στο ΕΣΡ. Μεταβιβάζεται στην ΓΓΕ, μέχρι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. 

5. Περιορισμός της δικτύωσης μεταξύ περιφερειακών σταθμών.

Ένας περιφερειακός σταθμός δικτυωμένος με πολλούς άλλους περιφερειακούς, μπορεί να λειτουργεί ντε φακτο ως σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας. Η τροπολογία περιορίζει την δικτύωση ως εξής:

  • Κάθε περιφερειακός σταθμός μπορεί να διασυνδέεται μόνο με έναν άλλον περιφερειακό σταθμό. 
  • Η διασύνδεση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις ώρες ημερησίως. 

6. Παράταση, για ένα τρίμηνο, της έναρξης ισχύος του νόμου για απευθείας τιμολόγηση του διαφημιζόμενου.

Ο νόμος αυτός φτιάχτηκε το καλοκαίρι του 2014, με στόχο να παρακάμψει τους ενδιάμεσους στην διαφήμιση (media shops). Δεν εφαρμόστηκε, καθώς η έναρξη ισχύος του έπαιρνε συνεχείς παρατάσεις. Η τελευταία παράταση λήγει κάπου τώρα.

Ο λόγος που παρατείνεται τώρα για ένα τρίμηνο είναι ότι μέσα στο διάστημα αυτό, (έως τον Δεκέμβριο του 2016) θα έχει έρθει στην Βουλή ο νόμος για την ηλεκτρονική πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών. (Ένα ηλεκτρονικό «χρηματιστήριο», όπου ο καθενός, διαφανώς, θα αγοράζει και θα πουλάει διαφημιστικό χρόνο). Κρίνεται επομένως, περιττό, να αλλάξει τώρα το ισχύον καθεστώς, για να αλλάξει ξανά μέσα στο επόμενο τρίμηνο, καταλήγουν οι ίδιες πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου. 

ΝΔ: Το πραξικόπημα Τσίπρα - Παππά κορυφώνεται 

Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε αντιδημοκρατικό κατήφορο, σχολίασε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή υπουργική τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση ρίχνει μαύρο στα κανάλια. 

«Το πραξικόπημα Τσίπρα - Παππά κορυφώνεται με άλλη μια αυταρχική πράξη που οδηγεί μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες σε κλείσιμο τα τηλεοπτικά κανάλια. Οι ευθύνες τους για τις μαύρες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις είναι τεράστιες», τονίζει η ΝΔ.

«Οφείλουμε όλοι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να συνειδητοποιήσουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον όποιον οδηγεί η κυβέρνηση τη χώρα και να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.