Ο Τραμπ αμφισβητεί και το εκλογικό σύστημα - Free Sunday
Ο Τραμπ αμφισβητεί και το εκλογικό σύστημα

Ο Τραμπ αμφισβητεί και το εκλογικό σύστημα

Σωρεία αποδοκιμασιών από Δημοκρατικούς αλλά και από το ίδιο του το κόμμα προκάλεσε η αμφισβήτηση της εκλογικής διαδικασίας, την οποία έχει υιοθετήσει ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις εκλογές του Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενος μελέτες που έχουν γίνει.
«Προσπαθούν να νοθεύσουν τις εκλογές, ακόμη και στα εκλογικά τμήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στο Γκρίν Μπέι του Ουισκόνσιν, επικαλούμενος έρευνα του 2012 που υποστήριζε την ανάγκη επικαιροποίησης του συστήματος εγγραφής ψηφοφόρων κάνοντας λόγο για περίπου 24 εκατομμύρια εγγραφές δεν ήταν ακριβείς. 
Ο Τραμπ αναφέρθηκε και σε έρευνα δύο πολιτικών επιστημόνων στην εφημερίδα “The Washington Post” του 2014, οι οποίοι υποστήριζαν ότι η νίκη των Δημοκρατικών, το 2008 οφειλόταν στο ότι μη Αμερικανοί πολίτες ψήφισαν στις εκλογές, διευκρινίζοντας όμως ότι το στατιστικό δείγμα που χρησιμοποίησαν στην έρευνά τους ήταν μικρό.
Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, διέψευσε τις καταγγελίες του Τραμπ ενώ ο νομικός σύμβουλος  των Ρεπουμπλικάνων στην προεκλογική εκστρατεία Κρις Άσμπι τις χαρακτήρισε «αβάσιμες και επικίνδυνες».
«Όταν δηλώνεις ότι οι εκλογές είναι διαβλητές, στην ουσία λες στους ψηφοφόρους, στους δικούς σου ψηφοφόρους ότι οι δικές τους ψήφοι δε μετρούν», είπε  ο Άσμπι ενώ άλλα στελέχη χαρακτηρίζουν τη νοθεία αδύνατη.
 «Το σύστημά μας είναι επί της αρχής ένα σύστημα που επιτρέπει στη μία πλευρά να παρακολουθεί τι κάνει η άλλη», είπε Μαρκ Μπρέιντεν, πρώην στέλεχος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της, προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, Ρόμπι Μουκ απέδωσε την αμφισβήτηση του εκλογικού συστήματος στην απελπισία του Τραμπ.
“Γνωρίζει ότι χάνει και προσπαθεί να κατηγορήσει το σύστημα. Είναι αυτό που κάνουν όσοι χάνουν,” δήλωσε ο Μουκ παραπέμπόντας στον μέσο όρος των δημοσκοπήσεων σε παναμερικανικό επίπεδο που δίνει στην Κλίντον προβάδισμα 7,1 ποσοστιαίων μονάδων, 46% έναντι 38,9% του Τραμπ.
το Κέντρο για τη Δικαιοσύνη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης σε έκθεση του με θέμα «η Αλήθεια για την Εκλογική Νοθεία», υπολογίζει τα περιστατικά εκλογικής νοθείας σε ποσοστά 0,00004% και 0,0009%.
Όμως η εφημερίδα “The Washington Post” σε έρευνα που πραγματοποίησε τον Αύγουστο εντόπισε 31 αξιόπιστες υποθέσεις προσωπικής εκλογικής νοθείας που αφορούν ένα δισεκατομμύριο ψήφους σε όλες τις εκλογές μεταξύ του 2000 και του 2014 αλλά μελέτες του πανεπιστημίου στην Αριζόνα το 2012 και το 2016 εντόπισαν ελάχιστα αντίστοιχα ποσοστά εκλογικής νοθείας.