Νέα κυβερνητική επιχείρηση πίεσης στη Δικαιοσύνη με μοχλό την Ηριάννα - Free Sunday
Νέα κυβερνητική επιχείρηση πίεσης στη Δικαιοσύνη με μοχλό την Ηριάννα

Νέα κυβερνητική επιχείρηση πίεσης στη Δικαιοσύνη με μοχλό την Ηριάννα

Το έναυσμα για τη νέα κυβερνητική μαζική επίθεση κατά της δικαιοσύνης έδωσε χθες η απόρριψη απο το δικαστήριο με ψήφους 3 έναντι 2 του αιτήματος αποφυλάκισης που είχε υποβάλλει η 29χρονη Ηριάννα Β.Λ., η οποία έχει καταδικαστεί σε 15ετή κάθειρξη για τρομοκρατία.

Χθες Δευτέρα το βράδυ, λίγο μετά την ανακοίνωση της, την απόφαση αποδοκίμασαν, ο υπουργός Δικαιοσύνης από βήματος βουλής και το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ενώ μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν  στα μαγαζιά της Ερμού όταν ομάδες νεαρών με πέτρες, ρόπαλα και σφυριά έσπασαν αδιακρίτως όλες τις τζαμαρίες.

Στο ύψος της οδού Νίκης, όπου δύο διμοιρίες των ΜΑΤ τους απέκοψαν τον δρόμο, οι αντιεξουσιαστές απάντησαν με «βροχή» από πέτρες και τότε οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, απωθώντας τους στην πλατεία Μοναστηρακίου, όπου οι αντιεξουσιαστές διαλύθηκαν, ενώ ακολούθησαν και έρευνες των αστυνομικών στα βαγόνια του ΗΣΑΠ, με αποτέλεσμα  να υπάρξουν 14 προσαγωγές, από τις οποίες .όμως μόνο η μία μετατράπηκε σε κράτηση κι αυτή γιατί βρέθηκε μικροποσότητα χασίς.

Την απόφαση των δικαστών είχαν ακολουθήσει  επεισόδια ,μέσα στην αίθουσα αλλά και έξω από το Εφετείο, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, και επίθεση με πέτρες στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων.

Ο Κοντονής δικαιολογεί την οργή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδοκιμάζει τα επεισόδια μετά την απόφαση για την Ηριάννα

Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής χαρακτήρισε «δυσάρεστη έκπληξη» την απόφαση καταδικάζοντας τα επεισόδια, για τα οποία όμως υπαινίχθηκε ότι προκλήθηκαν απο την θέση των δικαστών. «Και οι δικαστές άνθρωποι είναι και ως άνθρωποι κάνουν λάθη...», είπε ο Υπουργός.

«Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών αποτέλεσε για εμάς μια δυσάρεστη έκπληξη, γιατί η στάση της αιτούσας -της κοπέλας που έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη- καθ’ όλο το χρόνο υποδικίας της ήταν απολύτως υποδειγματική, καθώς τήρησε όλα τα καταναγκαστικά δικονομικά μέτρα που της είχαν επιβληθεί».

«Οι πολίτες ζητούν ίσα μέτρα και σταθμά. Είναι περίεργο ότι ορισμένοι που καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές για εμπορία ναρκωτικών έχουν δικαίωμα αναστολής μέχρι την εκδίκαση, ενώ άλλοι, όπως η συγκεκριμένη δεν μπόρεσε να πάρει το ευεργέτημα ούτε από το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση ούτε από αυτό που συνεδρίασε σήμερα» είπε ο κ. Κοντονής.

«Ενέργειες που έλαβαν χώρα μετά την έκδοση της απόφασης, ενέργειες βιαιοπραγίας κατά μελών του δικαστηρίου είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, γιατί δυσφημούν τον αγώνα που κάνει η κοπέλα για την απόδειξη των ισχυρισμών της και τον αγώνα των νομικών συμπαραστατών της, αλλά και γιατί οι δικαστές είναι άνθρωποι και ως άνθρωποι κάνουν λάθη. Ακριβώς γι' αυτό και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει δυνατότητα υποβολής σε σύντομο χρόνο νέας αίτησης που θα κριθεί από το ίδιο δικαστήριο με άλλη σύνθεση. Διατυπώνω λοιπόν την δυσάρεστη έκπληξη για την απόφαση, δεν μπορούμε όμως να μην καταδικάσουμε τα γεγονότα κατά δικαστών που μπορεί να κάνουν λάθος αλλά δεν μπορεί διαφορετικά να λειτουργήσει μια οργανωμένη κοινωνία».

O Πολάκης φιλοσοφεί και η ΑΥΓΗ αναρωτιέται

«Αντί αλλου σχολίου ...... αφιερωμένο στον εισαγγελέα και τους δικαστές που ξαναφυλάκισαν την Ηριαννα ....» έγραψε στο Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος ανάρτησε το τραγούδι «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», ενώ αργότερα επανήλθε: Κάτι συμβαίνει (ξανά( με τη δικαιοσύνη', αναφέρει η ΑΥΓΗ στο κεντρικό της θέμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Δικαιοσύνη διατηρεί την ανεξαρτησία της από την κοινή λογική

Ανακοίνωση για τη δικαστική απόφαση για την Ηριάννα εξέδωσε το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο υιοθετεί τους δύο κατηγορούμενους ως ανθρώπους που ονειρεύονται μια δίκαιη κοινωνία και καταγγέλλει τους δικαστές ως θεματοφύλακες ενός σάπιου συστήματος.

«Όχι βέβαια, η Δικαιοσύνη δεν είναι πάντα "τυφλή". Ενίοτε βλέπει και πράττει αναλόγως. Βλέπει, πλειοψηφικά τουλάχιστον, με τη δική της μεροληπτική κοινωνική και ταξική ματιά. Βλέπει και εκδικείται, στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Και λέει τούτο: Οι Ηριάννες θα μείνουν στη φυλακή, την ίδια ώρα που θα βγαίνουν οι Μιχαλολιάκοι, κόντρα σε όσους επιθυμούν, παλεύουν, ονειρεύονται μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, πιο ανεκτική και πιο δίκαιη».

«Όχι, η κατά πλειοψηφία απόφαση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η Δικαιοσύνη απέδειξε ότι ξέρει να διατηρεί την ανεξαρτησία της από την κοινή λογική, το δίκιο, απ’ όλο αυτόν τον κόσμο που έλεγε ότι στις 17 Ιουλίου θα πάρουμε την Ηριάννα πίσω.

Όχι, η Δικαιοσύνη δεν είναι ουδέτερη και αν καμιά φορά οι άνθρωποί της βγουν από τον κύκλο του συντηρητισμού και αποδώσουν το δίκιο, όπως έγινε στην περίπτωση του Τάσου Θεοφίλου, σπεύδουν κάποιοι άλλοι θεματοφύλακες ενός σάπιου συστήματος να διορθώσουν το “λάθος”.

Η Ηριάννα, όπως και ο Περικλής, παραμένουν δυστυχώς στη φυλακή. Μια μάχη χάθηκε. Μία, γιατί έρχονται και άλλες. Χάσαμε μια Παρασκευή, έρχονται άλλες, θα τις κερδίσουμε...» καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλώσεις τουριστών στην κάμερα του EURONEWS

Έκπληκτοι οι τουρίστες που έκαναν βόλτα στο εμπορικό κέντρο της πόλης αντίκρισαν τις εικόνες καταστροφής.

«Είδα περίπου πέντε ή έξι μικρές ομάδες. Ήρθαν να σπάσουν τα πάντα. Είναι τόσο λυπηρό. Τους είδα. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα», δήλωσε στην κάμερα του euronews o Tζασέμ Αχμέτ που βρέθηκε στην οδό Ερμού την ώρα των επιθέσεων.

«Είναι απίστευτο. Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Γιατί κάνουν κάτι τέτοιο; Ποιος θα έκανε κάτι τέτοιο; Για ποιον λόγο; Γιατί; Οι καταστηματάρχες δεν φταίνε», ανέφερε ο Ντάνι Ζάντα, τουρίστας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.