Η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής για τους πρόσφυγες σε αριθμούς - Free Sunday
Η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής για τους πρόσφυγες σε αριθμούς

Η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής για τους πρόσφυγες σε αριθμούς

Από τους τελευταίους μόνο 7.500 είναι έτοιμοι για τη διαδικασία.

Οικονομικοί μετανάστες είναι το 80% των ανθρώπων που φτάνουν στην χώρα μετά από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφύγων, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε  κατά τις επαφές του στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσπαθώντας να πείσει ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερη ενίσχυση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στη χώρα βρίσκονται περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων περίπου οι 22.000 πληρούν τα κριτήρια για μετεγκατάσταση σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Όμως από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι σήμερα έπρεπε να έχουν γίνει 33.000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα σε χώρες της ΕΕ αλλά έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 5.400, ενώ έτοιμοι να μετεγκατασταθούν είναι περίπου 7.500 πρόσφυγες.

Σε ό,τι αφορά στις επιστροφές προς την Τουρκία, τους τελευταίους μήνες γίνονται περίπου 70 την εβδομάδα και εκτιμάται ότι, σταδιακά, θα αυξηθούν στους 100 και αργότερα στους 200 την εβδομάδα.

Τα ελληνικά νησιά έχουν δεχτεί περίπου 13.000 αιτήσεις ασύλου ενώ σε ότι αφορά στα ασυνόδευτα ανήλικα, συνολικά στην χώρα υπάρχουν 400 που πληρούν τις προϋποθέσεις για μετεγκατάσταση, από τα οποία όμως, οι χώρες της Ευρώπης έχουν δεχθεί μόνο 96.

Στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε 1.100 οι θέσεις για ασυνόδευτα ανήλικα από τις 300 στο ξεκίνημα της κρίσης, αλλά στη χώρα έχουν καταγραφεί 2.400 ασυνόδευτα ανήλικα.

Πριν τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, το 80% όσων έρχονταν στην χώρα, είχαν προφίλ πρόσφυγα.