Τσίπρας στον Guardian: Λάθος μου ο Βαρουφάκης - Η απάντηση Βαρουφάκη - Free Sunday
Τσίπρας στον Guardian: Λάθος μου ο Βαρουφάκης - Η απάντηση Βαρουφάκη

Τσίπρας στον Guardian: Λάθος μου ο Βαρουφάκης - Η απάντηση Βαρουφάκη

«Έκανα λάθη... μεγάλα λάθη», παραδέχεται σε συνέντευξη του στον Guardian o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο λάθος του μπορεί να ήταν «η επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά».

Οπως επισημαίνει ο Guardian αυτή του η αναφορά στοχεύει στον πρώην υπουργό Οικονομικών του, τον Γιάνη Βαρουφάκη, του οποίου το εναλλακτικό σχέδιο ο Τσίπρας απορρίπτει ως «τόσο ασαφές, δεν αξίζει καν να μιλάμε».

«Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει την ιστορία με διαφορετικό τρόπο” αναφέρει ο Α. Τσίπρας. «Ίσως θα έρθει η στιγμή όταν συγκεκριμένες αλήθειες θα ειπωθούν… Όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε ως σχέδιο Β ήταν τόσο αόριστο που δεν αξίζει τον κόπο να το συζητήσουμε. Ήταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό»”. Αναφορικά με τη σχέση Βαρουφάκη- Σόιμπλε ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Νομίζω ότι ήταν το alter ego του. Τον αγαπούσε. Τον σεβόταν αρκετά και τον σέβεται ακόμα».

Το Grexit θα ήταν αποδοχή ενος «τιμωρητικού σχεδίου» του Σόιμπλε που προέβλεπε η Αθηνα να βρεθεί εκτός για κάποιο διάστημα από το ευρώ. Ο συμβιβασμός, ήταν η μόνη επιλογή, λέει ο κ. Τσίπρας που συνδέει τα μέτρα με το απεχθές φάρμακο που κάποιος πρέπει να πάρει όταν η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ωστόσο όπως σημειώνει ο πρωθυπουργός τον οποίο ο Guardian αποκαλεί ως τον μακροβιότερο πρωθυπουργό, από τη στιγμή που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, «τα χειρότερα είναι πίσω μας».

«Όλη αυτή την περίοδο βρισκόμασταν σε συνεχή διαπραγμάτευση και διαρκή αναζήτηση για συμβιβασμό μεταξύ του δικού μας προγράμματος και του μνημονίου» τονίζει ο πρωθυπουργός επιμένοντας ότι ενώ η επιτήρηση θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι πιο εύκολοι. «Το μεγαλύτερο βημα θα γίνει τον Αύγουστο του 2018 όταν μετά από 8 χρόνια θα βγούμε από το πρόγραμμα και την διεθνή εποπτεία. Στο αρνητικό κλίμα που υπερισχύει σήμερα, είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας ακόμα δεν μπορεί ακόμα να πιστέψει». προσθέτει.

«Θα καταφέρω να βγάλω τη χώρα από το βάλτο στο οποίο την οδήγησαν εκείνοι που την έκλεψαν... και να προχωρήσουμε με ένα πρόγραμμα βαθιών μεταρρυθμίσεων», καταλήγει ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας στις αιχμές του πρωθυπουργού ο Γιάνης Βαρουφάκης απέστειλε επιστολή στον Guardian στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα αντικατοπτρίζει μία βαθιά ασυνέπεια.επιστολή στον Guardian στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα αντικατοπτρίζει μία βαθιά ασυνέπεια.