Τσίπρας: Βρισκόμαστε σε ασφαλή δρόμο προς την ανάπτυξη - Free Sunday
Τσίπρας: Βρισκόμαστε σε ασφαλή δρόμο προς την ανάπτυξη

Τσίπρας: Βρισκόμαστε σε ασφαλή δρόμο προς την ανάπτυξη

Η χώρα βρίσκεται πλέον σε έναν ασφαλή δρόμο μετάβασης προς την σταθερότητα και την ανάπτυξη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο 2ο Περιφερειακό Αναπαραγωγικό Συνέδριο, στη Λαμία, προσθέτοντας πως «οι διήμερες εργασίες του περιφερειακού συνεδρίου επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο διάλογος, η επικοινωνία, ο κοινός σχεδιασμός με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, τους παραγωγικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις της επόμενης μέρας».

«Για να μπορέσουμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες απέναντι σε κοινά προβλήματα δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε πολιτικά και ιδεολογικά. Ο ουσιαστικός διάλογος και η σύνθεση πάνω στο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη ο τόπος μας για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές του, δεν προαπαιτεί ταύτιση απόψεων αλλά στοιχειώδη κουλτούρα διαλόγου, που ίσως θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη, αλλά δυστυχώς δεν είναι» δήλωσε ο Αλέξης Τσιπρας.

«Ο στόχος της ανάπτυξης δεν αφορά μόνο κάποιες κοινωνικές ομάδες, κάποιες περιφέρειες, κάποια συμφέροντα, κάποια κόμματα ή την κυβέρνηση. Αφορά στην ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας. Αφορά στην εθνική μας κυριαρχία. Αφορά στην ευημερία του λαού μας, αφορά στο μέλλον των νέων ανθρώπων, στο αύριο των παιδιών μας» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «αυτή ακριβώς η ζωτική σημασία της ανάπτυξης την τοποθετεί εκ των πραγμάτων στο κέντρο μιας μεγάλης προσπάθειας, όχι κομματικής, όχι κυβερνητικής, αλλά εθνικής».

«Η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν υπάρξει. Δεν θα ακουμπήσει τους ανθρώπους, δεν θα ακουμπήσει εκείνους που σήκωσαν το βάρος της κρίσης. Δίκαιη ως προς την ισόρροπη πρόοδο όλων των περιφερειών της χώρας, ως προς την κατανομή των πόρων, αλλά και ως προς την κατανομή των ωφελημάτων, με προτεραιότητα εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πλήρωσαν βαρύτερο κόστος στην περίοδο της κρίσης. Θα αδικούσαμε το λαό εάν επιχειρούσαμε να μπούμε στην επόμενη ημέρα με κανόνες που εφαρμόστηκαν και μας οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας είναι αδικημένη από την κατανομή των πόρων του νέου ΕΣΠΑ. «Η κατανομή έγινε το 2014 - εμείς τη βρήκαμε - με κριτήριο αποκλειστικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και με στοιχεία του 2008, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Το κριτήριο αυτό είναι εντελώς ανεπαρκές στο να αποτυπώσει την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα στις Περιφέρειες» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η ανεργία παραμένει σε υψηλό επίπεδο, «καταγράφηκε στο 26,6% το περασμένο Μάρτιο, έναντι 22,5% τότε, στο σύνολο της χώρας».

«Είμαστε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διεκδικούμε, σε συμμαχία και με άλλες χώρες, να διευρυνθούν με γεωγραφικούς και κοινωνικούς δείκτες τα κριτήρια με τα οποία κατανέμονται οι πόροι του ΕΣΠΑ» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Συνολικά, λοιπόν, την τριετία 2015-2017 κατευθύνθηκαν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ποσό υπερτριπλάσιο από τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε περίπου 30 εκατ. ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ σημείωσε ότι «με διαμεσολάβηση της κυβέρνησης, φτάσαμε σε μία σημαντική συμφωνία-πλαίσιο ανάμεσα στη ΛΑΡΚΟ και τη ΔΕΗ. Η συμφωνία αυτή διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τη ΛΑΡΚΟ».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον αυτοκινητόδρομο Ε- 65. Όπως είπε, «έγινε αναστολή εργασιών τον Φεβρουάριο του 2011. Και τον Νοέμβριο του 2015 υπογράφτηκε τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης». «Η κυβέρνησή μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός «με στοχευμένες ενέργειες πέτυχε τη λειτουργική ολοκλήρωση του έργου την 31η Μαρτίου 2017 και ως ημερομηνία πλήρους ολοκλήρωσης την 31η Αυγούστου 2017. Μέσω διαπραγμάτευσης, περιορίστηκε στο 33% το ύψος των αποζημιώσεων που έπρεπε να καταβάλλει το δημόσιο και αποφεύχθηκε η επιβολή τεράστιων προστίμων από την ΕΕ».