Σε ανοιχτή γραμμή με την Ουάσιγκτον έπαιρνε ο Τσίπρας τις αποφάσεις το καλοκαίρι του 2015 - Free Sunday
Σε ανοιχτή γραμμή με την Ουάσιγκτον έπαιρνε ο Τσίπρας τις αποφάσεις το καλοκαίρι του 2015

Σε ανοιχτή γραμμή με την Ουάσιγκτον έπαιρνε ο Τσίπρας τις αποφάσεις το καλοκαίρι του 2015

Σε ανοιχτή γραμμή με την Ουάσιγκτον ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον κρίσιμο καλοκαίρι του 2015, όπως προκύπτει από το επίσημο ημερολόγιο των επαφών του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, το οποίο  παρουσιάζει σήμερα το CNN Greece.

Σύμφωνα με αυτά, ο Τζακ Λιου είχε 25 διαφορετικές επικοινωνίες με Έλληνες αξιωματούχους μέσα στο 2015 εκ των οποίων οι 11 με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, 6 με τον Γιάνη Βαρουφάκη και 8 με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η αμερικανική κυβέρνηση επέλεξε από τα μέσα Απριλίου 2015 να συνομιλεί απευθείας με το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και όχι με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Τζακ Λιου με το Γιάνη Βαρουφάκη ήταν στις 30 Ιανουαρίου 2015 όταν και ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ συνεχάρη τον ομόλογό του για την ανάληψη των καθηκόντων του. Ακολούθησαν δύο ακόμη επικοινωνίες το Φεβρουάριο του 2015 (18 και 19 Φεβρουαρίου), πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου στο οποίο αποφασίσθηκε ουσιαστικά η συνέχιση της Μνημονιακής πορείας της Ελλάδος. Λιου και Βαρουφάκης είχαν δύο ακόμη τηλεφωνικές συνομιλίες στις 9 και 27 Μαρτίου, ενώ η πρώτη -αλλά και τελευταία - δια ζώσης επικοινωνία τους έλαβε χώρα στις 17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. 

Μέσα στο Μάιο του 2015 ο Λιου είχε 4 τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό (στις 3, στις 10, στις 22 και στις 27 Μαίου), ενώ αλλες τέσσερις επικοινωνίες είχαν τον Ιούνιο (16, στις 22, στις 23 και στις 28 Ιουνίου) του 2015.

Μάλιστα, μετά το τηλεφώνημα της 23ης Ιουνίου ο Λιου συνομίλησε αμέσως μετά με τον Μπαράκ Ομπάμα και εν συνεχεία ξανακάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος είχε μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μετά από πρόσκληση του πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η επικοινωνία στις 28 Ιουνίου έγινε μετά το διάγγελμα για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος (28 Ιουνίου) με το οποίο προκηρήχθηκε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Τον Ιούλιο του 2015 μίλησε 6 φορές μιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό (6,8,12,13,15 και 24 Ιουλίου). Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Ιουλίου ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα (12/7), όσο και τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, οπότε η ελληνική κυβέρνηση οδηγήθηκε στο συμβιβασμό με την ευρωζώνη και στις 15 Ιουλίου όταν και η συμφωνία ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή.

Από τις 8 Ιουλίου είχε εγκαινιασθεί και το κανάλι επικοινωνίας του Τζακ Λιου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετά την αποχώρηση Βαρουφάκη από το κυβερνητικό σχήμα (τον Ιούλιο 2015 είχε 4 συνομιλίες στις 8,13,15 και 24).

Στους μήνες που μεσολάβησαν έως το τέλος του 2015 οι κ. Λιου και Τσακαλώτος είχαν άλλες 4 επικοινωνίες και συγκεκριμένα στις 27 Αυγούστου, στις 9 Οκτωβρίου (συνάντηση στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ), στις 18 Νοεμβρίου και στις 20 Νοεμβρίου.

Ο κ.Λιουθα βρεθεί στις 25 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα ως βασικός ομιλητής σε συνέδριο του Economist με τίτλο «Πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτυχθούμε; Ζωτικές ερωτήσεις για την Αμερική, την Ευρώπη και την Ελλάδα» και αναμένεται να παραθέσει τη δική του εκδοχή για το πώς απεφεύχθη το Grexit.