Παραλήρημα Ράμα μετά την πρόκληση στη Χειμάρρα: Αλβανός έσωσε την Ακρόπολη - Free Sunday
Παραλήρημα Ράμα μετά την πρόκληση στη Χειμάρρα: Αλβανός έσωσε την Ακρόπολη

Παραλήρημα Ράμα μετά την πρόκληση στη Χειμάρρα: Αλβανός έσωσε την Ακρόπολη

Συνέχεια στην αντιπαράθεση με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τη Χειμάρρα έδωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα.

Μετά από την ανακοίνωση ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου ότι θα κατεδαφιστούν 19 σπίτια ομογενών στη Χειμάρρα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα μέσω Facebook υπέπεσε σε ένα ακόμα παραλήρημα.

Στην ανάρτησή του ο κ. Ράμα μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η Ακρόπολη σώθηκε χάρη σε έναν Αλβανό», υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα σε συγκεκριμένη ιστορική περίοδο είχε κυρίως αλβανικό πληθυσμό, κάτι που όπως τονίζει «δεν την καθιστά απολύτως αλβανική πόλη», όπως και η Χειμάρρα που όπως γράφει ο Αλβανός πρωθυπουργός «αν και βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και την ελληνική γλώσσα ως "κοινή διάλεκτο", αυτό δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέβασε επίσης και μια γκραβούρα της Αθήνας του 1670, γράφοντας στην λεζάντα της ότι «η Ακρόπολη στέκεται ακόμα χάρη στον Αλβανό Αρχιεπίσκοπο της Αθήνας, Γεώργιο Δουσμάνη, ο οποίος ζήτησε από τους Βενετσιάνους να μην βομβαρδίσουν την πόλη». 


ΥΠΕΞ: Η παραβίαση μειονοτικών δικαιωμάτων ναρκοθετεί την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας


«Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται urbi et orbi ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους», αναφέρει η ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών.

«Tα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.
Oι σχετικές χθεσινές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων παραπέμπουν σε παρωχημένες συλλογιστικές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη», προσθέτει.

«Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα», καταλήγει το ΥΠΕΞ. 

Νωρίτερα, εξηγήσεις από την Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα, ζήτησε το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών για την αναφορά της προχθεσινής ανακοίνωσης του ελληνικού Υπουργείου εξωτερικών ότι η πρεσβεία παρακολουθεί το θέμα των κατεδαφίσεων σπιτιών ομογενών στην Χειμάρρα,