Tσίπρας με Λαβρόφ: Να συνεχιστεί η πολύ καλή συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας - Free Sunday
Tσίπρας με Λαβρόφ: Να συνεχιστεί η πολύ καλή συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας

Tσίπρας με Λαβρόφ: Να συνεχιστεί η πολύ καλή συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συζήτησαν για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις, ιδιαίτερα σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και την Ουκρανία.

Επιπλέον, συνομίλησαν για την σημασία εξεύρεσης δίκαιης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων το Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, συζητήθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού, καθώς και των ελληνο-ρωσικών πολιτιστικών σχέσεων, με εφαλτήριο την επιτυχία του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

«Έρχεστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η παρουσία σας σηματοδοτεί την ανάγκη να διατηρήσουμε τις στενές σχέσεις» μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

«Φέτος είχαμε ένα πολύ εποικοδομητικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας. Ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτή η στενή συνεργασία, ιδίως στον τομέα των επενδύσεων, του τουρισμού και της οικονομικής συνεργασίας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης σημειώνοντας ότι «βιώσιμη λύση δεν νοείται με την παραμονή στρατευμάτων κατοχής στην περιοχή». 

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πραγματοποίηση του αφιερωματικού έτους μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας.

«Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Έτους προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό και είμαστε πεπεισμένοι ότι με βάση το έτος θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των παραδοσιακών σχέσεων – πνευματικών και πολιτιστικών – μεταξύ των χωρών μας», τόνισε.

«Στο διμερές εμπόριο υπάρχουν γνωστά προβλήματα, αλλά, σήμερα ξεκινά η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα δώσει την ευκαιρία να συζητήσουν για τους τρόπους να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να βρούμε τους τρόπους αύξησης του εμπορίου», πρόσθεσε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αύξηση των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα ενώ υπογράμμισε ότι τον τομέα της ενέργειας υπάρχουν καλές προοπτικές και για αυτό συζητούν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των δυο χωρών.

«Στην περίπτωση της Συρίας και του Κυπριακού πιστεύουμε ότι το κυριότερο είναι να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα κατά την υιοθέτηση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο ρώσος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι σήμερα αλλά και στο μέλλον θα συζητήσουμε με τους Έλληνες εταίρους μας τους τρόπους επίλυσης των διενέξεων, των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

«Εμείς είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές που είναι απαραίτητες αρχές για την επίλυση του Κυπριακού. Είμαστε ενάντια σε νέα ερμηνεία αυτών των αρχών, ενάντια στο να τεθούν τεχνητές προθεσμίες στην επίλυση του Κυπριακού και, βεβαίως, είμαστε κατά των επεμβάσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», κατέληξε.