Μακρόν: Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας - Free Sunday
Μακρόν: Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας

Μακρόν: Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας

«Εδώ και 10 χρόνια η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη κατάσταση. Σας το οφείλουμε η αντοχή και το κουράγιο σας να μην ξεχαστούν. Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανούελ Μακρόν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Όλη η κυβέρνησή μου και οι υπουργοί της Γαλλίας θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις. Έγιναν πολλές θυσίες από τους Έλληνες, ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ακριβό τίμημα, για αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και να δείξουν αλληλεγγύη οι Ευρωπαίοι εταίροι» τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο Μακρόν τόνισε ότι και οι προκάτοχοί του και ο ίδιος και η κυβέρνησή του «πολέμησαν και θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους έτσι ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Για τους ελληνογαλλικούς δεσμούς σημείωσε ότι οι ιστορίες των δύο χωρών είναι αλληλένδετες, αλλά και πως το μέλλον τους είναι κοινό

«Οι δύο χώρες μας έχουν κοινή πορεία, πρέπει να επανέλθουμε σε μια ισορροπία στην Ευρώπη», συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι «αν θέλουμε να προχωρήσει η Ευρώπη, πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή Ευρώπη που να ξέρει να προασπίζεται τις αξίες της».

«Χρειαζόμαστε μια εσωτερική δυναμη» ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος και ανακοίνωσε πως θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για «περισσότερη και πιο κοινωνική Ευρώπη».

Όπως σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, θα ήταν πολύ θετικό να αποκτήσει η Ευρώπη ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αλλά δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα όπως αυτό της Ελλάδας.

«Ήρθα με πολυάριθμη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και θα ήθελα να ενισχυθούν οι σχέσεις μας» υπογράμμισε ο κ. Μακρόν για να καταλήξει: «Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε συνοχή αλλά χρειάζεται να είμαστε φιλόδοξοι, θα πρέπει να δείξουμε τόλμη για να επιστρέψουμε στις αξίες μας».

Δε θα μπορούσαμε να διαλέξουμε πιο συμβολικό τόπο από το λόφο της Πνύκας για να διατυπώσουμε το όραμα μας για τις αναγκαίες αλλαγές, τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Πιστεύω ότι η σημερινή σου επίσκεψη μπορεί να είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, σχέσεις που είναι παραδοσιακά στενές, όσο και για τις αναγκαίες τομές για να βγει οριστικά η Ευρώπη από την κρίση» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Η ελληνική κρίση είναι και ευρωπαική κρίση. Η έξοδος της Ελλάδας λοιπόν από την κρίση θα σηματοδοτήσει και το τέλος της κρίσης για την Ευρώπη

Θέλω να σε ευχαριστήσω για το γεγονός ότι είσαι σήμερα εδώ και να ευχηθώ να καταφέρουμε να πετύχουμε τους σημαντικούς στόχους μας, εσύ ιδίως τους στόχους που έχεις βάλει για τη θητεία σου ως νέος πρόεδρος της Γαλλίας και την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ιδέας, την αναγέννηση της Ευρώπης».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου:

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανέφερε:

«Θα ήθελα να σε καλωσορίσω στην Ελλάδα. Πρώτα από όλα, όμως, θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τα θύματα της φυσικής καταστροφής, που έπληξε τις προηγούμενες ώρες τις γαλλικές Αντίλλες.

Πιστεύω ότι η σημερινή σου επίσκεψη έχει εξαιρετική σημασία για την εμβάθυνση των ελληνογαλλικών σχέσεων στο επίπεδο της συνεργασίας. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μια πολύ σημαντική ευκαιρία για να μπορέσουμε να μιλήσουμε, όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον. Για το μέλλον της Ευρώπης.

Πιστεύω ότι δεν μπορούσαμε να διαλέξουμε πιο συμβολικό τόπο από το λόφο της Πνύκας, όπου έκανε τα πρώτα της βήματα η Δημοκρατία και να διατυπώσουμε το όραμά μας για τις αναγκαίες αλλαγές, τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για να ξανακάνουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική στη γενιά μας, αλλά και στις γενιές που έρχονται.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι η σημερινή σου επίσκεψη μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο, τόσο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, που παραδοσιακά είναι στενές, έχουν μεγάλες ρίζες σε βάθος χρόνου, όσο, όμως, και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει οριστικά η Ευρώπη από τη σημερινή της κρίση.

Και μην ξεχνάμε ότι η ελληνική κρίση ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση. Η έξοδος, λοιπόν, της Ελλάδας από την κρίση θα σηματοδοτήσει και την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση. Άρα και το οριστικό τέλος της κρίσης για την Ευρώπη.

Θέλω, λοιπόν, να σε ευχαριστήσω για το γεγονός ότι βρίσκεσαι σήμερα εδώ, παρότι η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα της μεγάλης καταστροφής. Θέλω να σε ευχαριστήσω ειλικρινά και να ευχηθώ να είναι η παραμονή σου στην Ελλάδα δημιουργική και να καταφέρουμε να πετύχουμε τους σημαντικούς στόχους μας, κυρίως τους στόχους που έχεις βάλει για τη θητεία σου ως νέος Πρόεδρος της Γαλλίας στα πρώτα σου βήματα, αλλά και τους σημαντικούς στόχους για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ιδέας, την έξοδο από την κρίση, την αλλαγή της Ευρώπης».

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε:

«Σε ευχαριστώ για τα θερμά σου λόγια και για τα λόγια για τη Γαλλία. Όντως από χθες η χώρα μας γνωρίζει μια πολύ σημαντική καταστροφή στα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου. Πολλά θύματα, πολύ καταστροφική δράση. Και από χθες, πραγματικά όλοι έχουμε το βλέμμα στραμμένο σε αυτή την περιοχή.

Και βεβαίως, σύσσωμη η γαλλική κυβέρνηση και εγώ ο ίδιος έχουμε κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση αυτής της φυσικής καταστροφής. Μάλιστα, περιμένω να βελτιωθούν λίγο οι καιρικές συνθήκες, ώστε να μπορέσω και εγώ να πάω εκεί. Κάνουμε, λοιπόν, ό,τι μπορούμε, προκειμένου να στηρίξουμε τα θύματα και τις οικογένειές τους. Αλλά πέρα από την άμεση κινητοποίηση της χώρα μου, θα ήθελα να μην ξεχνάμε ότι αυτές οι φυσικές καταστροφές έχουν αίτια, τα οποία οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Και βεβαίως, αυτό είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Κατ΄ αρχάς, θα ήθελα, όμως, να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και εσένα προσωπικά για την πρόσκληση να παραβρεθώ σήμερα εδώ. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη από τότε που εξελέγην Πρόεδρος της Γαλλίας. Είναι η πρώτη φορά που πάω σε επίσημη επίσκεψη εκτός της Γαλλίας και για μένα η Ελλάδα είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Και βεβαίως, προσβλέπω στις επαφές και τις συζητήσεις μας, γιατί πρέπει να μιλήσουμε γι΄ αυτή την έξοδο από την κρίση, μετά τις δικές σας μεταρρυθμίσεις, μετά από τις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού, νομίζω ότι επιτέλους πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον. Και πρέπει να μιλήσουμε για το πώς θα βγούμε όλοι από αυτή την κρίση».