Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να φύγουμε από την επταετή επιτροπεία των μνημονίων - Free Sunday
Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να φύγουμε από την επταετή επιτροπεία των μνημονίων

Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να φύγουμε από την επταετή επιτροπεία των μνημονίων

«Πρέπει να φύγουμε από την επταετή επιτροπεία των μνημονίων» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη ΔΕΘ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα δοθεί και φέτος η «13η σύνταξη» ανέφερε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύνατους και φέτος σημειώνοντας ότι θα ανακοινωθεί όταν έρθει η ώρα.

«Κάτι σημαντικό θα έγραψα σε αυτό το άρθρο που ενόχλησε τόσους πολλούς», τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το άρθρο που έγραψε για τον Ανδρέα Παπανδρέου διευκρινίζοντας ότι κατά την εκτίμηση του ενόχλησε μια συγκεκριμένη παράγραφος που μιλούσε για μια ομοιότητα, της πρώτης περιόδου του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και τον «συστημικό φόβο» όπως είπε, «απέναντι σε προτάγματα όπως της λαϊκής κυριαρχίας της κοινωνικής δικαιοσύνης της εθνικής κυριαρχίας». «Φιλοδοξία μου είναι σε ένα χρόνο από τώρα η κυβέρνηση μου να έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια που κάποιοι άλλοι την έβαλαν», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση θα κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς το επόμενο διάστημα για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την ολοκλήρωση του προγράμματος σημειώνοντας ότι «το τέλος της ελληνικής κρίσης θα είναι και το τέλος της Ευρωπαϊκής κρίσης».

Δάνεια Κομμάτων

«Που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τα δάνεια των κομμάτων σπεύδοντας να προσθέσει: «τόσο ακριβές προεκλογικές εκστρατείες έκαναν;»

ΔΝΤ

Για το ρόλο του ΔΝΤ ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που δεν μπορούμε είναι με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και το άλλο πόδι έξω από το πρόγραμμα», προσθέτοντας ότι θα περιμένουμε να αποφασίσουν μέχρι τέλος του χρόνου αφού θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εκλογές στην Γερμανία.

Επενδύσεις

«Η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει περισσότερα από άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν, για να προσελκύσει επενδύσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Επισκέφτηκα πετυχημένες επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στον ανθρώπινο παράγοντα και στις εργασιακές σχέσεις», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αυτή είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και κυρίως προς την υγιή επιχειρηματικότητα και προσπαθεί να αντιμετωπίσει παθογένειες που δεν οφείλονται στα δυο χρόνια της δικής του διακυβέρνησης. «Θέλουμε τις επενδύσεις αλλά θέλουμε να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. Αυτή είναι η βασική μας διαφορά με την νεοφιλελεύθερη αντίληψη», κατέληξε.

«Η επόμενη μέρα θα στηριχθεί στη νέα γενιά. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε όμως για τους νέους. Πώς θα γυρίσουν εκείνοι που φεύγουν. Για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Για τους νέους ερευνητές που κάνουν θαύματα στα δημόσια πανεπιστήμια που είχαν υποβαθμίσει», ανέφερε ο πρωθυπουργός  απαντώντας σε ερώτηση για τους στόχους της κυβέρνησης την επόμενη μέρα των μνημονίων.

Εκλογές το 2019

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας μας, το φθινόπωρο του 2019», τόνισε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι του χρόνου στην 83η ΔΕΘ, η τρίτη αξιολόγηση θα έχει κλείσει, το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί και η χώρα θα έχει μπει σε ένα νέο δρόμο.

Κεντροαριστερά

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε καλή επιτυχία στην προσπάθεια που γίνεται για τη συγκρότηση του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς σημειώνοντας ότι θα πρέπει να απαντήσουν εάν είναι με τη δεξιά η την αριστερά καθώς σήμερα, οι δύο πόλοι είναι η Αριστερά και η Δεξιά (όχι η Κεντροαριστερά και η Κεντροδεξιά).

Τουρκία - Ε.Ε.

Τακτικό και στρατηγικό λάθος ταυτόχρονα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο να σταματήσει η Ευρώπη από μόνη της τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. «Είναι λάθος να κλείνουμε την πόρτα και την προοπτική, ακόμα και αν δεν πληρεί τις προϋποθέσεις είναι προτιμότερο να υπάρχει ένας διάλογος με την Τουρκία από το να της κλείσει η Ευρώπη την πόρτα», σημείωσε.

ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Σε ερώτηση σχετικά με την θέση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου στον διαχωρισμό Δεξιάς και Αριστεράς ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι ο κ. Καμμένος και το κόμμα του προφανώς δεν βρίσκεται στον χώρο της Αριστεράς αλλά είναι άστοχο να πει ότι βρίσκεται στην ακροδεξιά. «Δεν κυκλοφορούσε με βαριοπούλες στα νιάτα του ούτε ήταν μέλος του ΛΑΟΣ. Ήταν στέλεχος της Ν.Δ. και διαφώνησε έντιμα την περίοδο των μνημονίων. Διατηρεί τα πιστεύω του και συνεργαζόμαστε άψογα. Και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν τέτοιου είδους συνεργασίες. Είναι εξαιρετική συνεργασία γιατί είναι έντιμη και ειλικρινής», είπε.

Φορολογία Επιχειρήσεων

«Έχει ψηφιστεί η μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 2020. Αν δούμε στο τέλος του 2018 ότι για άλλη μία φορά η υπεραπόδοση της οικονομίας θα είναι καλύτερη από αυτό που περιμέναμε, πράγμα όχι απίθανο, τότε θα φροντίσουμε αυτόν τον χώρο να τον οδηγήσουμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για φορολογία επιχειρήσεων προσθέτοντας ότι ενα από τα θέματα που συζητάμε στην προοπτική της νέας αρχιτεκτονικής της Ευρώπης είναι να υπάρξει κι ένας κοινός προϋπολογισμός και φορολογικής σύγκλισης με σκοπό να αναχαιτιστεί η μεγάλη απόκλιση που δημιουργεί ανισότητες.

«Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει σήμερα. Δεν υπάρχει αντιευρωπαϊκός ΣΥΡΙΖΑ όπως λανθασμένα συνεχίζει να πιστεύει και το ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Νόμος Παππά

«Ο νόμος Παππά ισχύει και σήμερα. Υπήρξε μία οριακή, με βάση τους συσχετισμούς, απόφαση με βάση το γεγονός ότι τους διαγωνισμούς δεν έκανε το ΕΣΡ που τότε έκανε μποϊκοτάζ η Ν.Δ. Υπήρξε και η άσχημη στιγμή να βρίσκεσαι απέναντι στην αγωνία των εργαζόμενων αλλά να βάλεις μία θεσμική κανονικότητα στο τοπίο. Σήμερα, έναν χρόνο μετά έχουμε δικαιωθεί», τόνισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι «το ΕΣΡ αποφάσισε να κάνει τον διαγωνισμό, τα ΜΜΕ θα αποκτήσουν νόμιμη άδεια, οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν και αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ενημέρωσης. Στόχος η δημιουργία σταθερού θεσμικού πλαισίου»

Γερμανικές επανορθώσεις

«Δεν νομίζω ότι σε αυτή τη φάση θα ευνοουσε η ταύτιση της χώρας μας με τους ελιγμούς της κυβέρνησης της Πολωνίας που δεν χαρακτηρίζεται στις αξίες της Ε.Ε. και ιδιαίτερα στην αρχή, που είναι σημαντική για εμάς, της αλληλεγγύης», είπε ο πρωθυπουργός για το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων και τις διεκδηκήσεις της Πολωνίας. 

Πανελλαδικές

Σε ερώτηση για την κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων ο πρωθυπουργος ανέφερε: «Εγώ ξέρω από τη δική μου εμπειρία ότι η πραγματική διαδικασία γινόταν και γίνεται στο φροντιστήριο και το Λύκειο έχει απαξιωθεί. Εμείς το αλλάζουμε. Κάνουμε τα 15 μαθήματα ουσιαστικά 4. Η τελική κρίση στις γραπτές εξετάσεις θα γίνεται σε τρία μαθήματα και θα δίνεται μία ευκαιρία στον μαθητή με την εξέταση του Ιανουαρίου. Ακούγεται σύνθετο σύστημα αλλά όσοι έχουν περάσει πρόσφατα τη δύσκολη αυτή εμπειρία εξετάσεων έχουν αρχίσει και κατανοούν πόσο πληρέστερο είναι για τον μαθητή και τις οικογένειες».