Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας με μοχλό την υγεία - Free Sunday
Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας με μοχλό την υγεία
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία του ΠΟΥ

Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας με μοχλό την υγεία

Στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα στον τομέα της Υγείας, εν μέσω της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης και παρά τις δυσκολίες, επικέντρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ως κεντρικός ομιλητής στις σημερινές εργασίες της 67ης Συνόδου του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Σημείωσε ότι «η Ελλάδα επέλεξε το μονοπάτι της αλληλεγγύης, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του διεθνές δικαίου, του μόνο δρόμου «που επιτρέπει στην Ευρώπη να έχει ένα μέλλον».

Με την ευκαιρία, μόλις δύο μέρες αφότου αρνήθηκε να συναντήσει την ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημσια νοσοκομεία, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, ο κ.Τσίπρας παρουσίασε τα επιτεύγματα της πολιτικής της κυβέρνησης του.

1) Πρώτον, έχουμε διασφαλίζει την καθολική, ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, κλείσαμε επιτέλους την περίοδο της «φτώχειας στην υγεία» στη χώρα μας, εκπληρώνοντας τον στόχο του ΠΟΥ και της ΕΕ κατά τον οποίο «κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω».

2) Δεύτερον, στηρίξαμε και σταθεροποιήσαμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αυξήσαμε το ποσοστό των δημοσιών δαπανώ στο ΑΕΠ, από 4,7% το 2015, σε 5,1% το 2016-2017. Καλύψαμε πολλές κενές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία. Βελτιώσαμε τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των δημόσιων θεσμών. Βελτιώσαμε τη διαφάνεια όπως και την δημόσια λογοδοσία στη διοίκηση. Επενδύσαμε στην ανάπτυξη ανθρώπινων πόρων. Προστατεύσαμε την επιστημονική και επαγγελματική ακεραιότητα των νέων γιατρών και προσπαθούμε να αντιστρέψουμε το brain drain.

3) Τρίτον, αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα της διαφθοράς και της σπατάλης στο σύστημα υγείας.

4) Τέταρτον, διασφαλίσαμε αξιόπιστη υγειονομική περίθαλψη σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, συμπεριλαμβανόμενου και του εμβολιασμού των παιδιών, μέσω της διασφάλισης ότι η προσφυγική κρίση δεν θα οδηγούσε σε ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας και μέσω της ενδυνάμωσης της κουλτούρας της αλληλεγγύης στην ελληνική κοινωνία.

5) Πέμπτον, προωθήσαμε μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας που εκκρεμούσαν για δεκαετίες. Η σημαντικότερη ήταν η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που τώρα οργανώνεται με βάση τις αποκεντρωμένες δομές και την ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Σε αυτό το σημείο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η τεχνική βοήθεια και συνεισφορά του Περιφερειακού Γραφείο Ευρώπης του ΠΟΥ στην μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ήταν εξαιρετικά πολύτιμη.

6) Έκτον, διευκολύναμε την πρόσβαση των ασθενών στην απαραίτητη καινοτόμο ιατρική, αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα που υπήρχε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα στην αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας και τη διαπραγμάτευση προσιτών τιμών για ακριβά φάρμακα, όπου είναι απαραίτητο.