Μητσοτάκης: Να καταργηθεί το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση - Free Sunday
Μητσοτάκης: Να καταργηθεί το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση

Μητσοτάκης: Να καταργηθεί το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση

«Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μέσα από μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση, που θα επιτρέψει τη λειτουργία μη-κρατικών και ιδιωτικών Πανεπιστημίων», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Ανοιχτά μυαλά, ανοιχτοί ορίζοντες. Επένδυση στη γνώση. Καινοτομία, ευρηματικότητα, περιέργεια, καλλιέργεια της εφαρμοσμένης επιστήμης. Είναι όλα προϋποθέσεις της προόδου και της άνθησης του Ελληνισμού. Αυτό θεωρώ ότι είναι στις μέρες μας πιο αναγκαίο από ποτέ. Είναι καθοριστική ανάγκη να αποκτήσουμε ως χώρα ένα σύγχρονο, ανοιχτό, ελεύθερο, εκπαιδευτικό σύστημα. Με μεγαλύτερη αυτονομία σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες. Με εξωστρεφή λογική. Ανοιχτό στις ανάγκες της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας. Και σε συνεχή διάδραση με τα μεγάλα ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο. Γι’ αυτό και είναι καιρός να προχωρήσουμε σε κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μέσα από μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση, που θα επιτρέψει τη λειτουργία μη-κρατικών και ιδιωτικών Πανεπιστημίων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα τρία χαρακτηριστικά της αρχαίας δημοκρατίας που είναι πάντα επίκαιρα: Η συμμετοχή των πολιτών στην λήψη των αποφάσεων, η εξωστρέφεια που χαρακτήριζε την αρχαία Ελλάδα και που οδήγησε σε ατομική και συλλογική ευημερία και η αντίληψη των αρχαίων για την αριστεία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο συντελούνται αλλαγές, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι ένας ιστορικός κύκλος κλείνει και ο σύγχρονος κόσμος που ανοίγεται προκαλεί σε πολλούς περισσότερο φόβο παρά ελπίδα. Είναι παράδοξο ότι ενώ οι πολίτες έχουν πολύ μεγαλύτερη πληροφορία, συντελείται μία κρίση εκπροσώπησης, κάτι που οδήγησε στην έξαρση του δημαγωγικού λαϊκισμού. Ο λαϊκισμός είναι μία φάση από την οποία δεν ξέφυγε η χώρα μας είπε ο κ. Μητσοτάκης. Η κλασσική σκέψη μπορεί να δώσει απαντήσεις σε σύγχρονα ερωτήματα.

Την εκδήλωση, με θέμα «Η παρακαταθήκη της Αρχαίας Ελλάδας για τη Δημοκρατία του Αύριο», διοργάνωσαν το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης και η Έδρα Ελληνικών Σπουδών «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την συγκίνηση του γιατί ήταν και η πρώτη εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Την ίδρυση της έδρας με το όνομά του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 2005 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την είχε χαρακτηρίσει μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του.

Σκοπός της έδρας είναι η ανάδειξη της σημασίας της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας στην παγκόσμια ιστορία. Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ταύτισε το όνομά του με μία πανεπιστημιακή έδρα σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

Αναφέρθηκε στην συμβολή της οικογένειας του Aγγελου Τσακόπουλου δίχως της στήριξη της οποίας η ίδρυση δεν θα ήταν δυνατή. "Η στήριξή τους είναι ανεκτίμητη, τους είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με παλαιότερες δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τα κορυφαία στιγμιότυπα από την πολιτική του διαδρομή αλλά και σκηνές από την οικογενειακή του ζωή.