Επιφυλάξεις Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί για την «καθαρή έξοδο στις αγορές» - Free Sunday
Επιφυλάξεις Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί για την «καθαρή έξοδο στις αγορές»

Επιφυλάξεις Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί για την «καθαρή έξοδο στις αγορές»

Επιφυλακτικοί απέναντι στην  «καθαρή έξοδο στις αγορές» που δείχνει να είναι ο νέος στόχος της κυβέρνησης, εμφανίζονται τόσο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, ο οποίος είναι υπεύθυνος για θέματα Ευρωζώνης, όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος θεωρείται εκ των πολιτικών φίλων του κ.Τσίπρα στην Επιτροπή.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο κ. Dombrovskis, χαρακτηρίζει “πρώιμη” τη συζήτηση για καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα και παρουσιάζει τις απόψεις του τόσο για τους λόγους που πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους όσο και για τις δυσκολίες που εμπεριέχει.

Συγχρόνως δείχνει τη ελληνική κυβέρνηση για την επιλογή της αύξησης των φόρων και επισημαίνει ότι η συλλογή του φόρου εισοδήματος έχει φέρει πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών αποτελέσματα ενώ επιφυλάσσεται να απαντήσει στην ερώτηση για το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα μέτρα το 2018, ενδεχόμενο που δεν έχει αποκλείσει η κυβέρνηση.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι χρειάζεται για την επίτευξη 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς η μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της οικονομίας αξιολογούνται και θα ολοκληρωθούν όταν τα κλιμάκια της επιτροπής επιστρέψουν στην Ελλάδα», λέει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Σε ερώτηση σχετικά με την απόφασης της εταιρείας εξόρυξης χρυσού Εldorado Gold να φύγει από την Ελλάδα, ο κ.Dombrovskis, καθιστά σαφές ότι έχει μεταφεθεί στην ελληνική κυβέρνηση, η θέση της Επιτροπής για «ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον που θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα».

«Δεν σχολιάζουμε συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά τονίζουμε στην ελληνική κυβέρνηση ότι για την εξασφάλιση της οικονομικής ανάκαμψης, είναι επίσης σημαντικό να εργαστούμε για ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον που θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα, τοπικές και ξένες».

Την άποψη του κ. Dombrovskis συμμερίζεται και ο κ.Μοσκοβισί, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings, είπε ότι «η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια ελκυστική χώρα για τους επενδυτές, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την απασχόληση, μέσω των μεταρρυθμίσεων».

Ο κ.Μοσκοβισί, ο οποίος θεωρείται εκ των πολιτικών φίλων του κ.Τσίπρα στην Επιτροπή, εξέφρασε μεν την θέση του υπέρ της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, για την οποία εμφανίστηκε επιφυλακτικός, εκφράζοντας παράλληλα και την ελπίδα του για «ένα καθαρό, σωστό, επιτυχές αποτέλεσμα», συνδέοντας όμως με τις μεταρρυθμίσεις και την προετοιμασία των προϋποθέσεων ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές με καλά επιτόκια.

«Και θα δούμε τι συμβαίνει μετά το τέλος του προγράμματος», είπε ενώ τάχθηκε υπέρ της παραμονης του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Δεν θα ήθελα να σκεφτούμε την έξοδο του ΔΝΤ και το λέω σε Έλληνες φίλους μου, πως δεν είναι λογικό να το κάνουμε αυτό, ότι δεν είναι ο σωστός τρόπος. Δεν μπορώ να πω πόσο θα είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Θα εξαρτηθεί επίσης από την ποιότητα των λύσεων που καταφέρνουμε να βρούμε», είπε.