Η εκλογή Τραμπ αυξάνει το κόστος του κρατικού δανεισμού στην Ευρώπη - Free Sunday
Η εκλογή Τραμπ αυξάνει το κόστος του κρατικού δανεισμού στην Ευρώπη

Η εκλογή Τραμπ αυξάνει το κόστος του κρατικού δανεισμού στην Ευρώπη

Σε περίπου κατά 1 τρισ. δολάρια υπολογίζεται σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch, η μείωση της αξίας των ομολόγων σε όλο τον κόσμο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει μόλις για δεύτερη φορά σε μία 20ετία ενώ η αξία των μετοχών αυξήθηκε κατά 1,3 τρισ. δολάρια.

Η εξέλιξη που καταγράφηκε μετά από την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ αποδίδεται στην εκτίμηση των επενδυτών ότι τα σχέδια του για τις δαπάνες θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό, και ενδέχεται να οδηγήσουν σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Κεντρική Τράπεζα.

Η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης στο 1,92% για να υποχωρήσει στη συνέχεια ελαφρά στο 1,90% ενώ γενικότερα, σήμερα οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 3-8 μονάδες βάσης σε υψηλά επίπεδα πολλών μηνών. 

Οι αποδόσεις των γαλλικών 10ετών τίτλων αυξήθηκαν 7 μονάδες βάσης στο 0,75%, σημειώνοντας άνοδο 24 μονάδων βάσης από την αρχή της εβδομάδας.

Η Ιταλία σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα, διαρκείας από 3 έως 30 έτη, για να αντλήσει συνολικά 7,25 δισ. ευρώ ενώ ο οίκος S&P αναμένεται να επανεξετάσει σήμερα το ιταλικό αξιόχρεο.

Την εκτίμηση ότι ο δανεισμός για τη Ρωσία θα καταστεί πιο ακριβός καθώς οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές προκάλεσαν άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων, έκανε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Μαξίμ Ορέσκιν.

Ο Ορέσκιν παραδέχτηκε ότι η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων επηρεάζει τη Ρωσία προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει «αντίκτυπος όχι μόνο στον εξωτερικό δανεισμό αλλά και στην εγχώρια αγορά» ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι η Ρωσία πούλησε τα ομόλογά της νωρίτερα φέτος, όταν οι αποδόσεις ήταν χαμηλότερες.
«Η ευνοϊκή περίοδος για την τοποθέτηση των ομολόγων που είχαμε νωρίτερα φέτος τελείωσε και πλέον η αγορά θα είναι πολύ επιφυλακτική απέναντι στα ομόλογά μας», είπε