Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να λύνει μόνη της τα προβλήματά της - Free Sunday
Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να λύνει μόνη της τα προβλήματά της

Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να λύνει μόνη της τα προβλήματά της

 Αν η Ευρώπη θέλει να παίξει έναν νέο παγκόσμιο ισχυρό ρόλο πρέπει να μπορεί να λύνει μόνη της τα προβλήματά της, να σταθεί στα δικά της πόδια, ενδυναμώνοντας τους δικούς της θεσμούς, τόνισε ο πρωθυπουργός από το Ταλίν της Εσθονίας κατά την άφιξη του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Μου έκανε εντύπωση ότι ακόμα και εκπρόσωποι χωρών, που θεωρούσαν αδιανόητο να μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα στήριξης στην Ευρώπη χωρίς την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χθες μιλούσαν με αυτοπεποίθηση για την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της ανάλογους θεσμούς, ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσβαση, αναγκαία η πρόσκληση ξένων θεσμών για να στηρίξουν τις δικές μας ανάγκες», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία διαλόγου που αποφασίστηκε «δεν θα μείνει μόνο στον διάλογο, αλλά θα υπάρξουν και αποτελέσματα».

«Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να συζητήσουμε ουσιαστικά για το μέλλον της Ευρώπης. Διότι έχουμε βγάλει όλοι συμπεράσματα και έχουμε γίνει σοφότεροι από τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και τις δυσκολίες που είχαμε για να ξεπεράσουμε αυτές τις κρίσεις. Αν και τις ξεπεράσαμε, σε μεγάλο βαθμό, δεν ανταποκριθήκαμε -πιστεύω- το ίδιο αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά και την υπεράσπιση των αξιών μας. 

»Σήμερα, όμως, επίσης συζητάμε για το μέλλον της Ευρώπης, διότι η συζήτηση για την ψηφιακή οικονομία, για τις νέες τεχνολογίες, είναι το μέλλον. Και πιστεύω ότι η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στην ψηφιακή εποχή, η δυνατότητα πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες, σε τελική ανάλυση, δεν είναι μόνο ένα ζήτημα προόδου, αλλά είναι ζήτημα Δημοκρατίας και ισότητας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας