Ο απερχόμενος πρόεδρος ως αγγελιοφόρος - Free Sunday
Ο απερχόμενος πρόεδρος ως αγγελιοφόρος

Ο απερχόμενος πρόεδρος ως αγγελιοφόρος

Με πρώτο σταθμό την Αθήνα ξεκινάει σήμερα η αποχαιρετιστήρια περιοδεία του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην Ευρώπη.

Αμέσως μετά την Ελλάδα, ο κ.Ομπάμα θα επισκεφθεί τη Γερμανία, όπου έχουν εκδηλωθεί οι μεγαλύτερες επιφυλάξεις μετά την εκλογή του κ.Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον λένε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ του που ανησυχούν για το μέλλον της διμερούς συνεργασίας.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ.Ομπάμα λέει ότι «ο ελληνικός λαός χρειάζεται ελπίδα», γεγονός που κατά την κυβερνητική ερμηνεία αποτελεί μήνυμα όχι μόνο προς την κυβέρνηση, αλλά και τους δανειστές της χώρας.

«Θέλω να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα, και τον ελληνικό λαό για τα δύσκολα και επώδυνα βήματα που έχουν κάνει για να δείξουν ότι η Ελλάδα εργάζεται για να βοηθήσει τον εαυτό της» σημειώνει ο αμερικανός πρόεδρος.

«Θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους», λέει σε άλλο σημείο της συνέντευξης τους ενώ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να δίνουν «τεράστια σημασία στη συμμαχία με την Ελλάδα» και πως η Ουάσιγκτον είναι στενός εταίρος «στην πάταξη της τρομοκρατίας προκειμένου να ανακόψουμε τη ροή ξένων τρομοκρατών και να αποτρέψουμε τρομοκρατικές επιθέσεις».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τονίζει ακόμη ότι «όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι Έλληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ».