Εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και... όλα ανοιχτά - Free Sunday
Εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και... όλα ανοιχτά

Εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και... όλα ανοιχτά

Οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν στο «πακέτο» των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ., δηλαδή στο ποια μέτρα θα περιλαμβάνει ποια νομική μορφή θα έχει, και οι συνομιλίες διακόπηκαν προκειμένου οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου να ενημερώσουν τους επικεφαλής τους. 

Ακολούθησε ενημέρωση μέσω twitter από τον εκπρόσωπο του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Μισέλ Ρέινς, πως το Eurogroup αναβάλλεται καθώς «χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Οι συναντήσεις για την πρώτη αξιολόγηση, τα προληπτικά μέτρα και το χρέος θα γίνουν σε επόμενο στάδιο».

Ως απάντηση, για μία ακόμη φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναζητήσει πολιτική λύση σε ένα οικονομικό και δημοσιονομικό πρόβλημα, το οποίο βέβαια μεγεθύνεται από την έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει πλέον από την πλευρά των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ζητάει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Συνεπώς σήμερα το πρωί θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ζητώντας την άμεση σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης. Σε αναζήτηση πολιτικής λύσης και πάλι λοιπόν, την οποία ουδέποτε έχει πετύχει στο παρελθόν. 

Όπως όλα δείχνουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου θα αναχωρήσουν από την Αθήνα και θα επιστρέψουν μετά το Πάσχα, με τα περιθώρια για την ελληνική οικονομία αλλά και την κυβέρνηση να στενεύουν επικίνδυνα. Σύμφωνα άλλωστε με τη δήλωση ανώτερου Έλληνα αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters, χωρίς συμφωνία η Ελλάδα χρεοκοπεί στις αρχές Ιουνίου. Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για πρόωρες εκλογές είναι πολλές και η σχετική φημολογία έχει φουντώσει, ενώ πάντα υπάρχει στο προσκήνιο και μια διέξοδος μέσω δημοψηφίσματος. 

Η νομική μορφή και οι «κόκκινες γραμμές»

Όπως διέρρεαν νωρίτερα από το Μαξίμου, η ελληνική πλευρά πρότεινε να θεσμοθετηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν σημειώνεται απόκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί, καλύπτοντας τις προδιαγραφές που τέθηκαν από το Eurogroup, δηλαδή να είναι αυτόματος, αξιόπιστος, αντικειμενικός και θεσμοθετημένος. 

Η διαφωνία που υπάρχει για τη νομική μορφή που θα έχει ο μηχανισμός έχει να κάνει με το γεγονός πως η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα αλλά και το διεθνές νομικό σύστημα, όποιος νόμος ψηφίζεται από την ελληνική Βουλή έχει άμεση ισχύ και σταματάει να ισχύει μόνο από άλλο νόμο. 

Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν φαίνεται να είναι το μοναδικό σημείο διαφωνίας, καθώς οι θεσμοί ζητούν ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων για την αντιμετώπιση των όποιων αποκλίσεων υπάρξουν στους στόχους που έχουν τεθεί. Ένα μείγμα μέτρων που θα έχει σίγουρο δημοσιονομικό αποτέλεσμα αλλά προσκρούει σε… τεράστιες κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.